Gleid
Gleidshop
Šperky
Sérum

Buddhova miska

Dneska bych vám chtěla představit jak může být veganské jídlo rozmanité a nádherně barevné. Buddhova miska je o fantazii, o tom na co máte chuť, o tom co máte doma k dispozici. Pokaždé můžete mít svojí misku úplně jinou. Vždycky tu svojí. 

Alena Hilšerová

 

Jako přílohu jsem tentokrát zvolila soba nudle. Jsou to nudle, které se používají pro asijskou kuchyni. Soba znamená v japonštině pohanka. Tento výraz se používá i pro tyto typické nudle. Zatím jsem se nesetkala s čistě pohankovými nudlemi. Takže pokud řešíte lepek, je lepší číst složení. Určitě stojí tyto nudle za pozornost. Zpestříte si jimi svůj jídelníček. Vaří se velice krátce.

Zelená část misky je brokolice. Ve městě, kde bydlím jsem na doporučení kamarádky navštívila bio obchod, kde prodávají i ovoce a zeleninu. Brokolice, kterou jsem použila je v bio kvalitě. Ten rozdíl poznáte na chuti. Brokolice je pouze jen přelitá vařící vodou a slitá.

Ze zástupců bílkovin jsem vybrala uzené tofu. Tofu je nakrájené na kostičky a opečené na pánvi, lehce potřené olivovým olejemTofu získá křupavou kůrku, které mu dodá zajímavou chuť.

Poslední červená část je směs mrkve a edamame. Edamame... Také vám přijde slovo edameme jako nějaké zaklínadlo? Přesně vím, kdy jsem se s edamame poprvé setkala.

 

Dovolte mi prosím malou odbočku...

Bylo to v jedné asijské restauraci v Kodani, kam jsem odjela s kamarádkou.

Byl to jeden bláznivý víkend. Stačí mít stejně ztřeštěnou kamarádku a odvahu podstoupit několik hodin autobusem na sever. Koupíte jízdenky a jedete se podívat, jestli malá mořská panna stále sedí na břehu moře. Prvotní nezdary jako je objevit se v cizím městě ve 4 hodiny ráno, nesmíte brát příliš vážně a musíte to brát jako výzvu. A doopravdy. Snad jako zázrakem jdete instinktivně a natrefíte na nádražní halu, ve které voní čerstvě uvařená káva a pečivo

Kodaň nás absolutně okouzlila. Lidé na ulici byli velice přátelští a ochotni pomoci. Většina obyvatel běhalo nebo jezdilo na kolech a ti, kteří nesportovali, seděli na snídani se svými rodinami v restauraci. Prošly jsme si město směrem k malé mořské panně. Majestátně tam seděla na břehu. Je nádherná. Chladný  čerstvý vzduch od Severního moře si pohrával s našimi vlasy. Nám chladné počasí nevadilo. Ruce jsme si hřály o hrnek kávy se sojovým mlékem, který jsme si mohly koupit v takových pojízdných kávo-autech, které byly na každém rohu.

Naší návštěvu jsme zakončili v jedné vyhlášené asijské restauraci, kde jsem se setkala s edamame. Kamarádka si je objednala jako teplý předkrm. Edamame jsou nezralé sojové boby, které jsou schované v zelených luscích. Přirovnala bych je k našim fazolových luskům.

 

Poté uběhlo několik let od naší návštěvy v severské zemi a já jsem si na sojové boby vzpomněla. Přímo zelené lusky se sojovými boby jsem v Čechách nenašla, ale v některých obchodních řetězcích je mají již vyloupané a mražené. Pokud na ně natrefíte, určitě je zkuste. Stojí za to.

Na směs z mrkve a edamame jsem na olivovém oleji osmahla cibuli a česnek, přidala nakrájenou mrkev na kolečka. Mrkev opékáme do křupava. Zasypeme lžičkou třtinového cukru, který necháme zkaramelizovat, přidáme edamame a ještě chvilku opékáme, zalijeme několika lžícemi kvalitní sojové omáčky, osolíme a nakonec přidáme zázvor nakrájený na nudličky. Zamícháme a necháme prohřát. Dodá směsi na pikantnosti.

Na talíř dáme všechny části buddhovy misky a posypeme černým sezamem.

 

Doporučuji zkoušet nové věci, už jen z důvodu obsahu cenných látek

Edamame má vysoký obsah bílkovin, kyseliny listové a manganu.

Černý sezam obsahuje kromě vápníku a vitamínů B a pomáhá bojovat s depresemi a třeba snižuje i cholesterol.

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články

Velikonoční nádivka s kopřivami a zelenými bylinkami je tradiční jídlo svátků jara. Zkuste jej připravit trochu netradičně, a to jen rostlinně doplněné o krále zeleniny - chřest.

19.4.2019

Tradiční recepty na srpen podle ayurvédy od naší redaktorky Ivy Georgievové.

16.8.2018

V ledu je skvělé dát si tzv. "Den tekutin" a ulevit tak svému tělu, pročisti ho a nechat chvilku odpočinout. Jak na to podle praktické ayurvédy radí naše redaktorka Iva Georgievová. 

22.1.2019
Baby špenát, červená řepa, čerstvé chilli, pražené kešu ořechy a černé olivy. Je třeba více dodávat?
17.11.2017