Vitamín C - proč je v kosmetických produktech oblíbený a jaké jsou jeho účinky?

Vitamín C je jednou z nejtradičnějších a nejoblíbenějších složek, které se přidávají do kosmetických produktů. Pojďte se s námi podívat jaké jsou jeho benefity a jaké účinky vaší pleti přinese.

Vitamín C v kosmetice
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Co je vitamín C?

Vitamín C je také známý jako kyselina L-askorbová. Ve vodě je tento vitamín rozpustný, vysoce nestabilní a přirozeně se vyskytuje v některých potravinách, jako je: pomeranč, kiwi, špenát, paprika, petržel a další… 

Vitamín C je zejména nezbytný pro normální růst a vývoj. Doporučené denní množství vitamínu C je pevně stanoveno na 75mg pro dospělého člověka. Vzhledem k tomu, že někteří jedinci jsou více vystaveni škodlivým účinkům oxidantů, jako jsou volné radikály, jejich potřeba vitamínu C je vyšší.
 

Spotřeba a dostupnost vitamínu C

Vitamín C lze užívat perorálně, například konzumací ovoce a zeleniny. Existují však i doplňky stravy, které vitamín C obsahují. Vitamín C se vstřebává střevem a poté se dostává do krevního oběhu. Přes dermis však může vitamín C vstupovat i do kůže. K ukládání v kůži dochází prostřednictvím transportérů vitamínu C závislých na sodíku. Biologická dostupnost v dermisu závisí na plazmatických hladinách, kdy koncentrace reagují na zvýšení plazmatických hladin, ale zastaví se, jakmile je dosaženo saturace plazmy.

Velkou nevýhodou vitamínu C je omezená expozice v epidermis (horní vrstvě kůže). Epidermis je bezcévní orgán, což velmi ztěžuje pronikání vitamínu C z krevního řečiště. Difúze do epidermis je omezena, takže vnější vrstva kůže téměř nepřijímá žádné živiny. Řešením tohoto problému je lokální aplikace vitamínu C prostřednictvím kosmetickým produktům péče o pleť.

 

Přečtěte si také: Jak pečovat o pleť po létě? Dodejte jí vše, o co přišla 

Obrázek: 20220613-213318-0000


Účinky vitamínu C na pokožku

Nedostatek vitamínu C v lidském těle může mít za následek významné poruchy, jako je zhoršené hojení ran nebo krvácení dásní. Vysoká koncentrace vitamínu C v kůži naznačuje, že má také řadu důležitých biologických funkcí, které jsou důležité pro zdraví pokožky. Vitamín C v kůži je potřebný pro:

 

  • Tvorbu kolagenu
    Vitamín C má při tvorbě kolagenu dvě funkce. Na jedné straně působí jako kofaktor prolinu a lysinhydroxylázy, které stabilizují terciální strukturu molekuly kolagenu. Na druhou stranu podporuje expresi kolagenového genu. Kolagen je zodpovědný za pevnost a pružnost pokožky, takže zajišťuje, že pokožka zůstane mladá, pevná a pružná.

 

  • Vitamín C jako antioxidant
    Antioxidanty lze rozdělit do dvou skupin: enzymatické antioxidanty a neenzymatické antioxidanty. Lidské tělo si samo vytváří enzymatické antioxidanty, zatímco neenzymatické antioxidanty lze nalézt v některých potravinách.

    Vitamín C je příkladem neenzymatického antioxidantu. Lokální aplikace vitamínu C pomáhá pokožku chránit před škodlivými faktory, které způsobují uvolňování škodlivých volných radikálů. Volné radikály vedou k předčasným známkám stárnutí, ale vitamín C je neutralizuje a pomáhá chránit pokožku před tímto poškozením a udržuje ji zdravou a zářivou

    Vitamín C by však neměl být považován za alternativu k opalovacímu krému s SPF, ale v kombinaci s opalovacím krémem funguje tento vitamín jako posilovač ochranného krému.

 

  • Diferenciace keratinocytů
    Bylo prokázáno, že kyselina askorbová kromě toho, že působí jako lapač radikálů, podporuje diferenciace keratinocytů, což znamená, že na kůži plní funkci ochranné bariéry.


Vitamín C v péči o pleť

Tento silný vitamín neustále stoupá na žebříčku trendů krásy a získává na popularitě v péči o pleť, ale proč tomu tak je? Bylo prokázáno, že vitamin C je velmi užitečný jako přísada do kosmetických produktů v péči o pleť.


Důležitými účinky jsou zejména:

  • anti-aging
  • depigmentace
  • zklidnění
  • antioxidační a posilující účinky.
     

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 3b5e9c3af5317a0d8f9dbd2f53b96369064b6b54
Obrázek: 1b8cc361d704ffd1111debdbd838f1386b472572
Obrázek: c2d3220e1891ed05adcc2afcaaef40f914bdd593
Obrázek: 89879fd61ac5b16b7b4d89b6ce83087c6b08ec6c
Obrázek: 88896a2001b8d37a92379fc8493d3ae376d6ae3f