Gleid
Gleidshop
Gleid

Polévka z pytlíku. Přečtěte si co obsahuje, než ji zalijete vodou!

Znáte tu situaci, kdy jste po celém dni vyčerpaná, bolí vás celé tělo a nejraději byste poslala zbytek rodiny na týdenní výlet a sama si užila vzácné chvíle klidu a pohody?

 

Je libo „pytlíkovku"?

Tuším, že víte o čem mluvím: po perném dni chcete mít chilku pro sebe. Ale ouha! Rodina neodchází, naopak, vyžaduje vaši pozornost, děti potřebují pomoct s úkoly, manžel má problémy v práci a všichni dohromady mají hlad.

V takových chvílích člověk velmi snadno sáhne po nějaké rychlovce, zvláště když deklaruje, že jde o zaručenou chuť přírody bez konzervantů, přidaného glutamátu a umělých barviv.

Ale je tomu skutečně tak?

 

Dá se všemu, co je na obalu věřit?

Ingredience v polévkách ze sáčku jsou zpracovány procesem dehydratace (odstranění vody), což je jeden z nejstarších přírodních způsobů konzervace potravin. Potud je vše v pořádku. Pojďme ale obal otočit a přečíst složení výrobku. Platí pravidlo, že ingredience jsou sepsány sestupně, to znamená, že na prvních místech jsou látky, kterých je ve výrobku nejvíce a na posledním, kterých je nejméně. Co by na prvních místech rozhodně nemělo být?

Tuky, zejména trans nenasycené mastné kyseliny (ztužené tuky, jedlé oleje zejména kyselina olejová a linolová), palmový olej, glutamát sodný, přidané látky (aromata, zahušťovadla) a velké množství soli.

 

Éčko nevidíte, ale přece tam je!

Nedejte se oklamat tím, že výrobce deklaruje na výrobku, že neobsahuje glutamát sodný E 621. Můžete si být jisti, že tam je, pouze ve složení má jiný název. Jaký? Počkejte si na pokračování v dalším článku, kde se budeme tomuto tématu věnovat blíže.

A jak je to s jejich konzumací? Myslím si, že u všeho je potřeba používat zdravý selský rozum. Pokud si vyberete polévku, která má žádné, nebo minimální množství „šmakulád" a hodláte ji sníst na čundru, na výletě, nebo když malujete, potom se není čeho obávat. Ke každodenní konzumaci bych, ale ani tu nejlepší favoritku určitě nedoporučila a zvolila bych přirozenou výrobu „poctivé domácí" z čerstvých potravin.

  

 

foto-redaktor

Ing. Ivana Tobiášová

inženýr chemie
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
img-článek

Jak využít plevel ve svůj zdravotní prospěch?

Svízel Přítula - je dávno zapomenutá bylina. Co umí, kde ji najdeme a jak nám může pomoci? 30.5.2018 Celý článek
img-článek

Venku se oteplilo a vy máte chuť vyběhnout? Poradíme jak půjdou kila rychle dolů!

Běh je společně s chůzí nejpřirozenější pohyb člověka. Při běhu zapojujeme do práce velké množství svalů najed... 20.2.2017 Celý článek
img-článek

Zařiďte si pracovnu podle Feng - Shui a zvyšte tak svoji produktivitu

Ať už jste šťastným majitelem pracovny ve svém domě či bytě nebo pracujete ve firemní kanceláři, jistě oceníte... 8.1.2018 Celý článek
img-článek

Krém s bambuckým máslem a reishi?

Otestovali jsme pro vás další produkt. Krém Ganovite nás zaujal tím, že je čistě bio bez jakýchkoliv konzervan... 25.9.2017 Celý článek