Gleid
Gleidshop
Šperky
Eshop Gleid

Dokonalá večeře - cuketové noky s červenou řepou

Už nevíte, co udělat z cukety? Zkuste noky, které doplňte pečenou červenou řepou a vaše játra vám poděkují.

pixabay.com

 

Cukety se na mě řítí z celého okolí. Možná to je tím, že všichni v mém okolí ví o mé lásce k rostlinné stravě. Možná je to tím, že se letos urodilo nejen hodně cuket a lidé, kteří něco pěstují, mají velké přebytky.

Co jste už z cuket měli vy?

Kromě osvědčené klasiky jako jsou cuketa ala bramborák nebo grilovaná cuketa a cuketový perník s kakaem a mátou jsem letos poprvé zkusila i cuketové lívance na způsob amerických palačinek. Tento způsob vřele doporučuji. O lívancích dnes mluvit, ale nechci. Recept, se kterým bych se s vámi chtěla podělit, jsou cuketové noky.

 

Znáte pojem chlupaté knedlíky nebo drbáky?

Je to staročeská klasika, kterou naše babičky dělaly k posvícenské huse. Jako dítě jsem drbáky milovala. Jsou to vlastně kulaté noky ze syrových a vařených brambor ovoněné česnekem. Postupem času jsem drbáky jedla bez kachny, jen s kyselým zelím. Dneska si je ale připravíme s něčím trošku jiným.

 

Cuketové noky s červenou řepou

Celou červenou řepu řádně omyjeme, osušíme a pořádně zabalíme do pečicího papíru. Znáte pojem papilota? Vzpomínám si na svoje školní léta v hotelové škole. Ustřihneme dostatečně velký pečicí papír, abychom mohli z něho udělat takový balíček. Červenou řepu dále doprostřed. Papír přeložíme na polovinu. Konce přiložíme k sobě a několikrát přehneme. Boční strany také několikrát přehneme, aby možná šťáva nevytékala ven. Podle velikosti pečeme kolem hodiny. Dobře upečenou řepu poznáme podle toho, když do řepy zapíchneme vidličku nebo nůž, projede řepou jako máslem. Upečenou řepu očistíme od slupky a nakrájíme na kostičky.

Než se řepa upeče, tak připravíme cuketu. Půlku větší cukety opláchneme. Oloupeme. Jádřinec se semínky vyndáme, zbytek cukety nastrouháme na jemno na struhadle. Nastrouháme i dvě menší očištěné brambory. Lehce osolíme a necháme 15 minut, aby pustila vodu. Přendáme do síta a přebytečnou vodu přecedíme. K nastrouhané cuketě s bramborem přidáme dva stroužky česneku, které jsme rozetřeli a pořádně zasypeme hrubou moukou. Vytvoříme nelepivé těsto. Doopravdy se obejdete bez vajíčka. Z těsta vyválíme hada, kterého nakrájíme na malé kousky. Z každého kousku vyválíme kuličku. Každou lehce rozplácneme vidličkou. Vhazujeme do vařící osolené vody. Vaříme cca 8 minut.

Na olivovém oleji osmahneme šalotku a stroužek česneku do světlehněda. Zalijeme sojovým jogurtem, lehce osolíme a jogurt jen prohřejeme. Noky smícháme s červenou řepou a polijeme omáčkou.

Přeji vám dobrou chuť.

 

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články
Dubnové jarní recepty od Ivy Georgievové jsou tady. Co jíst na jaře, abychom se cítili dobře?
11.4.2018

Jistě to každý znáte - jedete na hory a není čas na pořádné stravování, stánky překupují rychlojídly jako párky v rohlíku a smaženým sýrem v housce. To zrovna vyčerpanému tělu po lyžovačce nesvědčí. Přináším vám pár rad, jak se jim vyhnout a jak nabrat znovu sílu na sport.

6.3.2019
Léto se nám pomalu chýlí ke konci, máme tu pro vás opět dávku receptů. Tentokrát například třídenní pročišťující kúru na odplavení škodlivin (z období léta) a podporu podzimní vitality.
7.9.2017
Rádi byste vyzkoušeli nějaký pokrm s listovým špenátem v hlavní roli, ale nevíte, jak ho zpracovat? Vyzkoušejte moje dva oblíbené a na přípravu velmi snadné vegetariánské recepty z této vitamíny nabité suroviny, která prospěje vašemu zdraví a navíc polichotí i vašim chuťovým buňkám!
15.2.2018
Vyhledávání
Překvapení pro vás
O nás
Otestovali jsme pro vás
Najdete nás na Facebooku
Najdete nás na Instagramu
Instagram