Gleid
Gleidshop
Sexy vlny difuzérem?

Burgry nejen pro bezlepkovou dietu

Čas grilování a letních posezení je v plném proudu. Trpíte celiakií (alergii na lepek), a přesto byste si dali chutný burger? Přináším vám recept, na kterém si všichni pochutnají.

 

Na burgry budeme potřebovat:

-3 housky

-250g mletého masa

-1 střední cibule

-1 lžíce bezlepkové mouky

-1 lžíce Dijonské hořčice

-1 lžíce mleté papriky

-sůl

-pepř

-3 plátky sýra

-salát

-2 lžíce zakysané smetany

-avokádo, rajče, cibule, okurka (cokoliv na co máte chuť)

 

Na kynuté světlé housky:

-10g droždí (1/4 kostky + 1 lžička cukru)

-150ml vody

-50ml oleje

-1 vejce

-1 lžíce zakysané smetany

-300g bezlepkové mouky

-1/2 lžičky soli

-1 vejce + trocha mléka na potření

-sezamová semínka na posypání

 

Postup přípravy: 

Kvasnice rozdrobíme do mísy, smícháme s cukrem a lžičkou mouky, zalijeme teplou vodou a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut). Do druhé misky si dáme bezlepkovou mouku, kterou rozmícháme se solí, přidáme vykynutý kvásek, olej, vejce, zakysanou smetanu a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme kynout na teplém místě.

Nakynuté těsto vyjmeme a rozdělíme na 3 kusy, které propracujeme. Vytvoříme koule, které trochu zmáčkneme a dáme na plech. Vejce rozšleháme s mlékem, směsí potřeme housky a posypeme semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 20 minut.

 

Cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme s mletým masem (zda bude hovězí nebo vepřové je na vás). Dále přidáme vejce, bezlepkovou mouku, hořčici, mletou papriku, sůl a pepř. Uděláme z masa 3  placky ve velikosti housek. Placky dáme na plech a pečeme v troubě na 200˚C přibližně 10 minut. Pokud chystáte grilování, housky si připravte dopředu a maso dejte na gril. Mezi tím si připravíme zeleninu, sýr a omyjeme salát, který natrháme na menší kousky. Místo majonézy použijeme zakysanou smetanu.

Upečené housky si rozkrojíme, na spodní díl pokapeme zakysanou smetanu, přiložíme salát, maso, zeleninu dle libosti, sýr a zbytek zakysané smetany, přiklopíme vrchní díl. Aby se burgr při jídle nerozpadal, můžeme uprostřed propíchnout špejlí. 

 

Dobrou chuť.

foto-redaktor

Hana Páralová

blogerka
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Dubnové jarní recepty od Ivy Georgievové jsou tady. Co jíst na jaře, abychom se cítili dobře?
11.4.2018

Sushi nemusí znamenat jen syrovou rybu. Vyniká právě tím, jak je variabilní – do rýže můžete zabalit v pods...

11.8.2018
Jednoduchý recept na výborný chléb z celozrnné mouky. Zkuste ho i vy.
5.5.2016
V poslední době je více doporučován pařený chléb než pečený, zejména pro lidi s potížemi trávicího ústrojí. Pa...
26.7.2016