Gleid
Gleidshop

Gleid
Shop

4 top recepty s borůvkama! To musíte ochutnat!

Vezla jsem na Šumavu meruňky a dovezla si borůvky. Je jich spousta a ještě dozrávají. Samozřejmě jsem musela pro holky udělat borůvkové knedlíky, já dělám tvarohové, jsou rychlé a výborné, recept je šumavský.

Tvarohové knedlíky

Tvaroh
Hera
1/2kg polohrubé mouky
1 vejce
Špetka sody
Vše promíchám, naplním borůvkami a uvařim v osolené vodě, holky si je dávají s cukrem, skořicí a polité máslem.

Ani borůvkový koláč k sobotní odpolední kávě a nedělní snídani nesmí chybět.
Je spousta receptů a tak i já přiložím ten svůj.
Jednou jsem ho objevila na nějakém blogu a od té doby ho dělám, je opět rychlý a má velký úspěch.

Borůvkový koláč

250g polohrubé mouky
125g moučkového cukru
125g másla
1 vejce
1 lžička strouhanky

Na žmolenku:
Máslo
Cukr krupice
Hrubá mouka

Smíchám mouku s cukrem a špetkou soli. Do mouky nakrájím změklý tuk, přidám celé vejce a rukou promísím.
Když se vše spojí, směs zapracuji do jedné těstové koule a na pracovní desce trochu prohnětu a dám chvilku do ledničky.
Koláčovou formu vymažu tukem a vysypu moukou. Těsto dlaní vtlačím do formy, na krajích trochu zvednu. Snažím se, aby těsto bylo co nejtenčí, mě vychází těsto do dvou forem. Aby šlo těsto dobře vtlačit do formy, ruce si navlhčím ve studené vodě.
Těsto propíchám vidličkou a zlehka posypu jemnou strouhankou. Borůvky v dostatečné vrstvě nasypu na těsto a posypu žmolenkou.
V rozpálené troubě na 180°C, peču asi 30 minut.
Je výborný, vláčný a u nás dlouho nevydrží.

A ještě borůvková marmeláda, ta taky nesmí chybět, letos jsem zkusila přidat pár nových přísad a dopadlo to výborně!!!!!!


Borůvková marmeláda s vanilkou a se skořicí

1kg borůvek
350g třtinového cukr (může být i krupice)
Vanilkový lusk (vyškrábnu semínka a zbylý lusk přidám také)
½ lžičky skořice
2 lžičky citronové šťávy
4 lžičky citrusového pektinu smíchaný se 4 lžičkami cukru (přírodní pektin kupuji ve zdravé výživě), použít můžete i klasický konzervační prostředek
Pár kapek rumu, nebo portského vína
Necelý hrnek octa na očištění

Borůvky nejdříve očistím. Do čistého dřezu napustím vodu a přidám ocet, připravím si lázeň pro borůvky, nebojte ocet je jako dezinfekce, v marmeládě ho neucitíte. Dřevěnou naběračkou vyndám očištěné borůvky a nechám v cedníku okapat.
Mezitím si pořádně vymyji sklenice. Sklenice spařím vařící vodou s octem, nesmím zapomenout na víčka.
Očištěné borůvky rozmačkám (já používám šťouchadlo na brambory, aby pustily šťávu)
Smíchám cukr s citrusovým pektinem, skořicí a vanilkou, vše přidám k borůvkám, promíchám a přivedu k varu. Stáhnu plamen, stále míchám a případně seberu pěnu.
Přileju citrónovou šťávu a vařím ještě asi 5 minut.
Na talířku vyzkouším jestli marmeláda želíruje.
Připravím si sklenice a naplním je asi centimetr pod okraj, okraje očistím ubrouskem a opatrně zaleju rumem, nebo portským. Marmeládu krásně ovoní, ale slouží i jako konzervant.
Sklenice poté zavřu a otočím dnem vzhůru, aby se víčka řádně chytla.

Zkusila jsem i Borůvkou marmeládu s čokoládou a whisky

Postup je stejný jako v předešlém receptu jen přísady jsou jiné

1 kg borůvek
400g třtinového cukru
75% čokoláda,
1dcl whisky a pár kapek navíc
2 lžičky citrónové šťávy
4 lžičky citrusového pektinu smíchaný se 4 lžičkami cukru (přírodní pektin kupuji ve zdravé výživě), použít můžete i klasický konzervační prostředek
Necelý hrnek octa na očištění

Před uzavřením sklenic, marmeládu zakápnete pár kapkami whisky.


… chuť marmelády už jsem vyzkoušela na sousedech a mých dětech, slaví úspěch, takže se pusťte do zavařování, jde to rychle a chuť je výborná.

 

foto-redaktor

Dita Zikmundová

blogerka, instruktorka zimních sporů
Profil
Sdílejte na Facebooku
Diskuze

Pro přidávání kometářů do diskuzí se prosím přihlašte.

Ještě nemáte účet? Zaregistrujte se.

Podobné články
img-článek

Mrkev za rohlík

19.9.2017 Celý článek
img-článek

Grilovaný losos s brambory a restovanou zeleninou

17.6.2016 Celý článek
img-článek

Chléb z celozrnné mouky a lněným semínkem

5.5.2016 Celý článek
img-článek

Zářijové recepty pro podporu vitality a zdraví

7.9.2017 Celý článek