V tomto receptu využijeme superpotraviny, které zocelí váš imunitní systém. I vy si ho můžete posílit kombinací česneku, zázvoru a čerstvých bylinek. Následně vám rozeberu výhody každé potraviny.
V první řadě tu máme česnek. Zná ho každá česká hospodyňka. Je výborným přírodním antibiotikem. Pomáhá vyhánět z těla parazity, pročišťuje dýchací cesty a pomáhá vykašlávat. Zázvor pomáhá při všech respiračních onemocněních, posiluje imunitní systém a také vás zbaví bakterií. Navíc pomáhá odkyselit organismus, což způsobuje, že v zásaditém těle nemá žádná nemoc šanci. Zástupce bylin, koriandr, je zdatný pomocník proti kašli a pomůže vám pročistit játra. Navíc po něm bude vaše tělo správně trávit. Skombinujte ho s petřeželí, která se zaslouží o vyčištění krve a ledvin.
Za zmínku v boji proti nemocem stojí i dýně a cizrna. Dýně posiluje stěny střeva, a tak pomáhá v boji proti infekcím. Navíc účinně bojuje s rakovinou plic nebo prostaty díky vysokému obsahu vitamínu A. Ten nenahradíte doplňky stravy, jelikož z nich tělo vitamin nevstřebá tak efektivně. Poslední superpotravinou je cizrna, důležitý antioxidant. Obsahuje vitamín B6 prospívající psychické pohodě, kterou těď všichni potřebujeme!
Ingredience:
-
1 plechovka naložené cizrny
-
½ dýně (použijte klasickou dýni obecnou nebo hokaido, kterou seženete v obchodech celoročně)
-
1 svazek koriandru
-
1 svazek petržele hladkolisté
-
1 červená cibule nasekaná na jemno (já sekám v elektrickém sekáčku - nepříjdete tak o šťávu)
-
1 lžíce najemno nasekaného česneku
-
1 lžíce najemno nasekaného zázvoru
-
1-2 lžíce kari koření (doporučuji se poohlédnout po nějakém lepším, např. v indických obchodech či na internetu)
-
1 lžička chilli pasty
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 hrnek zeleninového vývaru nebo bujónu
-
sůl
-
pepř
-
vařená rýže nebo placky chapati (jako příloha)
Ve velké pánvi rozpalte olivový olej a lehce osmažte dozlatova nasekanou cibuli. Přidejte kari koření, chilli pastu a opražte. Dýni očistěte, nakrájete na kostičky a přidejte na opražený základ. Vše promíchejte a opět chvíli nechte prohřát. Přilejte vývar a duste, dokud dýně nezměkne tak, aby byla kousatelná. Poté přidejte slitou cizrnu, česnek a zázvor. Míchejte do chvíle, kdy cizrna zteplá. Koriandr a petržel nasekejte nahrubo a vmíchejte do již hotového kari. Podávejte s rýží nebo chapati plackou.
Dobrou chuť!