Gleid
Gleidshop
Sexy vlny difuzérem?

Biopotraviny, strašák nebo stéblo naděje?

Biopotraviny jsou dnes velmi diskutovaným tématem. Každý zřejmě ví, že jde o varianty klasických potravin, které by měly být kvalitnější, a jsou zpravidla dražší.
pixabay.com

 

Co dělá biopotravinu biopotravinou?

Společným jmenovatelem všech biopotravin je ekologické zemědělství. Jde o systém hospodaření, který se opírá o několik pevných pravidel. Těmi nejdůležitějšími jsou šetrné zacházení se zvířaty a s půdou. Zajímavé je, že po prostudování pravidel ekologického zemědělství musí být každému jasné, že dodržování těchto pravidel jde ruku v ruce s vysokou kvalitou potravin a jejich nulovou rizikovostí pro lidské zdraví. Ukázková situace je dle mého například umožnit zvířeti po porodu trávit čas s mládětem. To se může jevit jako jasná věc, ovšem v konvenčním zemědělství to tak není, proč? Čím dřív matka na dítě zapomene, tím dříve se vrátí do systému a své dítě přestane hledat. To je pro každé stvoření velký stres, který se zákonitě promítá do kvality mléka.

 

Potraviny z konvenčního zemědělství jsou přece mnohem hezčí!

To je v drtivé většině případů pravda. Názornou ukázkou je mrkev či brambory a celkově ovoce a zelenina. Proč? Řekli byste, že je normální, aby všechna jablka byla stejně velká? Aby jim ani v době snížené vlahy a na přímém slunci nepraskla slupka? Aby mrkev, která roste v ŽIVÉ půdě, neměla ani jeden škrábanec a byla zářivě oranžová? Každý, kdo někdy zahradničil, ví, že toto prostě není možné. Přestavte si, kolik plodin je vyhozených jen proto, že nejsou dokonalé, kolik chemikálii a někdy až bláznivých systému je použito, jen aby plodiny vypadaly lákavě. Bioprodukty se estetikou až tak nezabývají, jde přece hlavně o kvalitu, chuť a nezávadnost.

 

Málokdo ví:

1) Procesu kontroly a certifikace nepodléhá jen výrobce biopotraviny, ale i dopravce, osoba zodpovědná za balení produktů a za jeho prodej, včetně skladování. Pokud dojde k chybě, například se zjistí, že potravina obsahuje antibiotika, kontrolován je každý subjekt.

2) Odpor českého zákazníka k biopotravinám je hvězdným fenoménem Evropy a to navzdory vysoké kvalitě našich biovýrobků.

3) Naše pravidla pro kontrolu biopotravin jsou natolik přísná, že se k nám jezdí školit komisaři ze severských zemí, Německa i Rakouska.

 

Kde se bere skepse a nenávist aneb musí být biopotravina dražší?

Základním problémem, na němž stojí skepse zákazníků, je cena. Proč je tomu tak? Jde o jednoduchou matematiku. Kuře z konvenčního chovu, kromě toho, že nikdy neuvidí denní světlo, nebo neucítí čerstvý vzduch, žije před porážkou pouze, plus mínus 28 dní. Na druhou stranu kuře z ekologického chovu žije třikrát déle, potřebuje tedy třikrát více krmení (nemluvě o kvalitě), více světla, tepla a podobně. Jedna biopotravina si ovšem na trhu vydobyla své místo. Jde o biomléko, na kterém je pěkně vidět, že pokud je odbyt, dochází postupně i k snižování ceny. Dnes je biomléko zastoupeno snad v každém supermarketu.

 

Jeden vtípek za vše..

Klasickou otázkou, kterou jistě někdy zmínil každý skeptik je: „Víte jaký je rozdíl mezi jablkem z konvenčního zemědělství a biojablkem? Biojablko se stříká v noci!“

Opravdu vtipné je ovšem to, že postřiky jsou vodné roztoky chemikálií, jež se pod UV zářením rozkládají. Jak geniální je tedy myšlenka aplikovat je v noci, za nízké teploty a bez UV záření.

foto-redaktor

Helena Dvořáčková

ekologie
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
K běžně užívaným kosmetickým produktům patří deodoranty a antiperspiranty. Jsou ovšem všechny tyto prostředky ...
1.11.2017
Tuhle ayurvédskou techniku si zamilujete! Nejen že udrží zdravou a krásnou vaší ústní dutinu, ale detoxikuje c...
3.7.2018
Jak se daří Táni shazovat přebytečná kila? Právě teď na podzim, když má tělo sklony zásobovat se energií na zi...
26.10.2017

Každé září je vlastně takový malý leden. Tedy alespoň co se týká rozhodnutí hubnout nebo zapracovat na svém...

13.9.2018