Gleid
Gleidshop
Sexy vlny difuzérem?

Zahřívací kokosová polévka

Na podzim běžný člověk automaticky sáhne po aktuálně dostupných surovinách, jako jsou dýně, zázvor, mrkev a dále. Ale já si nikdy nepřipadala úplně normální a chtěla jsem vystřízlivět z dýňového opojení a maratonu dýňových polévek (byť na hokkaido nedám dopustit a brzy vám z ní něco vymyslím, těšte se), zašla jsem si pro inspiraci do thajské restaurace a poté do obchůdku s arabskými potravinami. A vzniklo toto.

Lucie Sedláčková

 

 

Příprava zabrala s krájením i vařením asi půl hodiny + odstání polévky. 

 

 

Suroviny na 4 větší porce:

 

1 mrkev → na jemné nudličky či plátky

3 cm zázvoru → nadrobno

4-5 stroužků česneku → na jemné plátky

červená paprika → nakrájet na krátké nudličky

2 chilli papričky → nadrobno

jarní cibulka → hodí se až nakonec na dochucení a dozdobení

koriandr → nejlépe čerstvý, který přidáte nakonec, já měla pouze sušený

šťáva z jednoho citronu

banán → na centimetr tlustá kolečka

nakládané mango, které se dá nahradit polovinou čerstvého, kterou nakrájíte na drobné kostky a na chvíli naložíte do lžíce vinného octa s trochou hořčice... a nebo taky ne, polévka tak bude schůdnější pro zastánce jemnějších chutí.

cca čtyři polévkové lžíce mungo klíčků → nemusí být, ale vyklíčilo mi tak bujně, že jsem se ho ráda zbavila :)

1 balení tofu (použila jsem s houbou shiitake, hodí se i to s řasou či prostě natural) → na větší kostky

0,5 l kokosového mléka (obchody s arabskými či vietnamskými potravinami je mívají do 60Kč )

asi 3 dcl horké vody (podle toho, jak chcete polévku hustou)

polévková lžíce hnědého cukru

 

Příprava:

 

Poměr si však nejlépe stanovíte podle vašich chutí, potřeb a oblíbenosti konzistence polévek. Chcete-li polévku hustší, šetřete s vodou, s mlékem však ne. Tak jdeme na to!

 

Rozpalte v hrnci se širokým dnem olej, vhoďte do něj zázvor, česnek a chilli papričky. Po dvou až třech minutkách přidejte všechnu zbývající zeleninu a opražte. Pokud máte sušený koriandr, přidejte ho ke směsi (polévková lžíce stačí). Na zeleninu vhoďte na kostky nakrájené tofu a pražte další tři minutky.

Jestli máte nakládané mango, dejte pozor s odhadem množství - je opravdu velmi intenzivní chuti i pálivosti. Já osobně přidala k zeleninovému základu zhruba tři polévkové lžíce (ano, opravdu dost pálila) a poté přilila tři deci vody. 

Směs nechte chvíli povařit, ať zelenina pustí chuť a mrkev mírně změkne. Poté přilijte celé balení kokosového mléka, nebojte se toho, ten půllitr v polévce zmizí raz dva. 

Směs vařte tak 10-15 minut, podle měkkosti zeleniny. Není dobrá rozvařená, ale ani úplně syrová. 

Polévku vypněte, přidejte banán mungo klíčky a hrst nakrájené jarní cibulky a nechte ji tak 10 minut odpočinout.

Pokud neseženete mango, nahraďte ho bambusovými výhonky, bude jemnější. A banánu se nebojte, je jemným doplňkem této vcelku pálivé, ale zato velmi prohřívací a bacily vyhánějící polévky. 

Snědli jsme ji s přáteli dříve, než jsem ji stihla vyfotit a tak jsem si řekla, že vám ji alespoň nakreslím.

Bavte se při přípravě i konzumaci, já si pro vás na příště nachystám zase něco více...lokálního, nebojte. 

 

foto-redaktor

Lucie Sedláčková

veganka s láskou k jídlu
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Další dávka rad a receptů na léto od Ivy Georgievové, která se zabývá praktickou ayurvédou. Tak vzhůru na to.
13.7.2018
Červený meloun je skvělý na zchlazení, nemusíte ho ale konzumovat pouze "za syrova", zkuse z něj připravit ty...
27.6.2018

Přepadla vás nečekaná návštěva a nemáte čas se s ničím mazat? Zkuste tento super rychlý recept na oblíbený ...

22.9.2018
Co si doma upéct vlastní chléb? Takový, který bude mít chuť svátků a pohody. Nemusíte se bát, je to jednoduch...
26.12.2017