KOLAGEN - bílkovina, která ovlivňuje proces stárnutí?

Kolagen je v současné době slovo, které na nás vykoukne z každého časopisu, rozhlasové či televizní reklamy. Je to nově objevený zázrak? Podle reklam to vypadá, že je to minimálně jeden z adeptů na Nobelovu cenu. Pravda je však mnohem jednodušší.

Obrázek: d6d7e9fd78ebdc8534c6189f416360a0bfd0faeb
Zdroj: freepik.com

Kolagen je nejčastěji se vyskytující živočišná bílkovina, která je nezbytnou součástí pojivových a podpůrných tkání. Je to složitá molekula prostorově vázaná do trojšroubovice, která je vylučována do mezibuněčného prostoru tkání. Jeho vazba je velmi pevná a to je také základní vlastnost kolagenu - zajišťování pevnosti a pružnosti tkání. V procesu stárnutí se vazby mezi molekulami mění, vytváří se polymerní sítě, a tím vzrůstá jejich nerozpustnost.

Schopnost buněk vytvářet kolagen se s časem snižuje. Co je výsledkem?

Ztráta elasticity a propadávání horních vrstev kůže v podobě jemných i hlubokých rýh - vrásek. Je to přirozený proces v lidském těle, ale také díra na trhu, kterou velmi obratně vyplnily různé kosmetické firmy, ale i firmy s potravinovými doplňky.

Pojďme se nejprve podívat na kosmetické přípravky, které deklarují obsah kolagenu, který "zaručeně vyhladí" či "úplně zbaví vrásek". Kosmetické firmy hledají způsob, jak podpořit a obnovit přirozenou tvorbu kolagenu v těle a tím zamezit procesu stárnutí.

K pochopení funkce a působení kolagenu v lidském těle je potřeba vědět pár důležitých informací:

  • známe 27 typů kolagenů
  • v lidském těle je nejvíce přítomen kolagen typu I, který nejdeme v kůži, šlachách, kostech a vazivu
  • druhým v pořadí je kolagen typu II, který se nachází v chrupavkách
  • hlavní rozdíly mezi kolageny je v tom, co se s nimi děje v lidském těle, na jakém místě v těle působí a v jejich různých biologických účincích

Produkty, které obsahují kolagen, se dělí do dvou základních skupin:

1. želatiny

2. přípravky, které obsahují hydrolyzovaný kolagen - nebo lépe kolagenní peptidy, nebo nativní kolagen (přirozený)

Každá skupina má jiné vlastnosti, podává se za jiným účelem, jinak se dávkuje a v žádném případě se nedají zaměnit!

Není kolagen jako kolagen!

Většina firem uvádí, co víc, dávají to jako známku nejvyšší kvality, že jejich výrobky obsahují přirozený - nativní kolagen. Může takový produkt fungovat? Odpověď zní - jen velmi těžko. Důvod? Zatím nikdo neprokázal (vědeckou cestou), že kolagen, který má velké molekuly, je schopen prostoupit přes vrchní vrstvu kůže a dostat se do škáry, kde by odvedl svoji práci. Produkt zůstává na povrchu kůže, časem se smyje nebo setře. Jako složka krému na pleť, který má zamezit stárnutí, je proto velká molekula živočišné bílkoviny - kolagenu - zcela neúčinná. Je to pouze chytrý marketingový trik.

Je nutné také přiznat, že existují látky, které tvorbu kolagenu v těle umí stimulovat - podpořit. Patří mezi ně v první řadě vitamín C, který je pro tvorbu kolagenu zcela nezbytný, dále vitamíny A, E, koenzym Q10. Tyto látky pomůžou ochránit kůži před ztrátou kolagenu.

A jak je to s kloubní výživou?

Aby jednotlivé účinné složky obsažené v molekule kolagenu - tedy aminokyseliny - mohly fungovat v tkáních lidského těla, musí být kolagen obsažený v jídle či potravinových doplňcích nejprve rozštěpen v trávícím traktu na menší molekuly, které se vstřebají, a tím blahodárně působí na lidský organismus. Čím jsou rozštěpené molekuly menší, tím je jejich vstřebatelnost větší, a tím je také větší jejich následná biologická dostupnost (využitelnost).

Jak docílit rozštěpení velkých molekul kolagenu?

Prvním způsobem je přeměna nativního kolagenu na želatinu. Toho se docílí zahřátím kolagenu na 60°C. Dojde k rozvolnění prostorového uspořádání polypeptidických řetězců kolagenu, rozštěpení na menší peptidy, a ty se snadněji vstřebají.

Druhým způsobem je výroba kolagenních peptidů, které mají nízkou molekulovou hmotnost, a tím vyšší biologickou dostupnost. Mezi látky, které mají prokazatelně terapeutický účinek při léčbě osteoporózy, patří chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, diacerin a kyselina hyaluronová (pouze injekce přímo do kloubů). Samotný kolagen mezi účinné látky nepatří.

Co říci závěrem?

Nenechte se zmanipulovat reklamou na produkty, které slibují zázrak! Naučte se přijímat svůj věk s láskou a pečujte o své zdraví a krásu. Jak? Žijte spokojený život a dodržujte zdravý životní styl - jezte kvalitní potraviny, pěstujte dobré vztahy, hýbejte se a pamatujte - krása přichází zevnitř a žádná povrchová úprava ji nenahradí. Je to jako byste postavili dům, který bude zvenku vyšperkovaný a bude svojí krásou přitahovat oči sousedů, ale uvnitř domu budou plísně a hmyz. Kolagen je živočišná bílkovina, proto by se produktům s jejich obsahem měli vyhýbat vegetariáni i vegani.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 44523b49d3ae9855448bc96976055a9ed5c509ac
Obrázek: b6cb0507f33fa95c9cd66bafbfc8dd499214b6ab
Obrázek: c5ec52059889bd635fc47a70f9086af5523a4839
Obrázek: 7f37de30209aabad7dd532faa0b6b2d3fd63cec8
Obrázek: 309a5a9e6d595fac9acca1a09707034f5f48e821