Kdo by se netěšil na letní grilovací sezónu! Ohromte svoje přátele něčím novým, například tímto skvělým burgerem z fazolí! Budou se doslova olizovat až za ušima. Fazolové burgery nejen chutnají skvěle, ale i samy fazole jsou bohaté na rostlinné bílkoviny, železo a je to skvělý zdroj vlákniny. Pozor ovšem musíme dbát na správné tepelné opracování, neboť syrové jsou lehce toxické. Proto si zjistěte, jak dlouho se vaše fazole vaří, neboť každý druh fazole má dobu vaření jinou.
Pokud vás fazole nadýmají, není nic jednoduššího, než je na noc namočit. Do vody se uvolní nestravitelné oligosacharidy, které ono nadýmání způsobují. Namáčením také získáte zajímavější chuť, lépe se vám budou fazole trávit, ale také se sníží doba potřebná na jejich vaření. Nutno podotknout, že při procesu namáčení se fazole několika násobně zvětší, dbejte proto na přiměřené množství a na to, aby byly namočeny všechny fazole. Při vaření používáme vodu čerstvou, a hlavně neosolenou, neboť sůl nejenže prodlouží vaření, ale také přijdete o část vitamínu řady B.
Ingredience na burger:
oblíbený druh fazolí - cca 415g
1 cibule
1-2 lžíce rajčatového protlaku
(mouka - kdyby se burgery rozpadaly)
pepř, sůl
olej
Postup:
1. Na kapce rostlinného oleje necháme zesklovatět cibulku.
2. Přidáme uvařené fazole a necháme je chvilku s cibulkou osmažit.
3. Poté přidáme lžíci rajčatového protlaku a promícháme
4. Okořeníme špetkou soli a pepřem.
5. Po vychladnutí začneme tvarovat placky. Pokud se vám zdá, že se budou rozpadat, přidejte do směsi trochu mouky
A je hotovo! Teď už jen burgery dát na chvíli do ledničky, kde by počkaly na svou příležitost ukázat se na grilu! Už nikdy nebudete chtít žádný jiný burger!