Když mi bylo 15, namáčela jsem si rohlík do čínské polívky a byla jsem spokojená. Když mi bylo 20 a chtěla jsem jíst už trochu rozumně (nicméně, snadno a rychle) přešla jsem na mišmaše ze zeleniny a tofu (maso byla vyšší gastronomie).
Teď chci jíst rozumně, snadno a rychle, ale nechce se mi jíst pořád to samé a čas od času se před tou babičkou přeci jen potřebuju blejsknout.
A tak se ze mě lehce (opravdu jen lehce) stává hospodyňka. Ale moderní hospodyňka - co se snaží jíst zdravě, low carb a ještě potřebuje, aby to nebylo složité, časově náročné, a aby to snědla i mužská část naší domácnosti. Na psa se nehledí, ten by snědl všechno, někdy i nádobí.
Low carb recepty jsou v tomhle fajn, protože jsou přesně takové, jaké potřebuju. A aby to nebyla jen spousta teorie, tak se pojďte podívat, co byste si mohli vyzkoušet, pokud nejste kované kuchařky - jako já.
1) ZELOFLEKY - naprostá star naší kuchyně
Nezapomeňte si koupit:
- 500g kysaného zelí (zkoukněte složení, ať vám tam nenasypou cukr, pokud si to hlídáte)
- 500g mletého masa (jaké jen máte nejraději)
- větší cibuli
- 4 vajíčka (a komu se podaří sehnat domácí, je král)
- sýr navrch
4 kroky a je to!
Na pánvičce orestuju cibuli a mleté maso (já ničím nepodmašťuju, ale to si musíte rozmyslet podle toho, jakou máte pánev). Dám na stranu a přidám tam místo toho celé balení zelí (tak nějak bez nálevu). Chvíli to nechám zarestovat – mám dojem, že to pak není tak štiplavý, ale může to být jen můj laický dojem. Dalo by se to všechno zfouknout najednou, ale mně to pak padá všude okolo z té pánve. Obě složky spojím, opepřím, osolím a přidám koření. My máme zrovna doma rozdělanou nějakou krakonošovu směs z trhu, ale myslím, že fantazii se meze nekladou. V hrnku si promíchám vajíčka se solí a kořením, všechno to spojím a přendám do zapékací mísy. Peču na 180-200° a když celý ten zázrak začne pomalu zlátnout, přidám na posledních pár minut nahoru ještě sýr. Voilá!
2) PASTÝŘSKÝ KOLÁČ S MLETÝM MASEM A KVĚTÁKOVOU PEŘINKOU – to je název pro vyšší gastronomii! Ale opravdu jen název
Budete potřebovat:
- 500g mletého masa (dle libosti)
- rajčata v plechovce (zase si najděte ta, která nebudou ničím doslazovaná)
- cibule a česnek
- celý květák
- 3 šťastná vajíčka
Jak na to:
Dejte si nejdřív vařit květák. Na pánvi mezitím opečte cibuli a mleté maso. Po chvíli přidejte česnek, plechovku rajčat, osolte, opepřete, okořeňte a nechte chvíli dusit. V hrnku smíchejte vajíčka se solí, pepřem a kořením, které máte rádi. Až bude masová směs hotová, přendejte ji do zapékací mísy (nebo koláčové formy). Uvařený květák rozmixujte s vejci, ještě dochuťte, navrstvěte na směs z mletého masa a dejte zapéct dozlatova. I pánové si přijdu na své!
3) ŠPENÁTOVÝ QUICHE – rychlovka, co neurazí ani v neděli
Ingredience:
- špenát – čerstvý nebo mražený, já dala mražené listy – celé balení
- 200g žampionů
- cibule a česnek (a to jsem nešetřila)
- kelímek cottage
- 2 vajíčka
Takhle vypadá opravdová rychlovka:
Na pánvičce osmahnu dozlatova cibuli, česnek a žampiony, potom přihodím špenát a nechám vydusit přebytečnou vodu. Okořením a nešetřím se solí (jsou to všechno dost nevýrazné ingredience). V hrníčku si smíchám cottage a vajíčka, okořením, pak všechno spojím a přendám do koláčové formy (ať si připadáte, že je to opravdu quiche). Dám zapéct - dozlatova. Přijde mi to jako docela fajn příloha i k masu – taková „alá nádivka“. A nezapomeňte, že se dá přidat maso, šunka, sušená rajčata, niva. Každý si to může vylepšit jak sám ráčí a podle toho, co mu zrovna zbylo v lednici.
4) ZAPEČENÉ ŽAMPIONY S NIVOU – to už ani vlastně není vaření
Kupte si:
- žampiony
- nivu (nebo kdo nemá rád, tak cheddar, balkán, apod.)
To už vlastně ani možná není třeba přidávat postup:
Z žampionů si opatrně vyloupnu nožičky, naplním je nivou a dám do trouby zapéct. Nechávám déle, aby opravdu změkly. Někdy je nahoře ještě posypu ořechy. Zbylé nožičky dávám také péct, a pak je přidávám do salátů. Jednoduchá jednohubka na oslavy, nebo jako příloha.
5) KOPROVKA RAZ DVA – low carb z květáku a kokosového mléka
Potřebujete:
- květák (já už dokonce sahám i po mraženém)
- půl plechovky kokosového mléka (koupíte všude)
- cibule a česnek
- vývar by byl fajn, ale není potřeba
- něco, s čím to budeme podávat – já si dala 4 vajíčka, hlava rodiny vejce a brambory
- jo a ještě kopr!
Jak se dělá superrychlá omáčka?
Na pánvi nechám změknout cibuli a květák, po chvíli přidám česnek. Lehce orestuju, zaleju vývarem (nebo trochou vody, nebo mně se zrovna dovařily vedle kapustičky, tak sem tam dala vodu z nich) a nechám vařit doměkka. Dávám si pozor, abych měla před mixováním jen tolik vody, kolik bude potřeba – rozředit to jde vždy. Rozmixuju, přidám cca půl plechovky mléka (200ml, nebo prostě podle toho, jak to chci nebo nechci mít husté), sůl, pepř, spooooustu kopru (kdo chce, tak i něco navíc, třeba trochu octa, citronovou šťávu apod.). Rychlé, zdravé a můžete o tom říct babičce (ale neříkejte jí o tom květáku).
Dobrou chuť!