Pestrobarevné pokušení z Francie

Také si rádi občas zamlsáte, ale klasické dortíky vás už omrzely? Zkuste sympatické, oku i jazyku lahodící, makronky.

Recept na makronky
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

Tak jako vše dnes podléhá módním trendům, tak má svoje novinky i svět sladkostí. Makronky pochází z Francie a jsou na vrcholu trendu už nějaký ten rok. Postupně se rozmohly do celého světa a jejich lahodné chuti podlehlo mnoho lidí.
 

Co je to vlastně makronka?

Je to drobná cukrovinka, která může nám Čechům připomínat staré známé laskonky. Skládá se ze dvou částí, a to ze "skořápky" a krému. V originále se dělají z mandlové mouky, tudíž jsou bezlepkové. Není úplně jednoduché upéct je tak, aby vám krásně vyskočily do tvaru piškotku a nerozdrobily se. Korpus se s oblibou barví, a tak můžeme vidět makronky modré, fialové, žluté i duhové. Co se týče krému - vyrábí se stovky chutí od slaného karamelu, maliny, kokosu až po levanduli nebo kávu.

Pokud se do makronek pustíte doma, je třeba dodržet správný postup a především využívat ty nejkvalitnější suroviny, abyste dosáhli jejich pravé formy a chuti. Tyto roztomilé a barevné piškotky jsou velmi citlivé na přípravu a jsou o zručnosti. Proto to při prvním nezdaru nevzdávejte.
 

Zkuste si je připravit doma

Mandlové těsto

  • 150g mandlové mouky
  • 150g práškového cukru
  • 55g bílků
  • potravinářské barvivo 
     

Italský sníh

  • 55g bílků
  • 150g krupicového cukru
  • 35g vody/sektu
     

Nejprve si připravíme mandlové těsto. Smícháme mouku, cukr, přidáme bílky a pořádně vymícháme. Vznikne nám hustá sladká kaše, do které můžeme přidat potravinářské barvivo.

Následně si nachystáme italský sníh. Do mísy vložíme bílek a šleháme sníh. Mezi tím si na páře rozehřejeme cukr. Vznikne nám "sirup", který vlijeme do šlehajícího se bílku na vysokých otáčkách. Když má sníh ostrou špičku, která nepadá, je hotový. Nakonec mandlovou směs a italský sníh opatrně smícháme dohromady. Až dosáhneme konzistence, která nám připomíná lávu, těsto je hotové. Dobrým znamením je i to, když se začne lesknout. Na plech dáme papír na pečení, naplníme cukrářský sáček a tvoříme kolečka o velikosti cca 3,5 cm. Makarony necháme na plechu schnout přibližně hodinu. Poté si předehřejeme troubu na 160 stupňů. Pečeme do chvíle, dokud makronky na povrchu nelepí.

  

Příprava vanilkového krému

100ml 33% smetany přivedeme k varu, rozpustíme v ní 125g bílé čokolády a přidáme vanilkový lusk.

Makronky můžeme plnit různými druhy krémů, výborné jsou se slaným karamelem. Fantazii se meze nekladou, pokud máte chuť péct a nevíte co, pusťte se do výzvy zvané makronky, protože to stojí za to.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 4dc54ff810800b7c23a83605640db229549f78fd
Obrázek: 0bc2b8246b9e212b81ecfc26e5789ee8b3a04f61
Obrázek: 5a636abed1a28f33a76c9ddac14a5e371b672d98
Obrázek: 1d4286c99ac191cf47bb7c6a6af99078c405f6db
Obrázek: 852d0d9eab11d5a31acfbf95133719bab123989f