Jak se sami k sobě správně chovat aneb zima pohledem tradiční čínské medicíny

Jak přizpůsobit své chování a jídelníček chladnějšímu klimatu, abychom si i v zimě zachovali pevné zdraví a dostatek energie?

Obrázek: 9dfd148b033ad7a8fa163c6f72dc9597d551f3c8
Zdroj: pixabay.com

Podle tradiční čínské medicíny nastalo období chladu, které bude trvat přibližně až do poloviny února.  Zima je charakterizována převahou jinové energie, kterou můžeme pozorovat především v přírodě – noci jsou delší než den, teploty sahají mnohdy hluboko pod nulu, míza stromů se stáhla ke kořenům a nastalo období klidu, uchovávání a konzervování.

Proto bychom i my lidé měli přizpůsobit svou aktivitu chladnému klimatu a dbát především na dostatek spánku, relaxace a svoji energii vydávat s rozmyslem.

V zimě vládne z pěti elementů tradiční čínské medicíny (dřevo, oheň, země, kov a voda) poslední prvek -  tedy voda a vrcholí činnost ledvin a močového měchýře. A tak je důležité chránit tyto orgány dostatkem teplého oblečení a to zejména v oblasti nohou, hýždí, podbřišku a beder. Zapomínat bychom však neměli ani na uši, které jsou podle TČM spojeny s ledvinami. A to dokonce tak těsně, že onemocnění uší může druhotně způsobit i onemocnění ledvin a močových cest. Proto je velmi důležité v zimě nosit čepice.

Ledviny jsou považovány za nejdůležitější orgán v těle. Podle TČM se v nich uchovává životní a sexuální energie. Z toho důvodu mají vztah nejen k růstu, vývoji, celkovému zdraví a délce života, ale u žen také k možnosti otěhotnět a těhotenství celkově. Stav ledvin můžeme posuzovat také podle kvality našich vlasů a stavu chrupu. Emocí vody je strach a obavy. Proto také příliš starostí a obav vyčerpává naši životní sílu a energii. I v zimě je však pro dostatek energie podstatné přizpůsobit svůj jídelníček měnícím se klimatickým podmínkám.

ČÍM TEDY POTĚŠIT (NEJEN) SVŮJ ŽALUDEK V ZIMĚ? 

V tomto období je třeba dbát na to, abychom se neprochladili a to ani vnitřně. Je dobré jíst hlavně potraviny tepelně upravené – vařené, pečené či dušené. Syrovou zeleninu, ovoce stejně jako mléčné výrobky se snažíme s ohledem na klesající teploty spíše omezit. Výjimku tvoří kvalitní tvrdé sýry a kysané mléčné výrobky s živou kulturou Laktobacilla - v menším množství. Vyhnout bychom se také měli konzumaci potravin přímo z chladničky nebo zmrzlině.

Element vody a tedy i všechno, co s ním souvisí, preferují slanou chuť. Ale v české kuchyni jídla spíše přesolujeme, proto pro zdraví našich ledvin soli ubereme. Ledvinám naopak prospívají ryby, luštěniny – velmi vhodné jsou fazole adzuki, červená čočka, hrášek, dále maso – jehněčí, hovězí, drůbeží nebo zvěřina. Zapomínat bychom neměli ani na polévky - hlavně vývary, které se dlouho vaří. Pochutnat si můžeme také na pokrmech z pohanky, kompotech, celozrnných buchtách nebo oříšcích, jedlých kaštanech, semínkách či sušeném ovoci. Z koření by v naší kuchyni neměl chybět hřebíček, anýz, fenykl, skořice a další koření spíše pikantní chuti a vůně.

Na pití jsou vhodné různé čaje – bylinkové, roibos nebo slabší zelený, dále obyčejná převařená voda nebo melta. V tomto období si můžeme dopřát i červené víno, likér „svařák“ nebo kávu, které řadíme mezi nápoje horké povahy. A proto náš organismus prohřívají.

Reklama

Podobné články

Obrázek: f2da3e7e9cfd701d29b88bcfa018e9e2e9467466
Obrázek: 9b613b7115e64f7ddb459932f4f4043f8b34d671
Obrázek: 8b9f3bd5e89647568cb9fb3fabb3e7805ff8dc25
Obrázek: cff32229d1c133a4df42e69bd1efbcdf3e20eb24
Obrázek: 87495c1e9040f8a89fd0a0cfa1999fc394e54d0e