Kvalitní čokoláda a její pozitivní účinky
Určitě jste slyšeli nebo četli o tom, že je čokoláda dobrý antioxidant, který bojuje s volnými radikály. Má pozitivní účinky na náš krevní tlak, který snižuje, napomáhá k prokrvení, zlepšuje náladu, snižuje napětí, stres a považuje se za přírodní afrodiziakum.
Ovšem je důležité vybrat si tu správnou a kvalitní čokoládu. Která to je? Hořká čokoláda s vyšším podílem kakaa, nejméně 70 %.
Toto je pouze jen teorie. Zkusíme teorii přeměnit v praxi a upečeme si čokoládové dortíčky, tzv. cupcaky, které si zkrátka zamilujete - Jeden citát, který jsem trochu poupravila zní: „Nevěřte mým slovům, i když jsem je řekla já - raději je prověřte“.
Čokoládové dortíčky s kokosovou šlehačkou
Jaké suroviny si připravit:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
- ½ hrnku rostlinného másla
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 100 g borůvek
- 100 g malin
- 1 kokosové mléko z plechovky
- 1 tabulka hořké čokolády 70%
Co budeme potřebovat za vybavení:
Formu na muffiny, papírové košíčky, mísu na těsto, kastrůlek na rozpuštění másla a krému, stěrku na těsto, lžíci, lžičku a hrnek o objemu 250 ml na odměření surovin, šlehač na krém, sítko na mouku.
Jak budeme postupovat:
Do větší mísy prosejeme mouku, cukr a kakao, abychom neměli v těstě žádné hrudky. Přidáme sůl, skořici, kypřící prášek a jedlou sodu. Vše promícháme stěrkou na těsto. Rozpustíme rostlinné máslo v kastrůlku. Půlku tabulky čokolády rozlámeme na malé kousky a nasypeme do rozehřátého másla, aby se máslo spojilo s čokoládou a vytvořilo kompaktní tekutou směs. Čokoládovou směs a rostlinné mléko vlijeme do moučné směsi. Stěrkou opatrně promícháme převracením tekutou a suchou směs. Troubu zahřejeme na 180 stupňů. Papírové košíčky dáme do muffinové formy. Každý košíček naplníme do 3/4. Ozdobíme borůvkami. Pečeme v troubě cca 20 minut. Upečené dortíčky vyndáme a necháme vystydnout. Ozdobíme kokosovou šlehačkou a malinami.
Jak připravíme kokosovou šlehačku:
Plechovku s kokosovým mlékem dáme do lednice, aby dokonale ztuhla kokosová část. Poté z plechovky vylijeme vodu a tuhou část z plechovky přendáme do kastrůlku, necháme rozpustit. Zbytek čokolády nalámeme na malé kousky a promícháme s kokosovým mlékem, aby se dokonale rozpustila. Necháme vychladnout. Poté umixujeme na konzistenci šlehačky, kterou dáme do zdobicího sáčku a ozdobíme vychladlé dortíčky.
Přeji Vám dobrou chuť a hodně štěstí při zkoušení účinků čokolády na Váš organismus.