7 důvodů, proč jste nafouklá

Ráno se probudíte, podíváte se do zrcadla a první co vás napadne je otázka: ,,Proč jsem zase tak moc nafouklá‘‘? Problém v tomto případě může být způsoben celou řadou věcí. Pokud tedy dokážete přijít na to, co trápí vaše bříško, můžete tento problém vyřešit opravdu snadno. Pojďte se proto semnou podívat na nejčastější důvody nafouklého bříška.

Obrázek: důvody nafouklého břicha
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


1. Nepijete dostatek vody

Zdá se vám to nepravděpodobné? Bohužel, u většiny žen je nedostatečný pitný režim příčinou. Když nepijete dostatek vody, vaše tělo začne doslova šílet a začne se připravovat na budoucí nedostatek vody tím, že bude zadržovat jakoukoliv vodu, kterou v sobě má. A víte, jak vypadá takové zadržování vody? Nafouklým bříškem, nadýmáním. Abyste měli jistotu, že přijímáte dostatek vody, začněte se svým pitným režimem ihned po probuzení. Vodu noste všude s sebou a pokaždé, když se na lahev podíváte napijte se. Nošení lahve je totiž jedním z nejlepších způsobů, jak můžete zvýšit svůj příjem pitného režimu, ať jste kdekoliv.
 

2. Změna zdravotního stavu

Časté nafouklé bříško může být signálem potravinových intolerancí, alergií i některých nemocí, které jsou spojené s trávicím ústrojím jako je například nedostatečné trávení, pálení žáhy, zácpou, onemocnění slinivky či žlučníku. Za nafouklé bříško také mohou některé léky. V tomto případě je proto nutné vyloučit některé z onemocnění.

 

3. Špatná výživa 

Některá jídla, které konzumujete, mohou vaše tělo zatěžovat, aniž byste si to uvědomily. Mezi běžné viníky nafouklého břicha patří pšenice, mléčné výrobky, nadměrné solení a fruktóza. Pokud se tedy neustále cítíte nafouklí, zkuste na pár týdnů svůj jídelníček odlehčit a omezit příjem zmíněných potravin. Zařaďte a jezte více rostlinné, méně zpracované produkty.

 

4. Nedostatek vlákniny

Zácpa může být hlavní příčinou nadýmání a nafouklého bříška. A však existuje velmi snadný způsob, jak se se vypořádat se zácpou a uvést procesy vašeho těla do pohybu tak, jak by myly správně fungovat. A jak na to? Začněte jíst více vlákniny, jakmile vlákninu do svého jídelníčku zařadíte, uvidíte již během pár dnů, zda zaznamenáte rozdíl. Dejte si ale pozor, protože nadměrná konzumace vlákniny není pro tělo ideální. Doporučený denní příjem se pohybuje mezi 30-35g u dospělého člověka za den.

 

Obrázek: proč mám nafouklé břicho
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


5. Vaše střevo není v pohodě

Pokud vás trápí nadýmání, může být na vině nerovnováha ve vašem střevním mikrobiomu. Mezi příznaky střevních problémů patří častá únava a pravidelně podrážděný žaludek, takže zde buďte ve střehu. Abyste podpořily vaše střeva, můžete se poohlédnout po probiotikách prebiotikách, které vám mohou pomoci. Také byste se měly snažit jíst co nejvíce fermentovaných potravin, abyste vyvážily to, co se děje uvnitř vašeho těla.

 

6. Jítě příliš rychle

Příliš rychlá konzumace jídla způsobuje celou řadu problémů. Pro začátek obvykle sníte toho více, pokud jíte rychle, protože tělo potřebuje čas, aby vám vyslalo signál, že už jste syté. Zpomalte proto při každém jídle ať už zrovna snídáte, obědváte, svačíte či večeříte. Na jídlo si najděte čas a každé sousto si vědomě vychutnejte. Možná právě pro vás bude pomalejší konzumace jídla tou změnou, kterou potřebujete, abyste se přestaly cítit nafoukle.

 

7. Chybí vám pohyb

I když nadýmání a nafouklé bříško souvisí zejména s jídlem, tak i pohyb v tomto případě je velmi důležitý. Pohyb a veškeré fyzické aktivity zkrátka dělají hodně, i když se vám to na první pohled nemusí zdát. A důvod? Pohyb je pro trávení nedílnou součástí, protože mu pomáhá pracovat rychleji, efektivněji a snadněji. Dejte si proto záležet, abyste během dne měly nějakou fyzickou aktivitu – ať už v podobě procházky, cvičení, jízdy na kole nebo plavání. Ideální je, se po jídle vydat na procházku, protože pohyb ihned po jídle lehkou procházkou vám pomůže nastartovat vaše trávicí procesy.

 

I když je příčin nadýmání celá řada, vždy to značí to, že se s vaším tělem něco děje a právě z tohoto důvodu stojí za to podívat se na každý z uvedených problémů.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 14421172539d9d1411f6cb27b13e4545c50a4f8a
Obrázek: Jak zlepšit trávení
Obrázek: dc3bfd5b4f1d57f2c8376a695914c21e66a5ae7f
Obrázek: c930e833108d74b51d59b22c88b3356ebaa16a1e
Obrázek: 74e3d30b16ab36942c93b9c092fe777f58a8c299