4 top recepty s borůvkama! To musíte ochutnat!

Vezla jsem na Šumavu meruňky a dovezla si borůvky. Je jich spousta a ještě dozrávají. Samozřejmě jsem musela pro holky udělat borůvkové knedlíky, já dělám tvarohové, jsou rychlé a výborné, recept je šumavský.

Obrázek: dd5f08354aec15845521df34f57d492ed195e209
Zdroj: Dita Zikmundová

Tvarohové knedlíky

  • tvaroh
  • hera
  • 1/2kg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka sody

Vše promíchám, naplním borůvkami a uvařim v osolené vodě, holky si je dávají s cukrem, skořicí a polité máslem.

Ani borůvkový koláč k sobotní odpolední kávě a nedělní snídani nesmí chybět. Je spousta receptů a tak i já přiložím ten svůj. Jednou jsem ho objevila na nějakém blogu a od té doby ho dělám, je opět rychlý a má velký úspěch.

Borůvkový koláč

  • 250g polohrubé mouky
  • 125g moučkového cukru
  • 125g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička strouhanky

Na žmolenku:

  • máslo
  • cukr krupice
  • hrubá mouka

Smíchám mouku s cukrem a špetkou soli. Do mouky nakrájím změklý tuk, přidám celé vejce a rukou promísím. Když se vše spojí, směs zapracuji do jedné těstové koule a na pracovní desce trochu prohnětu a dám chvilku do ledničky. Koláčovou formu vymažu tukem a vysypu moukou. Těsto dlaní vtlačím do formy, na krajích trochu zvednu. Snažím se, aby těsto bylo co nejtenčí, mě vychází těsto do dvou forem. Aby šlo těsto dobře vtlačit do formy, ruce si navlhčím ve studené vodě.
Těsto propíchám vidličkou a zlehka posypu jemnou strouhankou. Borůvky v dostatečné vrstvě nasypu na těsto a posypu žmolenkou.
V rozpálené troubě na 180°C, peču asi 30 minut. Je výborný, vláčný a u nás dlouho nevydrží.

A ještě borůvková marmeláda, ta taky nesmí chybět, letos jsem zkusila přidat pár nových přísad a dopadlo to výborně!


Borůvková marmeláda s vanilkou a se skořicí

  • 1kg borůvek
  • 350g třtinového cukr (může být i krupice)
  • vanilkový lusk (vyškrábnu semínka a zbylý lusk přidám také)
  • ½ lžičky skořice
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 4 lžičky citrusového pektinu smíchaný se 4 lžičkami cukru (přírodní pektin kupuji ve zdravé výživě), použít můžete i klasický konzervační prostředek
  • pár kapek rumu, nebo portského vína
  • necelý hrnek octa na očištění

Borůvky nejdříve očistím. Do čistého dřezu napustím vodu a přidám ocet, připravím si lázeň pro borůvky, nebojte ocet je jako dezinfekce, v marmeládě ho neucitíte. Dřevěnou naběračkou vyndám očištěné borůvky a nechám v cedníku okapat.
Mezitím si pořádně vymyji sklenice. Sklenice spařím vařící vodou s octem, nesmím zapomenout na víčka.
Očištěné borůvky rozmačkám (já používám šťouchadlo na brambory, aby pustily šťávu)
Smíchám cukr s citrusovým pektinem, skořicí a vanilkou, vše přidám k borůvkám, promíchám a přivedu k varu. Stáhnu plamen, stále míchám a případně seberu pěnu.
Přileju citrónovou šťávu a vařím ještě asi 5 minut. Na talířku vyzkouším jestli marmeláda želíruje.
Připravím si sklenice a naplním je asi centimetr pod okraj, okraje očistím ubrouskem a opatrně zaleju rumem, nebo portským. Marmeládu krásně ovoní, ale slouží i jako konzervant.
Sklenice poté zavřu a otočím dnem vzhůru, aby se víčka řádně chytla.

Zkusila jsem i Borůvkou marmeládu s čokoládou a whisky

Postup je stejný jako v předešlém receptu jen přísady jsou jiné

  • 1 kg borůvek
  • 400g třtinového cukru
  • 75% čokoláda,
  • 1dcl whisky a pár kapek navíc
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 4 lžičky citrusového pektinu smíchaný se 4 lžičkami cukru (přírodní pektin kupuji ve zdravé výživě), použít můžete i klasický konzervační prostředek
  • necelý hrnek octa na očištění

Před uzavřením sklenic, marmeládu zakápnete pár kapkami whisky.


… chuť marmelády už jsem vyzkoušela na sousedech a mých dětech, slaví úspěch, takže se pusťte do zavařování, jde to rychle a chuť je výborná.

Reklama

Podobné články

Obrázek: co-na-pigmentove-skvrny
Obrázek: f5a5300b5c560d8713835d6269bd355fbebca243
Obrázek: 53c6887079758c2347b71ca911236674407bd7c4
Obrázek: 0d1aa66573270260641c32bcab8e7d3994d88dda
Obrázek: c9af036019d63e90d70f5f96d4a7fa90995e5519