Moravské koláčky - chutnají jako od maminky

Každý si určitě z dětství pamatuje, co dobrého mu maminka uvařila nebo upekla. V některých rodinách mají dokonce recepty, které se dědí z generace na generaci. Já si pamatuji, jak nám všem vždycky chutnaly maminčiny moravské koláčky. Mladší generace si někdy netroufá na kynuté těsto, ale stačí dodržet postup a vše se podaří. Takže pusťme se do toho.

Obrázek: 7ae7d0d7ed529a166f5d8f7bde799ea11f402292
Zdroj: Hana Korbičková

Jaké ingredience využijeme na moravské koláčky?

Nejdříve si vyrobíme kvásek. Na něj budeme potřebovat:

  • 3/4 kostky droždí,
  • lžičku hladké mouky,
  • lžičku cukru,
  • 1 dl vlažného mléka.

Vše smícháme v hrnečku a necháme vzejít, až je hrnek plný.


K vytvoření těsta si nachystáme:

  • 750 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 2 dcl rostlinného oleje,
  • 3 lžíce cukru,
  • špetku soli,
  • asi 400 ml vlažné vody nebo mléka,
  • hotový kvásek.


Těsto dochutí náplň uvnitř koláčku a navrchu. Náplň vnitřní vyhotovíme z:

  • 1 tvarohu (kostky, ne z vaničky),
  • 2 lžic cukru,
  • 1 vejce.


Navrch se nám bude hodit marmeláda, trocha rostlinného oleje na omaštění a moučkový cukr na posypání.

Jaký je recept na moravské koláčky?

Všechny ingredience na těsto smícháme. Vodu nebo mléko přidáváme při zadělávání postupně, aby se těsto nesrazilo. Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na mísu a dělají se na něm tzv. puchýře. Zlehka ho posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme ho jednu hodinu v teple kynout. Zatím si připravíme vnitřní náplň z tvarohu, cukru a vajíčka. Vše smícháme.
 

Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný moukou, odkrojíme z něj kousky na jednotlivé koláčky, naplníme tvarohem a zabalíme. Spodní (pěknou) stranou otočíme navrch a položíme na plech s pečicím papírem. Necháme ještě chvilku kynout, asi 10 minut. Pak v každém bochánku uděláme opatrně dolík, do kterého dáme kousek marmelády. Okolní těsto omastíme rostlinným olejem. Dáme do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme přibližně 15 - 18 minut dozlatova. Když plech s upečenými koláčky vyndáme z trouby, okolo marmelády těsto znovu omastíme. Po vychladnutí koláčky zlehka posypeme moučkovým cukrem.

 

Na tyhle koláčky mi vždy mladší dcera a její partner říkají: „Mami, jsou moc dobré, ale je jich málo." Ať se i u vás ztrácejí jako pára nad hrncem. Dobrou chuť!


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 635ac461137eae4ac18d3aa063e0bcdaa81e3337
Obrázek: 1ba9d63e6e69e650e511ae59fa00d0a9151f7a70
Obrázek: e74d63e33695c733b93937ab9ac7f370d2d16940
Obrázek: Tipy na Vánoční dárky
Obrázek: 40d3df4f12dedb739f16cdac8222543164ce00eb