Jaké ingredience využijeme na moravské koláčky?
Nejdříve si vyrobíme kvásek. Na něj budeme potřebovat:
- 3/4 kostky droždí,
- lžičku hladké mouky,
- lžičku cukru,
- 1 dl vlažného mléka.
Vše smícháme v hrnečku a necháme vzejít, až je hrnek plný.
K vytvoření těsta si nachystáme:
- 750 g hladké mouky,
- 1 vejce,
- 2 dcl rostlinného oleje,
- 3 lžíce cukru,
- špetku soli,
- asi 400 ml vlažné vody nebo mléka,
- hotový kvásek.
Těsto dochutí náplň uvnitř koláčku a navrchu. Náplň vnitřní vyhotovíme z:
- 1 tvarohu (kostky, ne z vaničky),
- 2 lžic cukru,
- 1 vejce.
Navrch se nám bude hodit marmeláda, trocha rostlinného oleje na omaštění a moučkový cukr na posypání.
Jaký je recept na moravské koláčky?
Všechny ingredience na těsto smícháme. Vodu nebo mléko přidáváme při zadělávání postupně, aby se těsto nesrazilo. Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na mísu a dělají se na něm tzv. puchýře. Zlehka ho posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme ho jednu hodinu v teple kynout. Zatím si připravíme vnitřní náplň z tvarohu, cukru a vajíčka. Vše smícháme.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný moukou, odkrojíme z něj kousky na jednotlivé koláčky, naplníme tvarohem a zabalíme. Spodní (pěknou) stranou otočíme navrch a položíme na plech s pečicím papírem. Necháme ještě chvilku kynout, asi 10 minut. Pak v každém bochánku uděláme opatrně dolík, do kterého dáme kousek marmelády. Okolní těsto omastíme rostlinným olejem. Dáme do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme přibližně 15 - 18 minut dozlatova. Když plech s upečenými koláčky vyndáme z trouby, okolo marmelády těsto znovu omastíme. Po vychladnutí koláčky zlehka posypeme moučkovým cukrem.
Na tyhle koláčky mi vždy mladší dcera a její partner říkají: „Mami, jsou moc dobré, ale je jich málo." Ať se i u vás ztrácejí jako pára nad hrncem. Dobrou chuť!