Cukety se na mě řítí z celého okolí. Možná to je tím, že všichni v mém okolí ví o mé lásce k rostlinné stravě. Možná je to tím, že se letos urodilo nejen hodně cuket a lidé, kteří něco pěstují, mají velké přebytky.
Co jste už z cuket měli vy?
Kromě osvědčené klasiky jako jsou cuketa ala bramborák nebo grilovaná cuketa a cuketový perník s kakaem a mátou jsem letos poprvé zkusila i cuketové lívance na způsob amerických palačinek. Tento způsob vřele doporučuji. O lívancích dnes mluvit, ale nechci. Recept, se kterým bych se s vámi chtěla podělit, jsou cuketové noky.
Znáte pojem chlupaté knedlíky nebo drbáky?
Je to staročeská klasika, kterou naše babičky dělaly k posvícenské huse. Jako dítě jsem drbáky milovala. Jsou to vlastně kulaté noky ze syrových a vařených brambor ovoněné česnekem. Postupem času jsem drbáky jedla bez kachny, jen s kyselým zelím. Dneska si je ale připravíme s něčím trošku jiným.
Cuketové noky s červenou řepou
Celou červenou řepu řádně omyjeme, osušíme a pořádně zabalíme do pečicího papíru. Znáte pojem papilota? Vzpomínám si na svoje školní léta v hotelové škole. Ustřihneme dostatečně velký pečicí papír, abychom mohli z něho udělat takový balíček. Červenou řepu dále doprostřed. Papír přeložíme na polovinu. Konce přiložíme k sobě a několikrát přehneme. Boční strany také několikrát přehneme, aby možná šťáva nevytékala ven. Podle velikosti pečeme kolem hodiny. Dobře upečenou řepu poznáme podle toho, když do řepy zapíchneme vidličku nebo nůž, projede řepou jako máslem. Upečenou řepu očistíme od slupky a nakrájíme na kostičky.
Než se řepa upeče, tak připravíme cuketu. Půlku větší cukety opláchneme. Oloupeme. Jádřinec se semínky vyndáme, zbytek cukety nastrouháme na jemno na struhadle. Nastrouháme i dvě menší očištěné brambory. Lehce osolíme a necháme 15 minut, aby pustila vodu. Přendáme do síta a přebytečnou vodu přecedíme. K nastrouhané cuketě s bramborem přidáme dva stroužky česneku, které jsme rozetřeli a pořádně zasypeme hrubou moukou. Vytvoříme nelepivé těsto. Doopravdy se obejdete bez vajíčka. Z těsta vyválíme hada, kterého nakrájíme na malé kousky. Z každého kousku vyválíme kuličku. Každou lehce rozplácneme vidličkou. Vhazujeme do vařící osolené vody. Vaříme cca 8 minut.
Na olivovém oleji osmahneme šalotku a stroužek česneku do světlehněda. Zalijeme sojovým jogurtem, lehce osolíme a jogurt jen prohřejeme. Noky smícháme s červenou řepou a polijeme omáčkou.
Přeji vám dobrou chuť.