Chodíte do indických restaurací nasávat jejich atmosféru? Kromě pro nás exotického jídla nabízí i úplně jiný druh restauračního prostředí. Vonné tyčinky, svíčky, na zdech obrazy zobrazující hinduistické božstvo. Při každé návštěvě indické restaurace mi přijde, jako kdybych cestovala do dalekých končin. Určitě to umocňuje i obsluhující personál, který domorodý většinou nebývá.
V covidové době, kdy restaurace byly zavřené jsme si mohli atmosféru vykouzlit v pohodlí domova. Objednat si indické jídlo domů, zapálit si vonnou tyčinku, pustit si indickou hudbu a tím třeba i tu restauraci, kam rádi chodíme, podpořit.
Pokud bychom chtěli trochu zaimprovizovat a pokusit se vytvořit si indické jídlo doma, směle do toho.
Indický špenát - recept
Na olivovém oleji opékáme jednu cibuli, dva stroužky česneku a kousek čerstvého zázvoru, vše nakrájené na kostičky. Přidáme lžičku kurkumy a lžičku garam masaly. Chvilku opékáme, necháme až kořeněná směs bude pěkně vonět, přidáme 500 g opraného čerstvého špenátu, promícháme s kořením. Špenát mezitím ztratí na své čerstvosti. Zjemníme rostlinným mlékem a promícháme. Vše přemístíme do mixéru a rozmixujeme na jemnou omáčku. Vrátíme zpět do hrnce, špenátovou omáčku osolíme, přidáme chilli podle chuti a pískavici – řecké seno. Do omáčky můžeme přidat uvařenou cizrnu nebo tofu nakrájené na kostičky. Přivedeme k varu a omáčku vypneme. Necháme propojit všechny chutě.
A jakou přílohu?
Rýže je dokonalá příloha k tomuto jídlu. Naučila jsem se hodně používat basmati rýži. Rýži propláchneme ve vodě, vodu slijeme, přidáme čistou a necháme namočenou alespoň dvě hodiny. Rýži přecedíme. Dáme do hrnce a zalijeme vodou jen tolik, aby hladina vody byla vyšší o 2 cm, než je hladina rýže. Přivedeme k varu, intenzitu varu zmírníme a vaříme 10 minut. Vařič vypneme a necháme rýži dojít.
Na talíř dáme rýži, zalijeme omáčkou, nakonec můžeme ozdobit tenkými hranolky čerstvého zázvoru.
Indické koření v kuchyni
-
Pískavice
řecké seno je koření orientální kuchyně. Prodávají se semínka, které lze naklíčit nebo zelené koření podobné naší majoránce, které jsem použila v tomto receptu.
- Garam masala
směs koření pro indickou kuchyni. Každá tato směs má různý poměr koření i různé druhy. Určitě v tomto koření najdete kardamom, skořici, hřebíček a další koření.