Gleid
Gleidshop
Šperky
Eshop Gleid

Ovocné knedlíky jako od maminky

Máte rádi ovocné knedlíky? To je taková milá vzpomínka na dětství. Ať už jsou to ty ze školní jídelny nebo od babičky, když jste u ní jako děti trávily prázdniny.

Alena Hilšerová

 

Někdy zasypané horou cukru a plavající v máselném moři nebo posypané opraženou strouhankou. V každé rodině se dělaly jiné. Někde to byly kynuté. Ty obrovské pumy, do kterých se vidličkou píchlo a vyšla z nich pára.

Z tvarohového těsta. Kdy tenká vrstva těsta skrývala to úžasné letní ovoce, které zrovna bylo zralé.

Snad největší záhadou pro mě byly ty z odpalovaného těsta. Ze stejného těsta jako se dělají věnečky s pudinkovým krémem. Když nevystihnete správnou teplotu a dáte vajíčka do příliš teplého těsta, tak se vám to srazí.

U mě na plné čáře vyhrávaly ty z tvarohového těsta. Přišly mi takové jakoby "dietní". Co, ale použít, abychom nemuseli použít tvaroh a jak vyzrát nad tím, aby nebyly tak suché, když nechceme použít máslo?

 

V hlavní roli tofu?!

Vím, tofu je trochu kontroverzní potravina, o které se vedou neustálé spory.  A někomu už při vyslovení slova tofu rostou prsa a to i mužům. Někdo má tofu spojené s GMO. Myslím, že tyto obavy jsou liché. Pokud máte strach z GMO, určitě si vyberete z produktů, které mají přímo označení, že neobsahují GMO. A jestli někomu z tofu vyrostla prsa? Zeptejte se nějakého vegana, který tofu jí pravidelně.

 

Můj ověřený recept

Tofu natural nastrouháme na jemno, osolíme špetkou soli a zpracujeme v nelepivé těsto se špaldovou moukou. Pokud bude třeba, přidáme trochu vody. Přeci jen je tofu svou konzistencí podobné spíš tvrdému tvarohu na strouhání než měkkému. Z těsta vyválíme plát, skleničkou vykrájíme kolečka. Čtvrtku jablka (nebo vámi zvolené ovoce) umístíme do středu těsta, okraje slepíme k sobě a vykoulíme kulatý knedlík. Knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme přibližně 10 minut. 

Mák umeleme v mlýnku nebo v nějakém vysokorychlostním mixéru. Vysypeme ho do rendlíku a přilijeme vodu, aby vznikla hustší kaše. Osladíme povidly, okořeníme skořicí a lehce prohřejeme. Na talíř nalijeme makovou omáčku, na kterou položíme půlky knedlíků.

Nezbývá, než popřát dobrou chuť!

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Pravidelné měsíční recepty podle Ayurvédy jsou tady. Vyzkoušejte recepty, které právě v tomto období podpoří náš organismus, jeho vitalitu a zdraví.
11.11.2017
Letní sezóna grilování se blíží, a vy byste chtěli zkusit něco zajímavého? Úžasná chuť fazolového burgeru vás zcela jistě nadchne!
8.6.2018
Červený meloun je skvělý na zchlazení, nemusíte ho ale konzumovat pouze "za syrova", zkuse z něj připravit tyhle 4 dobrůtky.
27.6.2018

Jakmile začnou být rána chladná a dny se krátí, dostávám obrovskou chuť na teplá a kořeněná jídla. Tahle polévka má všechno, co by taková podzimní polévka měla mít – je exotická, hřejivá, voňavá a lehce pálivá. Prostě dokonalá na zahřátí.

27.9.2018
Vyhledávání
Překvapení pro vás
O nás
Otestovali jsme pro vás
Najdete nás na Facebooku