Minerály
Místo filtrované konvice si pořídíme větší džbán na vodu nebo velkou nádobu i s kohoutkem. Čím větší, tím lepší, protože je voda v delším intervalu s minerálem. Je to taky nejrychlejší a nejlevnější forma filtrování vody do běžné domácnosti.
Aktivní uhlí na filtraci vody
Koupíte ho nejlépe ve formě binchotanové tyčinky. Jde o japonskou metodu filtrace vody aktivním dřevěným uhlím, které snižuje množství chloru, dodává minerály a vyrovnává pH. I po téhle filtraci má voda znatelně lepší chuť. Nejlépe je nechat tyčinku přes noc v nádobě s vodou a poté průběžně vodu doplňovat. Vydrží 4-6 měsíců a podle chuti vody poznáte, kdy je čas na výměnu tyčinky. Tu použitou můžete dál využít jako hnojivo nebo odstraňovač zápachu.
Šungit
Na filtraci vody je nejlepší šungitová drť. Šungit je uhlíková hornina, která pochází z jediného místa na světe a to z ruské Kalérie. Šungit má velké absorpční schopnosti a dokáže zahubit škodlivé mikroorganismy i chemikálie. Stejně jako aktivní uhlí snižuje množství chlóru, dodává minerály a vyrovnává pH. Pití šungitové vody podporuje detoxikaci organismu a používá se i jako kosmetická voda. Šungit je potřeba nechat ve vodě 3 dny, aby se dosáhlo účinné filtrace. Čistí se po třech měsících opláchnutím a usušením na přímém slunci.
Kohoutkové filtry
Vychází levně a doma se jednoduše připevní na kohoutek. Vydrží průměrně jeden rok. Je jich spousta druhů a liší se podle funkce. Některé jsou zaměřené na pH jiné na odstraňovaní škodlivin. Nejlépe je vybírat s profesionálem, který dobře poradí.
Ionizátory
Je podstatně dražší a na instalaci a výběr ideálního ionizátoru je potřeba profesionál. Mění pH vody podle libosti a odstraňuji škodlivé látky z vody.
Dnes už je filtrovaná konvice známka neinformovanosti, že lze stále jednoduchým a levným způsobem popíjet zdravou vodu, aniž bychom jednou za 2 měsíce vyhazovali plastové filtry do koše. Je čas udělat krok dál, když už jsme se vrátili od plastových lahví k popíjení kohoutkové vody. Pokud nefiltrujete, doporučuji ochutnat rozdíl mezi filtrovanou a nefiltrovanou vodou, změna chuti je nepopsatelná.