Letní zeleninu v létě, zimní zeleninu v zimě. Pravidlo číslo jedna, které mě Italové naučili hned po mém příchodu. V Itálii, jakožto v zemi jídlu zaslíbené, se prostě dbá na chuť všeho, co jen ústa pozřou. Třeba taková velká až nezdravě se lesknoucí rajčata s nádechem zelené v prosinci rozhodně ničí chuťové buňky neoslní. Tak proč je jíst? Alespoň podobně by se zeptal každý správný Ital. A mají recht! Naučme se připravovat pokrmy ze sezónních surovin a dopřávat svému tělu nejen pořádnou dávku vitamínů, ale i požitek na jazyku!
Slané koláče jsou takovým vděčným pokrmem na jakoukoliv hostinu. Příprava vám moc nezabere, ve fantazii se meze nekladou a navíc vždy zazáříte před ostatními s originálním receptem. Quiche navíc můžete dělat po celý rok, přitom však pokaždé na jiný způsob, stačí pouze obměňovat sezónní potraviny. Chřest, salátová čekanka a špenát na jaře, rajčata a cukety na léto, dýně, červená řepa a hrušky na podzim, artyčoky, sladké brambory a fenykl během zimního období. Tentokrát se pojďme pustit do chuťově velmi zajímavého quiche připraveného z fenyklu, který Češi na svém talíři zatím moc neznají. Tady máte jeden tip z italské kuchyně.
Ingredience:
- listové těsto (1 balení / 250g)
- 1 pěkně zralý fenykl
- 250g ricotty (1 kelímek)
- měkký kozí sýr (lze i s gorgonzolou)
- 1 sklenice s nakládanými sušenými rajčaty
- 1 šalotka
- 1 kelímek smetany na vaření
- dýňová a slunečnicová semínka na posypání
- sůl a pepř
- olivový olej
Příprava quiche/slaného koláče:
1. S přípravou domácího listového těsta vám teda neporadím. Až taková hospodyňka zase nejsem. Já raději rychle doma něco uplácám a záhy vyrážím do ulic na sklenku dobrého vína či jen tak korzovat do města a nasávat život v ulicích. A všechny italské donny (ženy) ještě nedosahující důchodové věkové kolonky jsou na tom stejně.
Vy šikovnější, trpělivější a celkově zručnější v kuchyni si určitě víte rady, jak na takové pravé domácí listové těsto, pak tento bod rovnou přeskočte. My, ti méně zručnější nebo časově vytíženější či prostě jen na plnou pusu řečeno pohodlnější, si listové těsto zajdeme koupit, nejlépe hned připravené na kulatou formu.
2. Mělkou kulatou formu (může mít i oválný tvar) vyložíme pečicím papírem a pokryjeme listovým těstem, které trošku propícháme vidličkou, ať se nám v troubě nenafoukne. Formu s těstem dáme péct do trouby na 7 min při teplotě 180 stupňů.
3. Mezitím si nakrájíme fenykl na půlcentimetrové proužky (viz obrázek), stejně tak i šalotku na kolečka. Sušená rajčata vyndáme ze sklenice, oklepeme od oleje a nasekáme na menší kousky.
4. Z trouby vytažené listové těsto potřeme vrstvou ricotty, kterou pokryjeme plátky fenyklu. Poté rozetřeme kozí sýr (či gorgonzolu) a znovu vyložíme fenyklem. V menší misce si rozmícháme smetanu na vaření se špetkou soli a pepře. Následně smetanu rozlijeme po celém koláči až k okrajům. Navrch ještě jednou rozetřeme kozí sýr (gorgonzolu). Takto připravený koláč už jen posypeme nakrájenými sušenými rajčaty, nepravidelně položíme kolečka šalotky a zakapeme olivovým olejem. Následně dáme péct do trouby na 30 minut při 180 stupních.
5. Koláč s okrajem opečeným dozlatova vyndáme a můžeme lehce posypat ještě slunečnicovými či dýňovými semínky. Quiche s fenyklem lze podávat teplý či za studena.
BUON APPETITO!