Vhodný čas sklizně je u většiny rostlin před kvetením. V době květu většinou rostliny ztrácí chuť i vůni a většina částí zdřevnatí a jsou nepoživatelné.
Byliny stříháme ostrými nůžkami. I přes to, že potřebujeme hlavně listy, zakrátíme celé rostliny na délku cca 4cm nad zemí. Podpoříme tak jejich houstnutí a zabráníme jejich nevzhlednému přerůstání. U Bobkového listu a ostatních dřevnatých bylin odlamujeme jen listy, většinou pomalu rostou a zbytečně dlouho bychom čekali na další sklizeň.
Nezapoměňte na mrazák
Aby si uchovaly dlouho správnou chuť a vůni, doporučuji mražení. Listy bylin si naporcujeme nožem nebo nůžkami a vložíme do mrazuvzdorné nádoby, uzavřeme a vložíme rovnou do mrazáku. Nezapomeňte, že nádoba by měla být neprodyšná, aby vám nebyla celá lednice cítit po libečku nebo pažitce. Hlavně si všechny krabičky popište, po zamražení se nedají moc dobře rozeznat. Vhodné: petržel, pažitka, libeček, kopr, fenykl, celerová nať, máta...
Sušení
Sušení je vhodné pro byliny, které chcete použít na čaj, pozdější vaření nebo do koupele, ale u některých se mění chuť a jiné rychle vyčichnou. Sušené nejdéle vydrží zavřené třeba v zavařovací sklenici. Vhodné jsou: máta, meduňka, tymián, oregáno, majoránka, levandule. Nevhodné: petržel, pažitka, medvědí česnek, libeček...
Pesto
Moderní je jeden z nejstarších způsobů a to je pesto. Nasekané byliny smíchame s olivovým olejem, solí a vhodnými doplňky jako citrón, česnek nebo ořechy. Celou směs dáme do zavařovacích sklenic a uzavřeme. Skladujeme v lednici nebo chladné komoře. Vhodné k těstovinám na bagety nebo na pizzu. Spoustu inspirativních receptů najdete na internetu.
Při skladování mějte vždy na paměti, že jako každá potravina i byliny mají určitou dobu trvanlivosti. Po určité době přestanou vonné silice v rostlinách vonět a veškeré účinky zmizí. Nejvhodnější jsou čerstvě ustřižené, neznám lepší sekanou než z čerstvou majoránkou a petrželí.