Gleid
Gleidshop
Kulma s vlastní inteligencí

Burgry nejen pro bezlepkovou dietu

Čas grilování a letních posezení je v plném proudu. Trpíte celiakií (alergii na lepek), a přesto byste si dali chutný burger? Přináším vám recept, na kterém si všichni pochutnají.

 

Na burgry budeme potřebovat:

-3 housky

-250g mletého masa

-1 střední cibule

-1 lžíce bezlepkové mouky

-1 lžíce Dijonské hořčice

-1 lžíce mleté papriky

-sůl

-pepř

-3 plátky sýra

-salát

-2 lžíce zakysané smetany

-avokádo, rajče, cibule, okurka (cokoliv na co máte chuť)

 

Na kynuté světlé housky:

-10g droždí (1/4 kostky + 1 lžička cukru)

-150ml vody

-50ml oleje

-1 vejce

-1 lžíce zakysané smetany

-300g bezlepkové mouky

-1/2 lžičky soli

-1 vejce + trocha mléka na potření

-sezamová semínka na posypání

 

Postup přípravy: 

Kvasnice rozdrobíme do mísy, smícháme s cukrem a lžičkou mouky, zalijeme teplou vodou a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut). Do druhé misky si dáme bezlepkovou mouku, kterou rozmícháme se solí, přidáme vykynutý kvásek, olej, vejce, zakysanou smetanu a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme kynout na teplém místě.

Nakynuté těsto vyjmeme a rozdělíme na 3 kusy, které propracujeme. Vytvoříme koule, které trochu zmáčkneme a dáme na plech. Vejce rozšleháme s mlékem, směsí potřeme housky a posypeme semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 20 minut.

 

Cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme s mletým masem (zda bude hovězí nebo vepřové je na vás). Dále přidáme vejce, bezlepkovou mouku, hořčici, mletou papriku, sůl a pepř. Uděláme z masa 3  placky ve velikosti housek. Placky dáme na plech a pečeme v troubě na 200˚C přibližně 10 minut. Pokud chystáte grilování, housky si připravte dopředu a maso dejte na gril. Mezi tím si připravíme zeleninu, sýr a omyjeme salát, který natrháme na menší kousky. Místo majonézy použijeme zakysanou smetanu.

Upečené housky si rozkrojíme, na spodní díl pokapeme zakysanou smetanu, přiložíme salát, maso, zeleninu dle libosti, sýr a zbytek zakysané smetany, přiklopíme vrchní díl. Aby se burgr při jídle nerozpadal, můžeme uprostřed propíchnout špejlí. 

 

Dobrou chuť.

foto-redaktor

Hana Páralová

blogerka
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Vyrostla jsem v rodině milovníků masa, myslivců, požitkářů... a diabetiků. Nad jídlem jsem prakticky nepřemýšl...
19.9.2017
Současnou hlavní potravinou na stáncích je artyčok, jehož nafialovělý květ oslní nejedno oko. Tak trochu zapom...
16.3.2018
I v říjnu vám přinášíme několik výborných receptů od naší redaktorky Ivy Georgievové.
10.10.2017
Letní sezóna grilování se blíží, a vy byste chtěli zkusit něco zajímavého? Úžasná chuť fazolového burgeru vás ...
8.6.2018