Melounová limonáda
Budete potřebovat:
- 4 hrnky na kostičky nakrájeného (vypeckovaného) melounu
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1,5l vody (perlivé/neperlivé dle libosti)
- pár lupínků máty
Příprava:
Meloun s cukrem vhoďte do mixéru a do hladka rozmixujte. Vzniklou směs nalejte do džbánku, přidejte studenou vodu, mátu a váš osvěžující drink je na světě.
Capresse
Budete potřebovat:
- meloun
- mozzarellu
- čerstvou bazalku
- olivový olej
- balzamikový krém
Příprava:
Meloun nakrájíme na tenké plátky (lze ho vykrájet kulatou formičkou), na podobné plátky nakrájíme i mozzarellu. Poté střídavě nanášíme na talíř (meloun, mozzarella, meloun...).
Na závěr přidáme bazalku, lehce pokapeme olivovým olejem i balzamikem.
Tento recept můžete vyzkoušet i e žlutým melounem.
Kuřecí kari s melounem
Budete potřebovat:
- 4 kuřecí prsa
- řepkový/slunečnicový olej
- 3 stroužky česneku
- 1 pol. lžíce nastrouhaného zázvoru (může být i sušený)
- 1 pol. lžíce sojové omáčky
- 4 pol. lžíce majonézy (nejlépe sojové)
- 1/2 čajové lžičky kari
- podle chuti nakládané okurky (2-3)
- 6 velkých plátků melounu (bez pecek)
- sůl
- petrželová nať
Příprava:
Dáme si marinovat kuřecí prsa - nejlépe do uzavíratelné misky - společně s olejem, rozdrceným česnekem, zázvorem a sojovou omáčkou. Necháme v lednici odpočívat 2h.
Poté kuře lehce osolíme a dáme na gril nebo osmažíme. Vedle si smícháme majonézu, kari a nadrobno nakrájenou okurku. Meloun nakrájíme na větší kousky. Teď už si můžete vyhrát se servírováním - meloun, pokrájené kousky kuřecích prsou zakápnuté omáčkou, přidejte petrželku a můžete se do toho pustit.
Tvarohovo - melounový koláč
Budete potřebovat:
Na korpus - 100g másla, 50g mletých mandlí, 350g máslových sušenek
Na náplň - 250g tučného tvarohu, 250g zakysané smetany, 140g moučkového cukru, 250ml smetany ke šlehání (nejlépe 31 a více %), želatinový ztužovač, 100 ml melounové šťávy
Na ozdobu - meloun (bez pecek), agar nebo dortová želatina
Příprava:
Máslové sušenky dejte do uzavíratelného sáčku a válečkem nebo paličkou je rozdrťte na malé kousky, poté vysypte do misky a smíchejte s rozpuštěným máslem a mandlemi. Rozevírací dortovou formu (průměr 24cm) vyložte pečicím papírem, naplňte směsí a pečlivě umačkejte. Můžete použít dno skleničky, tím se to dělá nejlépe. Přikryjte korpus potravinovou fólií a dejte ztuhnout do lednice. Mezitím si připravte náplň - smetanu, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr vyšleháme do hladkého krému, přidáme želatinu, kterou jsme si připravili ne z vody, ale melounové šťávy.
Touto náplní potřeme korpus a nechám znovu ztuhnout v lednici.
Připravíme si dortovou želatinu podle návodu, nakrájíme si meloun na tenké plátky nebo vykrájíme malé kuličky (vypeckujeme).
Nakonec meloun poklademe na koláč a zalijeme želatinou. Necháme v lednici nejlépe přes noc a ráno se můžete těšit na sladkou dobrůtku.