Přechod na rostlinnou stravu je svým způsobem celkem jednoduchý, by si člověk mohl říct… Ať už vynecháte maso a tím je ten první stupeň - vegetariánství nebo jste tak uvědomělí a vynecháte už všechny živočišné složky, a tím je veganství. Je pravda, že člověk může jíst přílohy, zeleninu, sušenky, pečivo, sojové jogurty, tofu a podobně. Pokud se nebude ale zajímat o to, co by měl jíst, jak by měl jeho jídelníček vypadat, může brzy zjistit, že mu tato strava nevyhovuje. Má málo energie, moc tloustne nebo třeba hubne. Jídlo, to je doopravdy alchymie. Ať je už člověk vegetarián nebo vegan. Bez luštěnin se neobejde. Tvrzení typu, když nebudete jíst maso, nebudete mít plnohodnotné bílkoviny, je již vyvráceno. Pokud doopravdy vhodně sestavíte svůj jídelníček, nebude určitě vaše tělo strádat. Stojí to za úvahu. Pro sebe, pro planetu, pro zvířata, dosadit si tam můžete cokoliv, z jakého důvodu jste se rozhodli pro jinou stravu než tu konvenční.
V hlavní roli luštěniny
Luštěniny jsou snadno dostupné. Koupit je můžete i v obchodech, kde běžně nakupujete. Není jen jeden druh fazole nebo jeden druh čočky. Je jich spousta druhů i co do barev nebo velikostí. Můžete je střídat s různými zeleninami nebo kořením. Nemusíte se jen omezit na klasickou čočku na kyselo a trenčanský párek s fazulou. Já jsem si dnes připravila francouzskou (tmavozelenou) čočku s mrkví.
Francouzská čočka s mrkví
Čočku několikrát propláchneme a necháme namočenou několik hodin. Tato čočka je hodně malá, proto nebude třeba ji máčet dlouho, myslím, že tři hodiny budou stačit. Vodu slijeme, nalijeme čerstvou a přivedeme k varu. Do vody, kde se čočka vaří, přidáme oloupanou cibuli, na půlky rozkrojenou, 1 bobkový list, lžičku sušeného zázvoru a špetku tymiánu. Vaříme asi půl hodiny, dokud není čočka měkká. Vyndáme bobkový list. Vodu slijeme. Část čočky a cibuli rozmixujeme s vodou. Přidáme k zbylé čočce, přivedeme k varu a necháme chvilku probublat. Můžeme lehce opepřit čerstvě namletým pepřem.
Brambory i se slupkou pořádně omyjeme a nakrájíme na hranolky. Nakrájené brambory osušíme a vsypeme do misky se lžící oleje. Pořádně promícháme, aby byla každá hranolka trochu potřená olejem. Brambory přemístíme do jedné části plechu, který jsme vyložili pečicím papírem. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky, stejně tak nakrájíme i dva stroužky česneku. Ve stejné misce, co jsme míchali brambory, promícháme mrkev s česnekem, snítkou rozmarýny nakrájené nadrobno a lžící oleje. Přemístíme k hranolkám, do druhé části plechu a dáme pozor, aby se nepromíchaly. Když je mrkev pečená, přidáme jí k čočce. Brambory, aby byly dokonale pečené a křupavé, můžeme lehce ogrilovat, zapnutím funkce grilu na troubě.
Na talíř servírujeme čočku s mrkví, hranolky a zeleninu. Dobrou chuť.
Makroživiny: 18 g bílkovin, 79 g sacharidů, 17 g tuků a 565 kcal na jednu porci.