Je opalování během těhotenství bezpečné?

Pokud milujete pocit hřejivého slunce na své pokožce a vychutnáváte si bronzově zbarvenou kůži, možná vás zajímá, zda je bezpečné se opalovat, i když jste těhotná. Sluncem políbená pokožka vám může pomoci cítit se krásnější a sebevědoměji, když se necítíte zrovna nejlépe, ale ochrana vaší pokožky, zdraví a rostoucího dítěte by nyní měla být vaší prioritou číslo jedna, protože vše, co děláte a konzumujete, by mělo být bezpečné pro vaše těhotenství. Jak je to tedy s opalováním? Je opravdu bezpečné v těhotenství, nebo je na seznamu věcí, kterým se raději vyhnout?

Obrázek: Je opalování během těhotenství bezpečné?
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


V dnešním článku s vámi probereme vše, co říká věda o opalování, soláriích a samoopalovacích produktech během těhotenství, a nabídneme vám tipy pro ochranu pokožky a vašeho dítěte:

 

Je opalování během těhotenství bezpečné?

Pobytí na slunci může být během těhotenství relativně bezpečnou věcí. Koneckonců, slunce je naším zdrojem vitamínu D číslo jedna a může pomoci ochránit před několika nemocemi, předcházet depresím a posilovat imunitní systém.

Ale k uspokojení potřeb vašeho těla a vašeho dítěte je potřeba velmi malé množství slunečního záření. Navíc suplementace pomocí doplňků stravy je vždy dobrou možností a možná, že i váš multivitamín nějaké množství vitamínu D přeci jen obsahuje.

I přesto, že neexistuje žádný jasný důkaz, že přirozené ultrafialové (UV) paprsky dokáží přímo poškodit vaše dítě, vaše pokožka může být během těhotenství citlivější, protože vaše tělo zaplavují nejrůznější hormony. Můžete být také v tomto období náchylnější k popáleninám od slunce a ke zvýšené tvorbě tmavě hnědých skvrn známým jako chloasma (hyperpigmentace postihující především obličej), které se také říká „maska ​​těhotenství“.

 

 

V těhotenství je také zvýšené riziko dehydratace, protože váš objem krve je mnohem vyšší, takže je pro vaše tělo obtížnější zadržovat dostatečné množství tekutiny. Jste také vystaveni vyššímu riziku, protože jste náchylnější k nevolnosti a zvracení. Pokud se rozhodnete trávit čas na slunci, ujistěte se, že pijete hodně vody a sledujte jakékoli známky dehydratace, jako je například: tmavá moč, bolesti hlavy, časté močení, sucho v ústech a suchá kůže.

Obrázek: můžu se během těhotenství opalovat
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Jak můžete ochránit svou pokožku?

Když jste venku na slunci, musíte udělat několik kroků, abyste ochránili svou pokožku, sebe i své dítě.

Chraňte své těhotenské bříško před přílišným sluncem podle následujících tipů:
 

  • Vyhněte se slunění v určitou dobu
    Čím silnější je UV záření, tím vyšší je riziko poškození sluncem. UV paprsky jsou nejsilnější, když je slunce na obloze nejvýše, proto se vyhněte nebo omezte pobyt venku mezi 10:00 a 15:00
     
  • Naneste krém na opalování
    Ujistěte se, že se natřete opalovacím krémem 15 až 30 minut před tím, než půjdete ven, a znovu ho na pokožku aplikujte každé dvě hodiny. Používejte jej, i když je zataženo.

    Teď, když čekáte miminko, budete se chtít vyhnout opalovacím krémům s oxybenzonem, protože tato chemická látka se snadno vstřebává do pokožky a je spojována s nízkou porodní váhou, vysokým krevním tlakem, cukrovkou 2. typu a hormonální nerovnováhou. Během těhotenství je nejlepší používat opalovací krémy, které obsahují oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý a mají SPF 30 nebo vyšší.
     
  • Klobouk, kšiltovka a sluneční brýle
    Chraňte svou citlivou pokožku hlavy pokrývkou a své oči brýlemi, které vám poskytnou 100% ochranu před UVA a UVB paprsky.
     
  • Noste ochranný oděv
    Pokud můžete, noste volné, těsně tkané oblečení, které vám zakryje ruce a nohy. Můžete si také koupit oblečení vyrobené ze speciální látky chránící před sluncem, která chrání vaši pokožku před škodlivými UV paprsky.


Další nevýhodou opalování, zejména opalování břicha, je to, že když se dítě narodí a vaše pokožka se zmenší, pokožka na břiše může vypadat mnohem tmavší než na zbytku těla. Nezapomínejte proto vždy používat ochranné opalovací krémy s SPF faktorem a aplikujte je několikrát denně!
 

Obrázek: opalování v těhotenství
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


A co solária během těhotenství? Jsou bezpečnější?

Vnitřní solária nejsou dobrý nápad, ať už jste těhotná nebo ne. Ultrafialové paprsky v soláriích jsou koncentrovanější než ty, které vám poskytuje slunce, a druh, který používají (UVA), má jasnou souvislost s rakovinou kůže.

Několik studií ukázalo, že lidé, kteří používají solárium – byť jen jednou. Před dosažením věku 35 let, zvyšují riziko vzniku melanomu o 75%.

UVA paprsky mohou také způsobit předčasné stárnutí pokožky, tmavé skvrny a poškození očí, jako je konjunktivitida a šedý zákal. Vaše děti už vám budou dělat vrásek dost, tak proč si přidávat další?

UV paprsky by také mohly rozkládat kyselinu listovou , která je zásadním stavebním kamenem pro vývoj nervového systému vašeho dítěte. Vaše dítě je vystaveno vyššímu riziku negativních účinků UV záření během prvního trimestru, protože právě v tomto období se tvoří základy pro vývoj mozku.

Koncentrované UV paprsky však nejsou jediným problémem při opalování v soláriu. Extrémní teplo solárií představuje nebezpečí i pro těhotné ženy, protože pokud vaše tělesná teplota stoupne, můžete způsobit vážné vývojové poškození vašeho nenarozeného dítěte, nemluvě o tom, že se vystavíte riziku dehydratace.

 

 

Jsou samoopalovací přípravky bezpečné v těhotenství?

Samoopalovací přípravky mohou být nejlepší volbou, pokud jste těhotná. Vyhýbání se UV záření zajistí zdravější pokožku a menší pravděpodobnost rakoviny kůže, nebo zhoršeného chloasmatu (hyperpigmentace). Existuje tolik různých druhů bezslunečných opalovacích mlék, krémů a pěn, které mají velmi dobré výsledky. Mnohé z nich poskytují okamžitou a dokonale bronzovou barvu. 

Samoopalovací přípravky jsou v těhotenství obecně považována za bezpečná. Hlavní chemikálie v samoopalovácích se nevstřebávají přes první vrstvu pokožky. I když jsou tedy samoopalovací mléka, pěny a krémy během těhotenství bezpečné, měly byste se vyhnout opálení ve spreji. Chemikálie používané ve spreji by se mohly dostat k vašemu dítěti, pokud jej vdechnete.

 

Myslete než se vystavíte slunečnímu záření

Je tedy opalování během těhotenství bezpečné?

Opalování nemusí vašemu nenarozenému dítěti ublížit, ale nyní, když to čekáte, máte vyšší riziko spálení a dehydratace. Vystavujete se také vyššímu riziku možné rakoviny kůže. Rozhodně byste se však měli vyhnout soláriu.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 55583884166c297e8629059b1cc42f8a45c7ddf3
Obrázek: 09423c2c0dd5eda3984f8a432bd37ab0b1694c7b
Obrázek: a3de85c6a4465df6e3b1acfbc97b8cd8ced7004e
Obrázek: 7a263bd7818545ea4dc01bbc5f13145d3370e7de
Obrázek: 34e5f8f0bb7bd35895ec142847ea4353ff6f5db1