Gleid
Gleidshop
Šperky
Alcina style

Čím víc čokolády, tím víc čokolády…

Leden je za námi. Znamená to, že se nám konečně blíží jaro! A že se ledňáčci rozdělí na každoroční lednové dietáře a na ty, kterým to cvičení a zdravější strava ještě nějaký ten pátek vydrží. Posilovny a sportovní centra už nebudou praskat ve švech, ustanou boje o poslední místa na nedělní lekci TRX a už se zase budete moci svobodně převléknout v šatně. Ať už jíte zeleninu jen v lednu, nebo celý rok, určitě všichni (nebo jen já?) řešíte ten samý problém: že byste raději čokoládu (doplň závislost podle sebe) než okurku.

pixabay.com

 

 Samozřejmě, že nakonec vždycky zvítězí okurka (protože štíhlá linie), ale stejně… stejně byste tu čokoládu moc chtěli! Pak ještě narazíte na fitness příspěvek na instagramu, kde se známá fitnesska dušuje, že už dávno nemá chutě na sladké a čokoládu k životu nepotřebuje, a to už je konec… cvičit nejdu, stejně se ani nepřevlíknu, okurky už mi lezou ušima a faldy mám pořád a jediný, co mě dokáže utišit, je TA čokoláda…

…tak zůstaňte klidní. Cvičit běžte (ale musíte do fitka už převlečení). V 8 z 10 případů si dá cvičenec po tréninku radši okurku než čokošku (vyzkoušeno na mně). Jestli je to endorfinama, nebo tím, že si právě na vlastní kůži zkusil, že „vycvičit“ jablko s hrstkou mandlí je dost bolestivý proces, natož Milku, to nevím, ale je to tak. V těch dalších 2 případech si dejte Milku (protože jinak to s vámi nebude k vydržení) a zkuste přijít na to, co dělat, aby z vás ty chutě na sladké dělaly člověka, a ne zvíře…

 

 1) Co jsem dnes (ne)jedl?

Čtvrtky jsou u mě většinou kritické. Po práci mě čeká pár tréninků s klienty, pak ještě jeden se mnou, domů se vracím kolem 20h a od oběda žádné jídlo nějak nestíhám. Doma se pak sice necpu čokoládou (ale jen proto, že mám silnou vůli! no najednou…), ale zaboha se „nemůžu dojíst“. Večeře, plátek šunky, plátek sýra, jablko, 5 mandlí, pak další mandle… a zastaví se to, až když si jdu vyčistit zuby.

Čtvrtky u mě nebývají kritické, když si mezi cvičením stihnu vypít alespoň protein. A v tom je to kouzlo – nenechávejte vaše tělo vyhladovět během dne, ono si o ty kalorie stejně řekne a spíš než po vejci, bude prahnout po glukóze – sušenčičky, čokoládičky, koláčky a buchtičky (na talíři, ne na břiše). Mějte v kabelce (v autě, v kapse) pytlík oříšků, nebo protein, který si v případě nouze nasypete do vody (pohotovostně to jde i bez shakeru). Spíš než po margotce pak sáhnete po pytlíku v kapse. Spíš než večerní hodování a vlčí hlad, si užijete klidný večer bez výčitek.

 

mandle, gleid, jídlo

 

 2) Mám ve svém jídelníčku to, co (ne)potřebuji?

Skladba jídelníčku je v tomto případě klíčová. Vždy, když tělo nějakým způsobem strádá, volá po sladkém a tučném – nikdy po vejcích. Pokud vyřešíme složení naší stravy během dne, vyřešíme tím i chutě, které přijdou později.

Čím více sacharidů budeme jíst, tím více jich budeme potřebovat – jak už nám nadpis článku napovídá… nechci na nikoho ukazovat, ale ruku na srdce, kolik z vás si s dobrým úmyslem už nejednou zalilo k snídani instantní čokoládovou kašičku?

  • Složení: ovesné vločky (komplexní sacharid, ale sacharid), cukr (hned na druhém místě), čokoláda (cukr a další srandy), glukózový sirup (bez cenzury), sušené mléko, bramborový škrob (polysacharid).Většinou si ji zalijeme mlékem (bílkoviny + laktóza = mléčný cukr, který je určen kojencům, ne dospělým, ale o tom zase příště…). Přidáme banán (a ten sladký, vyzrálý = jednoduchý cukr) a rozinky (fruktóza a glukóza).

Nebudu teď hodnotit tuhle snídani z hlediska mikroživin (vitamíny, minerály), nicméně, co se makroživin týče, nějaké ty bílkoviny by se snad našly, tuk také (nehledě teda na kvalitu), zato sacharidy, ty máme poctivě raději v každé složce. Protože energie asi. Co se stane? Hladina cukru v krvi vyletí do výšin, slinivka břišní pošle na pomoc inzulin, který tuto hladinu zase srazí. Čím více cukru, tím více inzulinu, tím více se jeho hladina srazí (někdy i pod fyziologickou hranici). To ovšem není cílem, cílem je, aby byla hladina cukru vyrovnaná – to je samozřejmě jednoduché – tělo si řekne o další doplnění cukru.

 

makronka, gleid, lifestyle

 

To vše se děje uvnitř vašeho těla. Navenek to vypadá následovně: ráno „se nastartujeme“ sachr-sníďou, hoďku jsme „nastartovaní“. Za dvě hodiny už jsme docela ospalí a máme chuť na cukr (nemáme hlad, potřebujeme cukr). Skočíme si do automatu a ve snaze udržet si tu štíhlou linii, sáhneme po fit ovocné tyčce (trefa do černého! vždyť ta paní na obalu té tyčky je tak hezky hubená!). Nebo po tribitce, vem to čert už. Kdyby nám byly 3, hodili bychom si do pusy 4 kostky cukru. Jenže je nám 30+ a nechceme pohoršit kolegy. 2 kostky si dáme do kafe (za to nás nezavřou) a dalších 5 kostek v té tribitce. Touto promyšlenou kamufláží jste si vlastně o 3 kostičky přilepšili! Pokud jste zůstali u průměrné müsli tyčky, máte teda jen 5 kostek… banán má cca 4. Co se asi stane za další dvě hodiny?

 

Nechci vás strašit :) Nicméně, čím více sacharidů si dáme, tím více je naše tělo bude vyžadovat. Chápu, že banán je lepší, než čokoláda, ale princip je stejný (a znovu, nezohledňujeme mikroživiny). Kaši zahoďte, do misky nasypte obyč vločky, řecký jogurt, oříšky a banán. Dávejte si pozor, aby bílkoviny a tuky hrály ve snídani hlavní roli, sacharidy nemusíte vynechávat, ale nestavte je na první místo ve vašem jídelníčku.

Bílkoviny a tuky by neměly tvořit jen základní složku snídaně, ale i ostatních jídel! Sami si na sobě zkuste, jaký poměr těchto makroživin vám vyhovuje. Někdo jede více na tucích, někdo na sachrech. Bílkoviny jsou stálice! Opakování je matkou moudrosti, tak znovu připomínám ten pytlík mandlí – nebude se vám chtít běžet k automatu pro marsku, když budete mít v práci v šuplíčku oříšky, a uvidíte, že po pár kouscích se budete cítit úplně jinak sytí, než po čokoládě. A ještě nebudete mít ty výčitky, po večerech na sebe nebudete naštvaní a jako bonus… budete vypadat jako ta hubená paní na krabici od instantní kaše!

foto-redaktor

Aneta Černá

sport a zdraví

Anet potřebuje k životu cvičení, jógu a smích. V jídelníčku ovoce, zeleninu a někdy... někdy prostě čokoládu! A vždycky vám o tom všem ráda napíše - abyste společně našli motivaci nejen k pohybu, ale i zdravé a vyvážené stravě.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články

Víte, že podle studie Columbijské univerzity je sedavý způsob života váš zabiják? Lidé, kteří sedí v kuse méně jak 30 minut, mají nižší riziko úmrtí než ti, co pracují v sedě i několik hodin. Podle studií existuje přímá souvislost mezi sedavým zaměstnáním a předčasným úmrtím. Podle lékařů má sezení na židli negativní vliv na: spalování tuků, snižuje se hustota kostní tkáně, zužuje se průměr cév a naopak se zvyšuje krevní tlak, zvyšuje se hladina cholesterolu v krvi, zvyšuje se riziko rakoviny prsu a tlustého střeva, nefunguje správně lymfatický oběh. Dostatečný výčet negativ proto, abyste zařadili pár cviků i do své kanceláře.

11.2.2019
Proč bychom měli o vánočních svátcích tloustnout?
23.12.2017
Co se to v našem těle vlastně děje? Hubnutí není pouze o jídle a cvičení, zakopaný pes je v naší hlavě. Je třeba změnit svůj vztah k jídlu, ale především vztah sám k sobě.
2.11.2017

Milí čtenáři, během července by mnozí z vás měli řešit rodinu, popřípadě její členy. Můžete jet spolu někam na výlet, strávit spolu dovolenou, mělo by se vám podařit obnovit domácí pohodu. Karty však varují před možnými aférkami, které by mohly vyplout na povrch, proto si na to dávejte pozor.

1.7.2018
Vyhledávání
Překvapení pro vás
O nás
Otestovali jsme pro vás
Najdete nás na Facebooku
Najdete nás na Instagramu
Instagram