Není liška jako liška. Zatímco se vám plachá rezavá šelma ukáže ve stromovém porostu jen výjimečně, její houbová jmenovkyně vás uvítá vždycky v hojném počtu a určitě nikam neuteče. Je opravdu nepřehlédnutelná, svou žlutí září ve spadaném jehličí jako rozsypané korálky malé parádnice. Ne nadarmo jí lidé lidově říkají kuřátko, protože tento název přesně vystihuje jak barvu, tak její skupinový výskyt vždy pěkně v houfu.
Je škoda, že se o jejich léčivých vlastnostech tak málo ví. Už fakt, že roste jen v místech s neznečištěným životním prostředím, jí dává punc výjimečnosti. To umocňuje i zvláštní okolnost, že jako jedna z mála hub není nikdy napadána škůdci.
Čím výjimečným může prospět lidskému tělu?
Kromě toho, že posiluje imunitní systém, zejména jako přírodní zdroj vitamínu D a C, a díky obsaženým karotenoidům zlepšuje vidění, má ještě jednu v přírodě unikátní schopnost. Plodnice v sobě ukrývají monosacharid manózu, který je antiparazitický. Ten je schopen eliminovat různé druhy parazitů včetně jejich vajíček, neboť dokáže rozpouštět i jejich obaly a tím brání jejich rozmnožování v těle člověka. A to dobře věděli naši předkové, kteří ji hojně využívali právě pro tuto její unikátní vlastnost.
Jak houbu upravit, aby její léčebné účinky byly co nejlepší?
Samozřejmě, že lišku můžete v kuchyni využít do všech pokrmů, které mohou houby obsahovat.
ALE!
Pokud chcete využít právě její antiparazitický účinek, musíte konzumovat houbu jinak. Ten prospěšný monosacharid, který má za úkol vás zbavit nevítaných návštěvníků v těle, je citlivý na teplotu vyšší než 60°C. Tím padá automaticky jakákoliv tepelná úprava!
Nabízejí se celkem tři možnosti, jak lišku užívat k léčebným účelům:
1. Syrový stav
Ano. Asi vás to překvapí, ale pozření kousku této syrové houby je právě to nejlepší, co můžete pro sebe udělat. Počítejte s palčivou chutí, která je spíše pikantní než na závadu.
Léčba tímto způsobem má jedno negativum. Celá kůra by měla trvat 10 až 20 dní a jen málokdo má možnost si po celou tuto dobu opatřovat čerstvé houby. Nicméně tak můžete přinejmenším začít.
2. Prášek
Usušit plodnice opravdu pořádně pro vás určitě nebude problém a nemusí jich být nijak závratné množství. Potom je musíte jenom rozdrtit na prášek a ten sypat do již hotových jídel. Pozor! Hlavně nezapomeňte, že jídla musí být maximálně teplá, nikoliv horká až vařící.
Určitě to nepřehánějte s množstvím. Stačí vzít do prstů špetku prášku a třikrát denně opět po dobu 10 až 20 dní si s ní posypat právě konzumovaný pokrm.
3. Tinktura
Tu si můžete doma také vyrobit sami. Budete potřebovat 200 ml 40 % etanolu (obecně alkohol) a 1 polévkovou lžíci prášku z usušených hub. Pořádně promícháte a za občasného každodenního protřepání necháte 10 dní odstát. Potom procedíte přes plátýnko a hotovou tinkturu užíváte 2 lžičky před spaním po stejně dlouhou dobu jako u prvních dvou možností.
Příroda v sobě ukrývá klenoty, které se někdy snaží umně zamaskovat a jindy je vystavuje na odiv. Stačí mít oči otevřené a vnímat její signály, kterými se nás sama snaží upozornit na její tajemství. Pokud budete mít štěstí a na lišku obecnou narazíte při vašich houbařských toulkách našimi lesy, přineste si ji určitě domů. A vyzkoušejte její léčebné účinky na vlastní kůži. Určitě neprohloupíte!