"No poo" - péče o vlasy bez šamponu!

Každá máme doma šampony, kondicionéry a oleje. Chceme, aby naše vlasy byly nejvláčnější, nejlesklejší a vitální. Kolik tak jsme schopné utratit za péči o vlasy a víme vůbec, kolik chemie vlasová kosmetika obsahuje? Co takhle si mýt vlasy tím, co najdeme téměř v každé domácnosti a zároveň to bude fungovat jako kondicionér a maska? V článku vám představím metodu "no poo". Stojí pár korun, neobsahuje chemii a můžeme ji i využít ze zbytků v domácnosti. Vlasy se vám za to odvděčí.

Obrázek: 045eb2a8bb57c4133d70166f5d8669c3dde2ffda
Zdroj: pixabay.com

"No poo"

Jak název prozrazuje, to poo znamená shampoo, tedy metoda bez šamponu. Představím vám základní péči o vlasy. Je potřeba zkoušet a zkoušet, než zůstanete u toho, co vám vyhovuje. Někomu to nesedí hned, někdo potřebuje zkusit více věcí, než tomu přijde na chuť a někdy vlasy potřebují delší čas, než začnou reagovat.

Proč bez šamponu? Vzpomenete si, jak jsme byly malé děti nebo když jsme umývali své děti? Jejich vlásky nepotřebovaly žádnou péči a stačila jim pouhá voda. Naše vlasy se už vodou neumyjí, protože zlenivěly a zvykly si na různé podpůrné látky, které udělají práci za ně. Nebo také vrstva chemie udělala své a vlasy už jsou závislé na dávkách umělých a chemických živin. Jeden z důvodů, proč se nám často mastí, jsou také právě šampony. S no poo se brzy přestanou tak často mastit, i když někdy to chvíli trvá. No poo je pro vlasy detoxikace a ta se u každého projevuje jinak. 

Co potřebujeme?

Základem no poo pro všechny typy vlasů je chlebová žitná mouka. Podle hustoty vlasů připravíme z vody a mouky kašičku. Do mouky můžeme přidat i jiné ingredience z domácnosti, třeba vajíčko a skořici. Pokud nemáme mouku, můžeme rovnou začít experimentovat a dělat si kašičky z věcí v domácnosti, jako vajíčka s medem a k tomu nějaký silný odvar z bylinek. Záleží, co vašim vlasům bude vyhovovat. Někomu opravdu stačí jen kašička z mouky a někdo si ji stále ladí do dokonalosti.

 Moje tipy:

  • med a vejce - pro lesk a hebkost
  • žloutek pro suché a tvrdé vlasy
  • bílek pro jemné a mastné vlasy
  • kávová sedlina pro tmavé vlasy
  • heřmánek pro světlé vlasy
  • paprika (koření) pro zrzavé vlasy
  • tea tree olej proti lupům a vším

Jak si vlasy umývat?

Kašičku, hustou asi jako hustější palačinkové těsto (na správnou hustotu si přijdete zkušenostmi), si vmasírujeme do vlasů, hlavně ke kořínkům. Záleží na vás, jak dlouho chcete nechat působit, jestli máte trpělivost a čas. Já si většinou po nanesení kašičky (dělám si bez mouky, ale jen z vajíček a bylinek), dám na vlasy ručník a nechám všechno působit tak dvacet minut. Intenzivně se to do pokožky vstřebává a mám to jako no poo masku. Když si chci vlasy umýt, mám nachystaný kyselý oplach z jablečného octu (2 lžíce na 1 litr vody), který vyváží pH vlasů. Ne každému sedí, tak se může místo kyselého oplachu dělat bylinkový. Vlasy si umývám a zároveň vyčesávám, aby mi v nich nic nezůstalo.

Tipy na oplach:

  • odvar z kořene proskurníku - dodá lesk, uhladí vlasy (nepoužívat při mrazech)
  • odvar z lopuchu - dodá menší objem
  • nálev z divizny - hydratace
  • nálev z bezu a lípy - hydratace
  • oplach z kopřivy -  na mastné vlasy (vysušuje)

Tipy pro náročné vlasy

  • gel z lněných semínek pro kudrnaté vlasy (povaří se semínka z vodou až vznikne gel, který procedíme přes sítko)
  • arganový olej - péče o suché konečky, hydratuje a nemastí
  • pískavice řecké seno - semínka do kašičky, působí proti vypadávání
  • ricinový olej - maska, působí proti vypadávání

Chápu, že tato metoda nemusí být vhodná například na cesty, proto pokud budete muset umývat vlasy jinou metodou, zkuste šetrné tuhé šampony, aby se vám vlasy nevrátily do kontaktu s chemií. Při občasném použití vám vydrží dlouho a koupíte je například ve zdravých výživách. Další časté dotazy k této metodě jsou o možném ucpání odpadu. Při mytí vlasů se do odpadů dostává hlavně voda s velmi naředěnou kašičkou, pokud nemáte problém s odpadem a pravidelně čistíte, neměl by být problém. Tato metoda vyžaduje čas a trpělivost, někdy vlasy na detoxikaci reagují silnějším mastěním. Zkuste přetrpět tohle období. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že bývaly doby, kdy jsem si vlasy umývala i třikrát týdně a dnes mi stačí jen jednou za týden. Nejen že už nemusíte kupovat drahou vlasovou kosmetiku v plastech, do vašich odpadů neuniká žádná chemie. Jako třešničkou na dortu tahle metoda podporuje i vaši kreativitu.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 33db291c6b90caf767d1a894f374bd6ab78f9b8e
Obrázek: 004c1b68a794c74ae61dde7930ffe7a4e62a6e47
Obrázek: a132b62fb6482053503a98058c6d665fd83a55d2
Obrázek: 7f6e3f7170ccc23bf352925792f73a2be748a235
Obrázek: 06f6d856850059c5f9fca66e6e31877ceb70e704