Gleid
Gleidshop
Kocostar
Eshop Gleid

Jablečný závin z vlastního těsta

Kdo by nemiloval jablečný závin? Když je tam tolik ovoce a skoro žádné těsto. Člověk by si řekl, že je to vlastně dietní zákusek. Vůně rozpečených jablek, skořice, ořechů a rozinek se dá skoro přirovnat k božské maně.

Alena Hilšerová

 

 Čtete etikety na potravinách, které běžně kupujete v obchodě? Pokud ano, tak určitě víte, že listové těsto je přímo koktejl éček, palmových olejů a jiných přísad, které není zrovna dobré konzumovat. Zkuste si vytvořit svoje těsto doma. Nezabere mnoho času a navíc budete mít radost z toho, že víte, co jste do vašeho štrúdlu dali. Já to tak alespoň mám. Moje základní těsto je veganské a použila jsem tam Ramu veganskou, bez palmového oleje. Je to novinka mezi margaríny, snadno dostupná v obchodě. Je mi sympatické, že je to tuk, který dělají bez palmového oleje a že je veganský. Možná namítnete, že to není úplně "čistý tuk". V případě zájmu je možné tento recept pozměnit a v rámci zachování veganského pečení můžete použít kokosový olej.

Toto těsto je i bez cukru, takže pokud odoláte nepocukrovat jej. Bude i bez cukru. 

 

Co budete potřebovat?

200 g špaldové bílé mouky

50 g veganského nemásla nebo jakéhokoli jiného tuku

60 ml vody

1 lžíce ume octu

špetka soli

4 jablka

1 lžíce skořice

0,5 hrnku vlašských ořechů

0,5 hrnku rozinek

 

Jak na to? 

Rozinky a ořechy můžete předem namočit do horké vody nebo do rumu. Mouku smícháme se špetkou soli, přidáme vybraný tuk, vodu a ocet. Vypracujeme do hladkého těsta. Já jsem použila kuchyňského robota. Těsto máte vypracované během několika minut. Je krásně lesklé, nelepí se. Vyválíme plát, který pokryjeme strouhanými jablky. Posypeme skořicí, ořechy a rozinkami. Svineme do závinu. Můžeme potřít rozpuštěným tukem a pečeme v troubě při 200 stupních kolem 30 minut. 

Ještě teplý můžeme pocukrovat.

 

Co určitě musíte zkusit:

1. Místo strouhaných jablek použít nakrájená jablka.

2. Použít místo klasické skořice tu ceylonskou, kterou koupíte ve zdravé výživě.

3. Ume ocet? Zkusili jste ume ocet? Je to zázrak v kuchyni. Není to jako náš klasický kvasný ocet. Má zajímavou slanou chuť. Používá se i do nápojů při únavě nebo nechutenství.

 

Užijte si pečení i výrobu vlastního těst. Přeji dobrou chuť!

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články
Jednoduchý recept na výborný chléb z celozrnné mouky. Zkuste ho i vy.
5.5.2016
Letos jsem vyzkoušela jahodový sirup, je skvělý a dlouho u nás nevydrží. Tak jestli máte dlouho plodící jahody a už nevíte co s úrodou, tak nezapomeňte na sirup. V zimě se bude hodit.
5.8.2016
Léto se nám pomalu chýlí ke konci, máme tu pro vás opět dávku receptů. Tentokrát například třídenní pročišťující kúru na odplavení škodlivin (z období léta) a podporu podzimní vitality.
7.9.2017

Podzimní čas a nástup zimy může pro některé z nás znamenat nástup únavy, bolesti zad a kloubů a psychickou nestabilitu. Dám vám několik tipů na podporu celkové vitality a zdraví.

16.11.2018