Kuře na paprice se vrylo do paměti skrz celou naší zemí, kde žijeme. Jak to tak bývá, tak toto jídlo někdo miluje a někdo nenávidí. Jedná se o omáčku, která má růžovou barvu od mleté sladké papriky, světlou barvu od smetany, která ji zjemní, má lehce cibulový nádech po cibulovém základu a plavou v ní kousky masa z kuřete nebo ze slepice. Bylo to jídlo, které možná vzniklo na vesnici, kde se chovaly slepice. Zprvu možná vzniklo proto, že bylo třeba zužitkovat starší slepici, která by se jinak, než vařením, nedala připravit. Možná se později používaly i jiné druhy drůbeže. Myslím, že i toto jídlo bývá časté ve školních jídelnách nebo na jídelních lístcích v restauracích, kde se nabízí tzv. “hotovky”.
S čím se většinou jí?
S houskovým knedlíkem nebo s bramborem. Myslím, že jsem viděla, že někdo toto jídlo jedl i s rýží. Fajnšmekři brambory rozmačkají, aby se do nich lépe nasákla omáčka.
A kdo toto jídlo nesnáší?
Jednu skupinu mohou tvořit děti, které byly nucené toto jídlo jíst. Možná ho nesnášely, protože v omáčce našly kůži, kterou odmítaly. Druhou skupinu mohou tvořit lidi, kteří odmítají jíst maso. Ať patříte do jedné nebo do druhé skupiny nebo do žádné, můžete si se mnou připravit tuto odlehčenou variantu.
Recept na cizrnu na paprice
Rozpočet je počítán pro 2 - 3 osoby.
Co budeme potřebovat?
- ½ hrnku suché cizrny
- 1 cibuli
- ½ brokolice
- ½ hrnku suchých kešu ořechů
- sůl
- barevný pepř
- lahůdkové droždí
- 1 lžíce uzené papriky
- 3 lžíce sladké papriky, nejlépe maďarské
- 1 lžička kmínu
- olivový olej
Jak budeme postupovat?
- Den předem namočíme cizrnu. Vodu slijeme. Druhý den cizrnu uvaříme do měkka v nové vodě.
- Kešu ořechy zalijeme vodou a necháme půl hodiny namáčet. Budou nám v tomto jídle zastupovat smetanu.
- Brambory připravíme jako přílohu. V současné době jsou nové brambory, ty si určitě zaslouží vařit ve slupce a v páře. Zachovají si tak co nejvíce vitamínů.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- V hluboké pánvi osmahneme cibuli na olivovém oleji do světle hnědé barvy. Přisypeme lžíci uzené papriky, tři lžíce sladké papriky a lžičku kmínu. Vše ještě krátce opékáme.
- Přisypeme namočené ořechy a podlijeme vodou. Krátce povaříme.
- Vložíme do mixéru a vše dobře rozmixujeme na omáčku.
- Obsah mixéru vrátíme na pánev. Přisypeme uvařenou cizrnu a brokolici, kterou jsme rozebrali na malé růžičky.
- Osolíme. Můžeme jemně opepřit čerstvě namletým barevným pepřem.
- Nakonec okořeníme lahůdkovým droždím. Podáváme s vařenými brambory.
Něco navíc:
Pepř můžeme rozdrtit i v hmoždíři. Je to nepopsatelný rozdíl mletý pepř v sáčku nebo vlastnoručně umletý nebo rozdrcený pepř. Budete potom chtít dávat pepř do každého jídla.