Pozor, výrobci maskují glutamát pod jinými názvy!

To, že je glutamát nezdravý už víme dávno. Trávíte v obchodech více času hledáním výrobků bez něj? Jste si jistí, že jste ho opravdu nekoupili? Čtěte a už se nenechte napálit.

Obrázek: 36594e0cb2a8c5f0cadc651ab1f05274e0861b4d
Zdroj: pixabay.com

Koupili jste si v obchodě něco dobrého na zub a máte dobrý pocit, protože příprava nezabere mnoho času a navíc na obale jste výrobcem ujištěni, že je bez přidaného glutamátu?

Mám pro vás špatnou zprávu, důvod k radosti je více než malý, či spíše žádný, protože glutamát se ve vaší dobrůtce skrývá pod jiným názvem.

Marketingový tah 

Možností, jak glutamát „zamaskovat“ je celkem dost. Zde jsou ty nejběžnější – bílkovinný hydrolyzát, kvasnicový extrakt, kvasnicový výtažek, rostlinný bílkovinný hydrolyzát, sojový hydrolyzát, výtažek droždí. Výrazů, které ukazují na fakt, že ve výrobku je glutamát je minimálně deset.

Výrobce se tímto marketingovým tahem chrání před uvedením pravdy, tedy glutamát sodný, glutamát, nebo jednoduše E621, jelikož lidé si na tyto výrobky začali dávat pozor. Využívá tak neznalosti nejširší veřejnosti k tomu, aby výrobek byl stále prodejný.

Není glutamát jako glutamát!

Někteří můžou namítnout, že kyselina L-glutamová je přirozenou součástí našeho těla, dokonce je pro jeho správný chod nezbytná. A mají pravdu.

Jaký je tedy rozdíl mezi kyselinou L-glutamovou a její solí, glutamátem sodným?

Kyselina L-glutamová je neesenciální aminokyselina, vyskytuje se vázaná v bílkovinách, v těle ji najdeme například ve svalech, játrech nebo v mozku. Hraje důležitou roli při metabolismu tuků a má na starosti odpadové hospodářství našeho těla.

V potravinářství se označuje jako E620 a je dobré vědět, že se zcela přirozeně vyskytuje i v čerstvých potravinách jsou to například,: rajčata, houby, hrášek, kukuřice. Čerstvou potravinou, která obsahuje největší množství je sýr parmezán.

Glutaman sodný, glutaman, glutasol či wei-su je sodná sůl kyseliny L-glutamové. Je to bílý prášek bez vůně, zato vyniká masovou chutí. Jeho označení na potravinách je E621. Poprvé byl objeven jako zvýrazňovač chuti v Japonsku v mořské řase a označuje se vedle sladkosti, kyselosti, hořkosti a slanosti jako pátá chuť – umami (delikátní). První potravinou s chutí umami, kterou člověk ochutná je mateřské mléko.

Pozor na migrény!

Nebezpečnost glutamátu na zdravý lidský organismus jako jsou závratě, nevolnost, migréna, bušení srdce apod. se nepodařilo plně prokázat. Negativní vliv má na lidi, kteří trpí na časté migrény, jsou alergici apod. Znepokojující je ovšem fakt, že potlačuje pocit sytosti a tím způsobuje přejídání.

Lidský organismus dokáže metabolizovat glutamát z čerstvé stravy i ze stravy, do které je uměle dodán. Vzhledem k tomuto faktu nebyla SZO stanovena horní hranice denní dávky příjmu v potravě.

Jaký je tedy závěr?

Je velmi vhodné sledovat složení konzumovaných potravin a tím zajistit, že se do těla často a ve vysoké dávce (120mg/kg hmotnosti člověka) nedostane E 621. Nezapomeňte také na fakt, že denně zkonzumujete velké množství potravin a dávky glutamátu v nich obsažené se sčítají.

Reklama

Podobné články

Obrázek: Jednoduché kváskové lívance
Obrázek: 40c3ad5ea745eb1de6350292b650647a1334ef50
Obrázek: ce6ec92fd4d438239258b91930ab96f4f2b7aa23
Obrázek: 7b10c48a17826769e310fef84b58a94ba9467742
Obrázek: e2d81c65f9f7922f6c8e3b8700c4d826f773e1a4