Proč je tak důležitá ochrana vlasů před sluncem?

Přání žen a požadavky, jak mají vypadat jejich vlasy, jsou vždy hodně podobné. Vlasy chtějí zdravé a lesklé. Jenomže se mnohem víc koupeme (tedy namáčíme vlasy), sluníme se, a tak je vystavujeme nežádoucímu záření. Také věnujeme více pozornosti stylingu. V létě je chuť se líbit a v dnešní době používání horkých nástrojů (žehlení a kulmování) vede k přesušení vlasů.

Obrázek: c70e7d6572287b4d98554b75c51da612fedd129b
Zdroj: pixabay.com

Co se děje s vlasovým stvolem v létě?

Slunce svítí nejvíc na naši korunu krásy a klobouky a čepice se příliš nenosí, přestože je to ta nejlevnější metoda, jak vlasy ochránit před dehydratací, tedy vysušením vlasů. Představme si vlas jako jedlovou šišku. Její šupiny jsou velmi podobné povrchu vlasu. Je to ochrana vnitřní struktury, něco jako kůže. Ta nás také chrání před vnějšími vlivy. Šupiny šišky a vlasu jsou také navrstvené v jednom směru. Můžete to cítit i mezi prsty. Když přejedete po směru šupin, je vlas hladký. A proti směru šupin cítíte menší odpor a prsty nekloužou lehce. Na mokrém vlasu, kdy se šupiny otevřou, je to cítit mnohem víc.
 

Namáčení ve vodě ubližuje

Tady je první důvod úbytku hydratace – koupání a potápění. Každé namočení vlasu vede k otevření šupinaté vrstvy (stejně jako u „rozvětvené“ vyzrálé šišky) a dochází ke snazšímu poškození. Když k tomu přidáme nepříjemné, zásaditější PH slané vody oproti sladké, horkost slunečních paprsků, chlor a četnost těchto procesů, máme nový úkol. Zachránit kvalitu vlasů vyvážením letních radovánek správnou péčí.
 

Vlnité, kudrnaté a poškozené vlasy trpí víc

Takové vlasy mají „zohýbaný“ šupinatý povrch díky své vrozené struktuře, a tím opět větší schopnost vysychat. To také platí u vlasů chemicky poškozených. U nich šupiny nepřiléhají tak, jak mají, a proto nechrání vlas na maximum. I mechanické poškození musíme vzít v potaz. Vlasy dlouhé 40 cm rostou 3-4 roky. Za tu dobu je zatížilo tolik mytí, česání, stylingu, fénování, žehlení... V konečkách je to už jednoznačné, šupinatá vrstva je poškozena už jenom mechanicky. Proto v létě trpí nejvíce konce. Jsou „vyšisované“ a nejsušší.

Jak tedy na ochranu vlasů před sluncem?

To, co potřebují všechny delší vlasy v létě, jsou hydratační spreje. Ty můžete aplikovat kdykoli – na suché vlasy, po mytí, během slunění. Ve Studiu Helena zaměřeném na kadeřnictví, kosmetiku, wellness služby a vizážistiku již od roku 1998 se nám osvědčil hydratační sprej od ALCINY opatřený kationtovými pěstícími polymery aktivujícími pružnost vlasů a UV filtrem, a tak chrání vlasy před slunečním zářením, povětrnostními vlivy, a dokonce je vhodný i pro dětské vlásky, kterým mimo jiné usnadní rozčesávání.


ALCINA HYALURON 2.0 uhasí žízeň suchých a křehkých vlasů okamžitě po umytí díky obsahu kyseliny hyaluronové, panthenolu a extraktu z opuncie. Disponuje anti-heat faktorem, a proto vlasy chrání dokonce i před negativnými vlivy tepla při fénování, kulmování a žehlení. Kdyby vám za ně mohly vlasy poděkovat, udělaly by to. :-) Ochranu před UV paprsky zařídí i skvělé sérum od ALTERNY, který můžete přidat do každého kondicionéru nebo masky. Mocné sérum obnovuje barvu vlasů, chrání před UV zářením, zajišťuje výbornou termoochranu až do 232°C a redukuje poškození vlasů až o 92%!
 

rozevláté vlasy na slunci

Nebojte se síly přírodních produktů

Ochrana před UV zářením s hydratací je velmi důležitá. Za náš kadeřnický tým velmi doporučujeme ověřené přírodní produkty ZENZ. Pokud jste měli kdykoliv sebemenší výhrady k jakýmkoliv produktům, dejte šanci těmto dánským klenotům.


Geniální je, že je můžeme používat na vlasy, pleť i tělo! Prvním zástupcem je opalovací olej ZENZ NO.94 SUN šetrný k vlasům i pokožce dětí, alergiků i těhotných žen.


V péči o vlasy a tělo je geniální i olej ZENZ NO.98 OIL TREATMENT HEALING SENSE jako následná péče po slunění. Díky BIO avokádovému oleji lisovanému za studena, meruňkovému oleji, vitamínům a minerálům se vaše vlasy a kůže snáz zotaví z náporu slunečního záření.

I po návratu z dovolené pokračujte v péči

Co když nastane situace, že už jste po dovolené a potřebujete pořádnou výživnou bombu pro vlasy? Vybírejte z hloubkových masek plných hydratace a proteinů, které pronikají hluboko do vlasů. To kondicionér bohužel neumí. Opět zmiňujeme zástupce značky ZENZ, jelikož jsme nadšené z jejích výsledků.


ZENZ NO.03 PURE TREATMENT posiluje vlasy i pokožku hlavy a je zároveň vhodný pro vegany a chrání životní prostředí. Je obdařen nordickým ekologickým štítkem Severská labuť a certifikací antialergenního složení AllergyCertified. Opět je vhodný pro děti, těhotné ženy a lidi trpící na alergie. Můžete do něj přidat i některý z BIO olejů ZENZ, který bude třešničkou na dortu v péči o vaše vlasy.


Pro milovníky kaviárové řady ALTERNA potom aplikujte několikrát po sobě před kondicionérem hydratační masku. Pokud máte vlasy dlouhé, po kvalitním šamponu a kondicionéru nezapomínejte používat hydratační LEAVE-IN produkty, tedy ty, co vlas vyživí a zároveň chrání. Ideálním zástupcem je hydratační bezoplachové mléko se sílou kaviáru zajišťující hebkost, pružnost a lesk. Jeho předností je lehká konzistence, a proto se rozhodně nemusíte bát zatížení vaší chlouby.

Barvit vlasy před dovolenou nebo ne?

Častá otázka zákaznic kadeřnictví také je, zda barvit vlasy před dovolenou nebo až po ní. Je to na nás, záleží na situaci. Kdo se rád potápí, nepoužívá moc ochranných přípravků, pak je možná lepší zajít po dovolené ke kadeřníkovi na hloubkovou kúru a barvení.


Ale na dovolené se chceme líbit! Potom se klidně nabarvěte a používejte kvalitní šampon a kondicionér, který ochrání barvené vlasy, a následné ochranné produkty. Vlasy nebudou tak „vyšisované“, barva se tak nevymyje a hlavně si udržíte kvalitu vašich vlasů. A o to jde v létě především! Hydratujte a chraňte před UV zářením.

Reklama

Podobné články

Obrázek: d141b6427f65e8b11089eea6d20874eed02b34af
Obrázek: 051ac3731c292f3e058abc4d943a980006bdc84e
Obrázek: 29acd65bbbc2d1932cba71a40ecad176909971a9
Obrázek: RAW recepty na cukroví
Obrázek: d9eb707e0c118a1012994f157ebe050abc85f149