Gleid
Gleidshop
Šperky
Alcina style

Jaký je život bez pšenice?

Ke snídani si často dáváme rohlík a třeba šunku. My Češi si na pečivo zkrátka potrpíme. Existují ale lidé, kteří mají zvýšenou reakci na lepek, a musejí se mu vyhýbat. Jaký je život bez pšenice? A na co všechno si musí dát pozor?

pixabay.com

 

Ke snídani si často dáváme rohlík a třeba šunku. My Češi si na pečivo potrpíme. Existují ale také lidé, kteří mají zvýšenou reakci na lepek, a musejí se mu vyhýbat. Drží bezlepkovou dietu. Gluten, bílkovina nacházející se v obilovinách (pšenice, ječmen, žito a další), je spojen s celou řadou zánětlivých zdravotních problémů, včetně problémů s trávením, poruch mozku, stavů kůže a inzulínové rezistence. Neměli bychom se tedy pšenici vyhýbat všichni?

 

Paleo dieta – život bez obilovin

Například Paleo dieta úplně vynechává veškeré obiloviny a další zrna, ať už obsahují lepek nebo ne. Naši předkové prý takové potraviny nejedli (lidé kultivovali obilí jen posledních 10 000 let). Podle Paleo diety jsou obiloviny škodlivé pro naše zdraví. Existuje však i řada důkazů, které ukazují, že zrna bez lepku, jako je hnědá rýže, proso a čirok, spolu s pseudograminy, jako je quinoa, pohanka a divoká rýže, mohou mít mnoho zdravotních výhod.

 

 

Vyhýbání se obilovinám - výhody a nevýhody

Výhody:

  • Lepší trávicí funkce.
  • Lepší stav cholesterolu.
  • Možné hubnutí.
  • Snížení zánětlivosti a autoimunitních stavů.
  • Lepší ekologie střev.
  • Snížený příjem živin, jako je lektin a kyselina fytová, což může vést k lepší absorpci živin.

 

Nevýhody:

  • Nízký příjem obilovin může vést ke zvýšené konzumaci živočišných produktů, které mohou mít zánětlivé účinky.
  • Pro dosažení veškerých výhod z vynechání obilovin musí být vaše strava 100 % bez lepku.
  • Zvýšená konzumace ořechů, které mohou být obtížně stravitelné, pokud je jíme ve velkém množství.
  • Potíže při stravování v restauracích a domácnostech jiných lidí (i když určitě existují způsoby, jak se s tím vypořádat).

 

 

Konzumace obilovin - výhody a nevýhody

Výhody:

  • Obiloviny jsou bohatým zdrojem živin, včetně vlákniny, vitamínu B (pomáhají při stresu a zvýšení energetické hladiny) a minerálů, jako je hořčík a železo.
  • Pravidelná stolice díky vysokému obsahu vlákniny.
  • Vyšší celková dlouhověkost.
  • Bilance cukru v krvi, sytost a snížené riziko diabetu 2. typu.
  • Ochrana před kardiovaskulárními chorobami.

 

Nevýhody:

  • Obiloviny mohou způsobit nadměrný růst špatných bakterií ve střevě.
  • Snížená absorpce živin v důsledku obsahu živin v zrnech.
  • Mohou způsobit zubní kaz.
  • Spotřeba obilovin v rafinované podobě může vést k obezitě, nerovnováze krevního cukru, změnám nálady, srdečním onemocněním a zánětu.

 

Chcete dobrovolně snížit spotřebu obilovin?

Obiloviny konzumujeme, aniž bychom si to uvědomovali. To, že se lepek nachází v pečivu, je všeobecně známé, existují ale i další potraviny, které obsahují skryté množství lepku. Jedná se například o uzeniny, některé tavené sýry, a dokonce čokoládové výrobky – jako jsou třeba lentilky. Pokud se tedy snažíte přejít na bezlepkovou stravu, na začátku vás čeká hodně zkoumání obsahu potravin. Po čase už si ale najdete oblíbené produkty, takže do supermarketu budete chodit zase nakupovat, nikoli číst.

foto-redaktor

Jana Šmatlavová

"jídlem ke zdraví"

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články

Pokud se vám stává často situace, kdy se cítíte nějakým způsobem ublíženě, ukřivděně, naštvaně a tyto pocity zaháníte sladkým, které vám dělá vyloženě dobře, měli byste se nad sebou vážně zamyslet.

25.9.2018
Dovíte se zde, jaké látky můžete nalézt v běžně prodávaných kosmetických prostředcích a jak dešifrovat údaje na jejich obalech.
7.8.2017
Dalo by se říct, že je zázračný, spolehlivě pomůže při nachlazení, a když ho budete mít doma, nebudete muset při prvním příznaku rýmy a kašle běžet do lékárny.
2.5.2018

Víte, že podle studie Columbijské univerzity je sedavý způsob života váš zabiják? Lidé, kteří sedí v kuse méně jak 30 minut, mají nižší riziko úmrtí než ti, co pracují v sedě i několik hodin. Podle studií existuje přímá souvislost mezi sedavým zaměstnáním a předčasným úmrtím. Podle lékařů má sezení na židli negativní vliv na: spalování tuků, snižuje se hustota kostní tkáně, zužuje se průměr cév a naopak se zvyšuje krevní tlak, zvyšuje se hladina cholesterolu v krvi, zvyšuje se riziko rakoviny prsu a tlustého střeva, nefunguje správně lymfatický oběh. Dostatečný výčet negativ proto, abyste zařadili pár cviků i do své kanceláře.

11.2.2019