Jablečný závin z vlastního těsta

Kdo by nemiloval jablečný závin? Když je tam tolik ovoce a skoro žádné těsto. Člověk by si řekl, že je to vlastně dietní zákusek. Vůně rozpečených jablek, skořice, ořechů a rozinek se dá skoro přirovnat k božské maně.

Obrázek: 5489e6cb784e1564474c47f6901bd7caec0b9f31
Zdroj: Alena Hilšerová

 Čtete etikety na potravinách, které běžně kupujete v obchodě? Pokud ano, tak určitě víte, že listové těsto je přímo koktejl éček, palmových olejů a jiných přísad, které není zrovna dobré konzumovat. Zkuste si vytvořit svoje těsto doma. Nezabere mnoho času a navíc budete mít radost z toho, že víte, co jste do vašeho štrúdlu dali. Já to tak alespoň mám. Moje základní těsto je veganské a použila jsem tam Ramu veganskou, bez palmového oleje. Je to novinka mezi margaríny, snadno dostupná v obchodě. Je mi sympatické, že je to tuk, který dělají bez palmového oleje a že je veganský. Možná namítnete, že to není úplně "čistý tuk". V případě zájmu je možné tento recept pozměnit a v rámci zachování veganského pečení můžete použít kokosový olej.

Toto těsto je i bez cukru, takže pokud odoláte nepocukrovat jej. Bude i bez cukru. 

Co budete potřebovat?

  • 200 g špaldové bílé mouky
  • 50 g veganského nemásla nebo jakéhokoli jiného tuku
  • 60 ml vody
  • 1 lžíce ume octu
  • špetka soli
  • 4 jablka
  • 1 lžíce skořice
  • 0,5 hrnku vlašských ořechů
  • 0,5 hrnku rozinek

Jak na to? 

Rozinky a ořechy můžete předem namočit do horké vody nebo do rumu. Mouku smícháme se špetkou soli, přidáme vybraný tuk, vodu a ocet. Vypracujeme do hladkého těsta. Já jsem použila kuchyňského robota. Těsto máte vypracované během několika minut. Je krásně lesklé, nelepí se. Vyválíme plát, který pokryjeme strouhanými jablky. Posypeme skořicí, ořechy a rozinkami. Svineme do závinu. Můžeme potřít rozpuštěným tukem a pečeme v troubě při 200 stupních kolem 30 minut. 

Ještě teplý můžeme pocukrovat.

Co určitě musíte zkusit:

1. Místo strouhaných jablek použít nakrájená jablka.

2. Použít místo klasické skořice tu ceylonskou, kterou koupíte ve zdravé výživě.

3. Ume ocet? Zkusili jste ume ocet? Je to zázrak v kuchyni. Není to jako náš klasický kvasný ocet. Má zajímavou slanou chuť. Používá se i do nápojů při únavě nebo nechutenství.

Užijte si pečení i výrobu vlastního těst. Přeji dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 6d4349097aa413c595a9b399a30371d5a07d2d15
Obrázek: 1a24ebb795702338b920d5ad1cd6cc83789260d3
Obrázek: 54290f32f9f7b0440452ae0a51e07144499b4da5
Obrázek: 698f58ae56c6396b48212c2ba037b6dd99319491
Obrázek: d2ea27db6c7213853802d2ef434869a129e8ea5e