Podzim je obdobím, kdy se nejen příroda, ale i naše tělo začne připravovat na zimu. Vše kolem nás se postupně zklidňuje a zpomaluje, aby se mohla shromáždit energie a zásoby před nadcházejícími teplotami pod nulou. Proto by měl i člověk přizpůsobit své aktivity podzimnímu klimatu a energii vydávat s rozmyslem.
Neznamená to, že bychom se měli vyhýbat všem sportům a cvičení, ale je třeba volit přirozené formy pohybu a v přiměřené míře. Dobré je také dbát na dostatek spánku a uléhat do postele už před 22. hodinou. Tělo tak získá dost času na regeneraci i uložení energie do zásob.
Na podzim vládne z pěti elementů tradiční čínské medicíny (dřevo, oheň, země, kov a voda) kov a vrcholí činnost plic a tlustého střeva. Proto je dobré o tyto orgány pečovat ve zvýšené míře.
Plíce nemají rády sucho, nesvědčí jim přetopené prostředí panelových domů ani cigaretový kouř. V tomto období jsou náchylnější k onemocnění stejně jako nos a nosní dutiny. Právě proto ve svém okolí nyní potkáváme řadu smrkajících a kašlajících osob. S plícemi a tedy i podzimem podle TČM souvisí také kůže. Lidé trpící na ekzematická onemocnění mohou v období podzimu pozorovat zhoršení v různé míře. Emocí kovu je smutek, žal. Není proto náhodou, že lidé mívají větší sklon k melancholii, pesimismu a depresím.
Abychom úspěšně předešli všem podzimním neduhům, udrželi si svěží mysl a vyhnuli se nemocem, je třeba přizpůsobit i náš jídelníček chladnějšímu klimatu.
Čím tedy potěšit (nejen) svůj žaludek na podzim?
Element kovu a tedy i všechno, co s ním souvisí, preferují chuť mírně pikantní. To ale neznamená přemíru koření v každém našem jídle. Je důležité zase zvolit střídmost a využívat jemnější kořenící přísady jako je například zázvor, troška chilli, kari, česnek, paprika, zelený nebo černý pepř. Neměla by chybět ani majoránka, anýz, bazalka, kardamom, muškát, koriandr či kopr. Ostrému koření je dobré se vyhnout v případě, že trpíte vysokým krevním tlakem nebo patříte mezi „horkokrevné" typy lidí. Na podzim bychom do svého jídelníčku měli zařadit především kroupy, jáhly, pohanku, oves, ale také rýži a zvěřinu, která patří obecně mezi prohřívající potraviny. Konzumaci syrového ovoce a zeleniny bychom měli omezovat úměrně s poklesem teplot a jíst je především tepelně upravené.