10 tipů, jak pečovat o svou pleť v létě aby zářila a byla dokonalá

S horkými letními dny pleť začíná ztrácet na kráse a začíná volat po větší ochraně. Je tedy nezbytné, abyste svou pečující rutinu neopomíjeli, zařadili správné produkty a vyhnuly se tak nepříjemným kožním problémům. Pojďte se s námi podívat, jak o pleť správně pečovat v letních měsících, aby vaše pokožka zářila a byla zdravá.

Obrázek: péče o pleť v létě
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Mění se vaše pleť podle ročních období?

Ano, kůže se mění s ročním obdobím. Zima přináší suché počasí, které zbavuje pokožku její přirozené vlhkosti a způsobuje šupinatou a svědivou pokožku. Vlhkost v létě pro změnu může vést k bakteriálním infekcím v důsledku potu, ucpaných pórů a akné. Klimatizace v létě a topení v zimě mohou pokožku výrazně dehydratovat. Každá sezóna tedy přichází se svými stanovenými pravidly v péči o pleť.

Vaše pokožka vyžaduje v létě zvýšenou pozornost a péči. Za pomoci několika jednoduchých kroků a tipů, jako je čištění, hydratace, používání ochranných krémů s SPF můžete svou pleť ochránit před škodlivými účinky slunce a horka. 
 

Jak letní počasí ovlivňuje pleť?

Jak se venku více otepluje a vlhkost stoupá, mazové žlázy pokožky začnou produkovat více mazu. Tento vylučovaný olej se usazuje na povrchu kůže, což vede k lepkavosti, mastnotě a k uspání pórů.

Zejména akné je nejčastějším problémem, který vás v létě může potkat. Lidé s mastnou pletí jsou k tvorbě pupínků náchylnější, protože bakterie a oleje (maz) v kůži se mísí s potem, což způsobuje ucpání pórů a tak vznik již zmíněného akné.

Pokud je vaše pokožka vystavena UV paprskům, produkce melaninu se zvyšuje, aby se pokožka mohla chránit před poškozením sluncem. Přebytek melaninu má za následek tmavší opálenou kůži a může také zahrnovat problémy jako je – svědění kůže, vyrážku, vyšší citlivost.
 

Obrázek: péče o pleť v létě
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Jak správně o pleť v létě pečovat?
 

1. Odstranění přebytečného mazu

V létě se může mastná a smíšená plet mastit mnohem více než v jiných ročních období. Použijte proto vždy pleťovou vodu, která je určena pro váš typ pleti, dokáže hloubkově pleť vyčistit a odstranit veškeré nečistoty, které se na pleti usadily. Lidé se suchou a normální pletí by do své pečující rutiny měli zařadit nepěnivý čistící přípravek, který je jemný bez obsahu alkoholu s vyváženým pH.
 

2. Vyšperkujte si svou rutinu

V letním období dejte přednost gelovým přípravkům, které jsou vhodné pro suchou a normální pleť

Pokud je vaše pleť smíšená a mastná, sáhněte po přípravcích, které jsou na vodové či gelové bázi bez obsahu olejů. Naopak krémové produkty vám v tomto období nemusí dělat dobře, protože jsou těžší a jejich složení je mastnější.

Čištění, tonizace a hydratace pleti dvakrát denně vám pomůže udržet pleť čistou a svěží.
 

3. Zařaďte produkty s antioxidanty

Antioxidanty v podobě sér dělají opravdové zázraky. Pomohou vám s hydratací a zároveň ochrání pleť před poškozením vnějšími vlivy. Pomáhají zvyšovat produkci kolagenu a zachycují volné radikály, aby se zabránilo poškození pokožky. Z tohoto důvodu je důležité, zařadit do své péče alespoň jeden antioxidant - například vitamín C. Ten je skvělou volbou pro letní rutinu v péči o pleť, protože se jedná o velmi silný antioxidant, lapač volných radikálů, který pokožku ochrání a pomůže snížit riziko hyperpigmentace způsobenou UV zářením.
 

Přečtěte si také: Vitamín C - proč je v kosmetických produktech oblíbený a jaké jsou jeho účinky?


4. Používejte každý den opalovací krém

Sluneční UV-A a UV- B paprsky mohou být velmi ostré. Kromě toho, že vám dodají bronzovou barvu, mohou také způsobit předčasné stárnutí, hyperpigmentace, jemné linky a vrásky. Dobrý opalovací krém s SPF 25-50 je v letních měsících naprosto důležitý a klíčový pro všechny typy pleti a to i přesto, že trávíte čas ve stínu nebo doma.
 

Obrázek: Jak pečovat o pleť v létě
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

 

Přečtěte si také: 4 kroky ke svůdné barvě aneb jak se správně opalovat


5. Vyhněte se silnému a těžkému make-upu

Silný make-up, horké letní dny a vlhko - to jsou věci, které ovlivňují schopnost pokožky dýchat. Namísto těžkého podkladu dejte přednost tónovacím krémům, které jsou lehčí a příjemnější.
 

6. Pořiďte si dobrý toner

Kvalitní toner může být účinný při uzavírání otevřených pórů. Maximální počet mazových žláz na pleti se nachází na T - zóně obličeje. Abyste zabránili ucpání pórů potem a vyprodukovaným olejem (mazem), použijte tonikum s aloe vera, které je lehčí.
 

7. Hydratujte

Hydratační krém je nezbytný pro ochranu pokožky v létě – ať už je vaše pleť mastná, smíšená, citlivá nebo suchá! Nemastné složení si můžete vybrat dle typu pleti. Určitě v těchto hydratačních krémech hledejte přísady jako jsou antioxidanty a vitamíny A nebo C. Pokud jsou tyto přísady obsaženy i v SPF je to jedině dobře.
 

8. Odstraňte suchou kůži

Peeling pomáhá pleti zbavit se odumřelých kožních buněk a přispívá k její regeneraci. Pleť rozjasňuje, zlepšuje akné a zabraňuje stárnutí pleti. Zároveň pomůže pleti zvýšit schopnost absorbovat lépe produkty ve vaší skin care. Má zkrátka moc, kterou okamžitě pocítíte vy i vaše pokožka.
 

9. Nezapomínejte na své oči a rty

Vždy noste sluneční brýle, které ochrání oči před škodlivými paprsky. Používejte hydratační gel pod oči a balzám na rty s SPF pod rtěnku.
 

10. Pijte více vody

Příjem vody v létě by měl být minimálně 2-3 litry denně. Kokosová voda, vodní meloun a čerstvé šťávy jsou skvělým způsobem, jak zůstat hydratovaný. Pití vody navíc pomáhá vyplavovat toxiny z těla.
 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 892f5c0fe38b77f799bca9e199a84f773df79264
Obrázek: jak změnit práci
Obrázek: 946269698a084f267c4e92a32ec8639fdbb1dd46
Obrázek: 44efec84ac9bb08d9c8f897bc69f54633eb62459
Obrázek: 794e566b62806b7fb71592d787993942adecbba6