Červencové recepty podle Ayurvedy

Co si dát v tomto parném létě dobrého k snědku? Přinášíme vám ukázku receptů od naší nové redaktorky Ivy Georgievové z publikace Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Co si nejraději dáváte v tomto období vy?

Obrázek: dad276c3bf5248f510b61491c50f658a4d3063c6
Zdroj: pixabay.com

 

Ovocný salát

(množství na 2 - 3 porce)

Meloun (1/3 počítáno z normální velikosti zelí), 6 meruněk, třešně (2 hrnky), 1 hrnek hroznového vína, med (1 až 2 lžíce), rozinky (2 lžíce), oloupané, nakrájené a na sucho orestované mandle.

Z melounu vykrájíme malou lžičkou dužinu (pokud možno nedáváme semínka), přidáme na jemno nakrájené meruňky (ideálně oloupané). Třešně vypeckujeme a rozpůlíme, hroznové víno taktéž. Do salátu vmícháme čerstvý med, oloupané mandle a rozinky. Salát nejíme studený.

Třešně

Obsahují draslík, pokud tělu chybí, projevuje se to poruchou činnosti svalů, krevního oběhu, potíží se srdcem, nervovými obtížemi apod. V teplém počasí je draslíku více potřeba. Dále třešně obsahují jód (bolesti zad, kloubů). Velmi dobré jsou při potížích s častým močením.

Pozor na příliš studené v létě – paradoxně dojde k tomu, co jste nechtěli.

Při konzumaci příliš studeného (jídla, pití), dá se říci přímo ledového, dochází k velkému šoku pro naše tělo (někdy se to projeví bolestí v krku, nebo chrapotem, můžeme pociťovat žaludeční nevolnost). Paradoxně reagujeme na příliš studené v horkém počasí tak, že se zapotíme, je nám ještě větší vedro nežli předtím a máme větší žízeň. Naše vnitřní inteligence při podání studeného pokrmu nebo nápoje došla k závěru, že se spletla, že venku je chladno a zvýší náš zažívací oheň – proto ten větší pocit horka a žízně.

Které potraviny mají v teplém počasí přednost?

Chuť potravin by v horkém počasí měla být sladká, hořká, trpká – tyto potraviny zchlazují.

Patří sem například - cukety, saláty, okurky, dýně, zelí, brokolice, zelená listová zelenina, zelený hrášek, kapusta, špenát, sladké melouny, celer nebo zelí.

Rýžové kousky s orestovanou zeleninou

(recept na 3 - 4 porce)

Uvaříme si jeden hrnek  basmati rýže, nakrájíme si jednu mrkev, cuketu a čínské zelí (tvrdší část - asi 1 hrnek), orestujeme krátce na olivovém oleji a ghí, přidáme tymián. V misce si zamícháme 4 lžíce zakysané smetany s jednou lžící olivového oleje a s troškou citr. šťávy, cayenského pepře, bazalky a soli.

Rýži uvaříme a po mírném vychladnutí tvarujeme lžící nočky - pokud by nám nešli, uděláme pouze kopečky (doporučuji do rýže přidat nakrájený medvědí česnek, nasekaný tymián, kopr nebo řasu Nori). Na rýži pokládáme nakrájenou a krátce orestovanou zeleninu, na ni dáme směs ze zakysané smetany.

Rýže basmati

Tato rýže je velmi vhodná na spastický tračník. Je to zvláštní druh rýže, která má nejvíce minerálů a vzácných prvků. Proto může být jako jediný druh rýže loupaná, aniž by ztrácela hodnotné látky. U bílé basmati rýže je neviditelně ponechána stříbrná vrstvička, ve které je většina minerálů. Je velmi lehce stravitelná (zejména vhodná při odstranění ámy). Při správné kombinaci s ostatními surovinami a vhodným použitím je nedílnou součástí očistných kúr.

Je velmi důležité kupovat si kvalitní basmati rýži z Himalájí -  krásně voní, nelepí se a je rychle vařená.

Bazalka

Bazalka je úžasná rostlinka. Posiluje imunitní systém, poskytuje energii lásky a předává Boží ochranu. Čistí Auru, posiluje víru, pomáhá nám soucítit, dodává nám jasnost a zvyšuje schopnost zasvěcení. V prostoru kde roste, čistí ovzduší. Bývá součástí oltářů, někdy i růženců, často roste při vchodu do kostela.

Bazalkový olej

Recept je určen pro ty, kteří mají rádi bazalkové aroma.

Listy bazalky poskládáme do čisté a pokud možno tmavé skleněné nádoby a zalijeme olivovým olejem, dáme do chladu. Necháme 14 dní luhovat. Poté bazalkový olej slijeme, uchováváme v chladu a pokud možno opět ve tmavé sklenici.

Reklama

Podobné články

Obrázek: f5a5300b5c560d8713835d6269bd355fbebca243
Obrázek: 004c1b68a794c74ae61dde7930ffe7a4e62a6e47
Obrázek: d314b6c4de98d8a66e7c800b0807aae8a09d9bbb
Obrázek: d42d3d72ecf20baef1936f1ac2a66f65185ece00
Obrázek: 97e22e13b4fdd0d5d5e48f8aa0020de257551285