Příprava zabrala s krájením i vařením asi půl hodiny + odstání polévky.
Suroviny na 4 větší porce:
1 mrkev → na jemné nudličky či plátky
3 cm zázvoru → nadrobno
4-5 stroužků česneku → na jemné plátky
červená paprika → nakrájet na krátké nudličky
2 chilli papričky → nadrobno
jarní cibulka → hodí se až nakonec na dochucení a dozdobení
koriandr → nejlépe čerstvý, který přidáte nakonec, já měla pouze sušený
šťáva z jednoho citronu
banán → na centimetr tlustá kolečka
nakládané mango, které se dá nahradit polovinou čerstvého, kterou nakrájíte na drobné kostky a na chvíli naložíte do lžíce vinného octa s trochou hořčice... a nebo taky ne, polévka tak bude schůdnější pro zastánce jemnějších chutí.
cca čtyři polévkové lžíce mungo klíčků → nemusí být, ale vyklíčilo mi tak bujně, že jsem se ho ráda zbavila :)
1 balení tofu (použila jsem s houbou shiitake, hodí se i to s řasou či prostě natural) → na větší kostky
0,5 l kokosového mléka (obchody s arabskými či vietnamskými potravinami je mívají do 60Kč )
asi 3 dcl horké vody (podle toho, jak chcete polévku hustou)
polévková lžíce hnědého cukru
Příprava:
Poměr si však nejlépe stanovíte podle vašich chutí, potřeb a oblíbenosti konzistence polévek. Chcete-li polévku hustší, šetřete s vodou, s mlékem však ne. Tak jdeme na to!
Rozpalte v hrnci se širokým dnem olej, vhoďte do něj zázvor, česnek a chilli papričky. Po dvou až třech minutkách přidejte všechnu zbývající zeleninu a opražte. Pokud máte sušený koriandr, přidejte ho ke směsi (polévková lžíce stačí). Na zeleninu vhoďte na kostky nakrájené tofu a pražte další tři minutky.
Jestli máte nakládané mango, dejte pozor s odhadem množství - je opravdu velmi intenzivní chuti i pálivosti. Já osobně přidala k zeleninovému základu zhruba tři polévkové lžíce (ano, opravdu dost pálila) a poté přilila tři deci vody.
Směs nechte chvíli povařit, ať zelenina pustí chuť a mrkev mírně změkne. Poté přilijte celé balení kokosového mléka, nebojte se toho, ten půllitr v polévce zmizí raz dva.
Směs vařte tak 10-15 minut, podle měkkosti zeleniny. Není dobrá rozvařená, ale ani úplně syrová.
Polévku vypněte, přidejte banán mungo klíčky a hrst nakrájené jarní cibulky a nechte ji tak 10 minut odpočinout.
Pokud neseženete mango, nahraďte ho bambusovými výhonky, bude jemnější. A banánu se nebojte, je jemným doplňkem této vcelku pálivé, ale zato velmi prohřívací a bacily vyhánějící polévky.
Snědli jsme ji s přáteli dříve, než jsem ji stihla vyfotit a tak jsem si řekla, že vám ji alespoň nakreslím.
Bavte se při přípravě i konzumaci, já si pro vás na příště nachystám zase něco více...lokálního, nebojte.