Gleid
Gleidshop

Gleid
Shop

Knedlíčky z muškátové dýně a smažená jablka

Zdravím vás z kouzelné Anglie, kde se nám letos urodilo opravdu hodně jablek a dýní nevídaných rozměrů. A tak jsem spojila pár věcí dohromady a vznikl z toho následující recept na knedlíčky, které se dají použít také jako příloha.

Lucie Sedláčková

 

Jelikož jsem knedlíčky připravovala pro 30 hladových krků, poměry prosím volte podle vlastního zdravého rozumu.

Orientačně však budeme potřebovat:

 

Knedlíčky

muškátová či máslová dýně → uvařit a rozmixovat na husté pyré (hrnek by vám mohl stačit)

žitná či jiná mouka → 3/4 hrnku

koření Garam masala → 1/2 čajové lžičky

sůl

 

Omáčka

velká cibule → na půl-měsíčky

dva bobkové listy

čerstvá šalvěj → hrst listů

sojová omáčka → lžíce

olivový olej

 

Jablečné pyré

dvě jablka

olivový olej

pepř

 

V menším hrnci přivedeme k varu zhruba dva hrnky vody a vložíme nakrájenou cibuli. Necháme ji, spolu s bobkovým listem, vyvařit cca 15 minut. Uvařenou cibuli nevyhazujte a použijte ji do knedlíčků.

Dýňové pyré smíchejte s moukou, uvařenou cibulí, kořením a solí. Přidejte asi lžíci olivového oleje a vytvořte husté těsto tak, aby se dalo lehce nabírat na lžíci a tvarovat do menších knedlíčků. Tyto knedlíčky pak vkládejte do hrnce s vroucí vodou. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové, což trvá asi pět minut. 

 

Mezitím: Do menšího rendlíku vlijte cibulový vývar a přidejte šalvěj, bobkový list, olej a sojovou omáčku. Vařte asi 10 minut na menším ohni. Tuto zálivku poté vlijte částečně na plech, na kterém budete knedlíčky dopékat. Nechce však něco málo i k servírování.

Hotové knedlíčky vkládejte na vymazaný plech a nechce péct na 180 stupňů po dobu 10 minut. Po chvíli a dle uvážení knedlíčky podlijte trochou výše uvedené cibulové "marinády" aby nasákly chuť. 

 

A teď ona jablka na pepři! Na rozpálené pánvi s olejem osmažte na kostičky nakrájená jablka, podlijte trochou cibulové marinády, aby se nepřichytly a opepřete. Nebojte se toho. Jablka budou rozvařená za necelých deset minut. Vypněte oheň, vhoďte pár lístků šalvěje a vzniklou směs přikryjte. 

Knedlíčky už se během toho upekly a můžeme servírovat. Pro došperkování můžete opražit ještě hrst dýňových semínek, vytvořit libovolný salát nebo spolu s knedlíčky upéct podzimní brambory. To už je na vás.

Kyselost jablečného pyré spolu s uzemňující podzimní chutí knedlíčků je opravdu příjemně zpestřující kombinací a já věřím, že si tyto chutě užijete podle svého.

 

foto-redaktor

Lucie Sedláčková

veganka s láskou k jídlu
Profil
Sdílejte na Facebooku
Diskuze

Pro přidávání kometářů do diskuzí se prosím přihlašte.

Ještě nemáte účet? Zaregistrujte se.

Podobné články
img-článek

Máte toho po svátcích dost? Odlehčené recepty na měsíc leden

10.1.2018 Celý článek
img-článek

Mlsání povoleno! Seznamte se s kokosovým cukrem! Vánoční cukroví zdravěji

14.12.2016 Celý článek
img-článek

Italská dobrota: Quiche s fenyklem a sušenými rajčaty

5.1.2018 Celý článek
img-článek

Mrkev za rohlík

19.9.2017 Celý článek