Gleid
Gleidshop
Sexy vlny difuzérem?
It's never too late

Životodárná voda aneb Jakou vodu pít

Voda patří k základním životním potřebám a je nezbytná pro správné fungování všech procesů v těle. V článku se zaměříme na vhodné zdroje pitné vody i její nesmírný význam.
pixabay.com

 

Jakou vodu pít

V předchozím článku jsme si uváděli alarmující skutečnosti, jež dokazují značné chemické znečištění většiny zdrojů pitné vody. Mnozí se na základě těchto i dalších informací zřejmě zamýšlí nad tím, co pít? Záruku absolutní bezpečnosti nemáme u žádné vody – ani u vody z vodovodu, ze studny či vody balené. Nepříznivý vliv totiž může mít i obal, do něhož se nápoje čepují. Látky, z nichž je obal vyroben, mohou přecházet do obsahu, čímž mění původní složení. Jako příklad si lze uvést často užívané umělohmotné PET obaly, z nichž se hlavně při zahřátí mohou uvolňovat škodliviny.

Kdyby někdo chtěl nakupovat balenou pramenitou vodu, měla by být ve skleněné lahvi. Jestliže se někdo rozhodne pít vodu z kohoutku, měl by si zjistit, jaký je její zdroj a obstarat si i její chemické rozbory. U méně čistých zdrojů vody je vhodné si pořídit vícestupňový kvalitní filtr, jenž by měl pohltit větší část škodlivin. Kromě chemického znečištění je však potřeba brát v úvahu i další možné nepříznivé vlivy.

 

Celkové vlastnosti a působení vody totiž nelze popsat jen jejím chemickým složením, ale je nutno brát v úvahu i její dynamiku a strukturu. Přestože je známé, že voda jako „rezonátor“ do své struktury přijímá vše, co do ní pronikne, většina z lidí jakoby o tom nevěděla anebo o tom nechce ani slyšet. Jako příklady v dnešní době rozšířených energetických vlivů si uveďme mikrovlnné technologie a další „výdobytky“ moderní doby. Rovněž vnitřní nastavení lidí výrazně ovlivňuje energii vody. Přitom nám energeticky nepříznivě ovlivněná voda zjevně nedělá dobře. Energetické poškození lze ovšem napravit dnes již běžně dostupnými zařízeními, jež napomáhají k její revitalizaci (více naleznete např. na www.aquasanatura.cz).

Nejprospěšnější ale je najít v čisté přírodě životadárnou studánku. Naštěstí je stále dost oblastí, kam téměř nedosáhla „chapadla zemědělsko-chemické lobby“. K nim patří jednak podhorské a horské oblasti, v nichž se zemědělcům zpravidla nevyplatí ve velkém pěstovat konvenční plodiny. Mimo to lze nalézt celkem čisté studánky i ve velkých městech, v nichž jsou rozsáhlejší parky či lesoparky. Některé z nich patří k chráněným územím, a proto se tam též obvykle nepoužívají chemické postřiky. Kdyby někdo chtěl nalézt vhodnou studánku, může nahlédnout na stránky www.estudanky.eu.

 

Význam pitného režimu

Zásobujeme-li tělo dostatkem kvalitní vody, napomáháme tím v prvé řadě k jeho pročištění. To je dnes velmi aktuální, neboť v důsledku znečištění životního prostředí a chemizace převážné části průmyslové výroby má většina lidí v těle nemálo škodlivin, jejichž přítomnost může způsobovat různé nepříjemnosti. Od drobných vad na kráse, jako je třeba akné, přes zdravotní problémy typu ekzémů, až po nejtěžší nemoci, jako je rakovina.

Proto bychom se měli snažit celkově zlepšit životosprávu a nedodávat do těla škodliviny zbytečně. Kromě toho je prospěšné organismus pročišťovat – tzn. hlavně ho proplachovat! Dostatek kvalitní vody zároveň podporuje i správné fungování orgánů. Ředíme-li takto přirozeně krev, snižujeme významně i rizika srdečně cévních onemocnění. Její odpovídající příjem spolu s ostatními tekutinami také přispívá k duševní pohodě člověka. „Živá" voda tedy občerství tělo i duši. Z těchto i mnoha dalších důvodů je důležité pít dostatečné množství kvalitní pramenité vody, která mimoto dodává organismu i tolik potřebné minerály.

 

Voda je dar, za který bychom měli projevovat svou vděčnost, a to i skutečnými činy. V prvé řadě bychom měli docílit přirozené zemědělské produkce a zpracování potravin, jakož i celkově ekologických provozů a domácností, které by produkovaly minimum biologicky nerozložitelných odpadů. Ty by se zásadně neměly vypouštět do vody! Chceme-li zachovat další život na Zemi, musíme chránit čistotu vody!

foto-redaktor

Vít Syrový

inženýr chemie

Pan Syrový vystudoval chemii, pracoval ve Výzkumném potravinářském ústavu na oddělení výživových a aditivních látek. Postupem času přicházel na to, jaké látky se běžně používají (v potravinářství, kosmetice) zvláště ty, které mají negativní vliv na člověka. Začal se postupně od chemie odprošťovat a dávat se spíše přírodní cestou. O chemických látkách a jejich dopadech se můžete dočíst v jeho článcích nebo v mnoha publikacích, které vydal.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Naše tělo, rozumem nepřelstíme!
4.1.2018
Dnes jsou i takové posilovny, kde se mě ujmou, už to není o tom, že tam funí pár kulturistů, kteří se okukují v zrcadlech a personál běhá jen kolem nich... Dřívější název posilovna už není úplně tím správným slovem, které vystihuje dnešní zařízení, kam se chodíme hýbat a potit. Lépe odpovídá pojem fitness, pod kterým si můžeme představit širokou škálu druhů cvičení a toto slovo ve svém názvu nyní používá stále více zařízení a center.
12.5.2016
Milí čtenáři, máte před sebou měsíc, kdy byste se měli dopátrat k nějakým informacím, jež jsou prozatím před vámi ukryty. Může se to týkat třeba nějakého rodinného tajemství. Také byste si měli udělat jasněji v rodinných vztazích a vlivu rodiny na vás samotné. Možná je pro mnohé z vás na čase se více odstínit od příbuzných.
1.5.2018
"Náš vztah byl od začátku velmi romantický, ale postupně se změnil v peklo. Ale já mu vždy uvěřila, že za to nemůže... Nikdo z mých přátel nechápal, jak s ním po tom všem mohu ještě být - hádky, rány, nemocnice... Ale já pořád nějak vnitřně věřila, že mě tolik miluje. Nemohla jsem odejít..."
28.2.2018
Vyhledávání
Překvapení pro vás
O nás
Otestovali jsme pro vás
Najdete nás na Facebooku