Gleid
Gleidshop
Pondělní radost II.
Sérum

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, ta správná chvíle je právě teď

Dalo by se říct, že je zázračný, spolehlivě pomůže při nachlazení, a když ho budete mít doma, nebudete muset při prvním příznaku rýmy a kašle běžet do lékárny.
pexels.com

 

 Jaro je už dávno tady, příroda kolem nás se konečně zazelenala a můžeme pozorovat, jak se rostliny a stromy okolo nás probouzí k novému životu. Využijte tento čas a vyrážejte do přírody. Nejen, že vás to uklidní a přijdete na jiné myšlenky, ale můžete zkusit také sbírat bylinky, které mají léčivé účinky a během zimního období se vám budou určitě hodit.

 

Nevadí, že toho o rostlinách moc nevíte, na začátek můžete zkusit sběr smrkových výhonků. Je to jednoduché a poznáte je velmi snadno. Právě teď je to správné období, kdy dorůstají ideální délky. Jde o nové, mladé, jasně zelené výhonky na větvičkách smrku. Poznáte je rychle, protože oproti celé větvi jsou mnohem světlejší a na pohled mladší.

 

Sběr má svá jasná pravidla

Nikdy nesbírejte byliny a výše zmíněné smrkové výhonky podél silnic a cest, kudy jezdí automobily. Rostliny a stromy jsou zde plné škodlivin z výfuků. Zajděte někam do volné přírody, sběr bylin je povolen téměř všude.

Konkrétně smrkové výhonky je vhodné sbírat do délky 5cm, právě teď je ta správná doba. Jejich sběr končí zhruba v půlce května, v chladnějších oblastech lze sbírat i déle.

Sbírejte za sucha, po dešti nebo s ranní rosou to není vhodné.

Podívejte se, jestli je strom v pořádku, zda není napadený plísní, škůdci apod.

Chovejte se v přírodě slušně, nebuďte hluční, nezanechávejte po sobě odpadky a zbytečně ji neničte.

 

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků snadno nahradí drahé prostředky z lékárny. V zimě se vám bude určitě hodit, protože má mnoho pozitivních účinků na naše tělo. Pomáhá při rýmě a kašli, rozpouští hleny, pomůže při zánětech dýchacích cest nebo na revma, je protizánětlivý a má dezinfekční účinky.

Jeho výroba je velmi snadná, nebudete potřebovat žádné speciální a drahé ingredience.

 

Co budete k výrobě potřebovat?

smrkové výhonky

třtinový cukr

citron, lépe chemicky neošetřený

zavařovací sklenici

 

Postup:

Smrkové výhonky opláchněte ve studené vodě. Zavařovací sklenici opatrně vypláchněte vroucí vodou, aby byla dokonale čistá. Poté můžete začít vrstvit, na dno dejte první vrstvu výhonků a pořádně je stlačte a zasypte vrstvou cukru. Na ni položte kolečka citronu a vše opakujte, až bude sklenice plná. Poslední vrstvou je cukr. Cukr můžete dosypávat dle potřeby i v procesu louhování. Sklenici uzavřete a dejte na slunné, teplé místo. Účelem je získat hustou, tmavou šťávu, kterou postupně výhonky pustí. Poté obsah sklenice sceďte, sirup přelijte do jiné, čisté sklenice a uchovávejte v lednici.

 

Postup je opravdu velmi snadný a díky tomu, že si sirup vyrobíte sama, tak víte, co přesně v něm je. Můžete tak i ušetřit, protože léky prodávané v lékárnách jsou celkem drahé. Navíc při sběru výhonků můžete relaxovat v přírodě. Nebojte se zapojit i děti, určitě je to bude bavit a najdete skvělé pomocníky.

foto-redaktor

Bc. Eliška Pospíchalová

minimalismus

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články

Není to tak dlouho, co se domácnosti proměnily ve vývařovny a hosté v účastníky na soutěžích v pojídání… čehokoli. Ano, řeč je o kouzelných vánočních svátcích. Ti z vás, kterým stačí málo a nechají se strhnout na temnou stranu při každé příležitosti (Vánoce, narozeniny, oslavy výročí, oslavy svátku, víkend, středa), budou mít možná problém i s Velikonocemi.

20.4.2019

Light mléčné výrobky, vaření na vodě (nebo ve vodě), chleba bez másla, ořechů jen co na prstech jedné ruky spočítám, tvaroh jedině odtučněný a maso… no kuřecí nebo rybu! Vepřové a hovězí bývá dost tučné… poznáváte se? Já ano. Je to logické, dlouhou dobu jsme žili v domnění, že tuk je zabiják lidstva, cév i vysněné postavy. Že může za naše velká stehna a snad i široké boky. Nemůže. Za těch pár kilo navíc si můžeme my sami. Příjem vs. výdej je ta magická rovnice, kterou neošálíme ani tím, že si půlnoční sladkou svačinku sníme tajně a nikdo nás neuvidí. Takže jak to s tím (naším) tukem doopravdy je?

26.3.2019
Náš nový redaktor František David Šmarda - kouč životní rovnováhy vás ve svém prvním článku zavede k zamyšlení. K zamyšlení nad tím, jak samy nad sebou smýšlíme, jak se k sobě chováme, jak v myšlenkách můžeme ovlivňovat sebe, ale i svoje děti.
18.8.2017
Kvalitně zařízená kuchyň podle Feng Shui nám přináší nejen kulinářský zážitek, ale také pevné zdraví a finanční hojnost. A proto rozhodně stojí za to, tuto metodu vyzkoušet v praxi!
27.11.2017