Ingredience:
- těsto:
- 350 g mouky
- 250 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 2 lžičky kakaa
- 50 g mletých vlašských ořechů
- náplň:
- 150 g marcipánu
- 125 g másla
- 50 g cukru moučka
- 50 g rozpuštěné hořké čokolády
- navrch:
- trochu čokoládové polevy
- zdobení dle výběru
Postup:
Umícháme všechny sypké ingredience, přidáme vajíčko a máslo a zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby přidáváme či ubíráme množství mletých ořechů tak, aby nám vznikla tvárná, ale ne příliš lepivá konzistence. Z mojí maminky je totiž složité dostat přesné ingredience - maminky pečou vždycky tak nějak "od oka" a dávají všeho "tak akorát" (jeden můj známý dokonce vtipkuje o tom, že jeden "takakorát" je měrná jednotka). Vykrajujeme malé čtverečky, které dáme péct na plech vyložený pečicím papírem, a pečeme cca 7-10 minut na 180 stupňů - musíme je opravdu hlídat, protože každá trouba peče jinak rychle a malé čtverečky se rychle a rády pálí.
V míse smícháme celý balíček marcipánu, máslo, cukr a potom přidáme rozpuštěnou horkou čokoládu. Směsí potíráme vychladlé čtverečky a slepujeme je k sobě. Náplně dáváme tolik, aby byla mezi dvěma kousky cukroví cítit, ale aby zároveň nepřetékala po stranách. Nakonec slepené čtverečky pokapeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a posypeme zdobením.
Pokud chceme dělat světlou variantu, místo oříšků přidáme stejné množství kokosu, nedáváme kakao a do náplně místo tmavé čokolády dáme bílou.