Gleid
Gleidshop
Sexy vlny difuzérem?
Alcina style

Podzim pohledem tradiční čínské medicíny

Jak se v podzimním období chovat a jak se správně stravovat, abychom si zachovali pevné zdraví a vyhnuli se nemocem?

pixabay.com

 

Podzim je obdobím, kdy se nejen příroda, ale i naše tělo začne připravovat na zimu. Vše kolem nás se postupně zklidňuje a zpomaluje, aby se mohla shromáždit energie a zásoby před nadcházejícími teplotami pod nulou. Proto by měl i člověk přizpůsobit své aktivity podzimnímu klimatu a energii vydávat s rozmyslem.

Neznamená to, že bychom se měli vyhýbat všem sportům a cvičení, ale je třeba volit přirozené formy pohybu a v přiměřené míře. Dobré je také dbát na dostatek spánku a uléhat do postele už před 22. hodinou. Tělo tak získá dost času na regeneraci i uložení energie do zásob.

Na podzim vládne z pěti elementů tradiční čínské medicíny (dřevo, oheň, země, kov a voda) kov a vrcholí činnost plic a tlustého střeva. Proto je dobré o tyto orgány pečovat ve zvýšené míře.

Plíce nemají rády sucho, nesvědčí jim přetopené prostředí panelových domů ani cigaretový kouř. V tomto období jsou náchylnější k onemocnění stejně jako nos a nosní dutiny. Právě proto ve svém okolí nyní potkáváme řadu smrkajících a kašlajících osob. S plícemi a tedy i podzimem podle TČM souvisí také kůže. Lidé trpící na ekzematická onemocnění mohou v období podzimu pozorovat zhoršení v různé míře. Emocí kovu je smutek, žal. Není proto náhodou, že lidé mívají větší sklon k melancholii, pesimismu a depresím.

Abychom úspěšně předešli všem podzimním neduhům, udrželi si svěží mysl a vyhnuli se nemocem, je třeba přizpůsobit i náš jídelníček chladnějšímu klimatu.

 

Čím tedy potěšit (nejen) svůj žaludek na podzim?

Element kovu a tedy i všechno, co s ním souvisí, preferují chuť mírně pikantní. To ale neznamená přemíru koření v každém našem jídle. Je důležité zase zvolit střídmost a využívat jemnější kořenící přísady jako je například zázvor, troška chilli, kari, česnek, paprika, zelený nebo černý pepř. Neměla by chybět ani majoránka, anýz, bazalka, kardamom, muškát, koriandr či kopr. Ostrému koření je dobré se vyhnout v případě, že trpíte vysokým krevním tlakem nebo patříte mezi „horkokrevné" typy lidí. Na podzim bychom do svého jídelníčku měli zařadit především kroupy, jáhly, pohanku, oves, ale také rýži a zvěřinu, která patří obecně mezi prohřívající potraviny. Konzumaci syrového ovoce a zeleniny bychom měli omezovat úměrně s poklesem teplot a jíst je především tepelně upravené.

foto-redaktor

MUDr. Gabriela Počtová

tradiční čísnká medicína

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Nezdá se vám, že je ten počátek roku pokaždé stejný? Po velice rušném prosinci, kdy se nakupuje, shání, peče, připravuje a pak hoduje a hřeší sladkostmi, smaženým a tučným jídlem v doprovodu s alkoholem, přichází leden a s ním útlum, výčitky, poněkud těsné oblečení a nechuť podívat se na sebe do zrcadla. A jako naschvál mají v obchodech tolik krásných věcí ve slevách!
29.1.2017
S rostoucím počtem případů nákazy spalničkami v naší zemi se na sociálních sítích opět rozhořely emotivní diskuze mezi zastánci a odpůrci očkování. Pod přívalem více či méně rozumných argumentů obou stran, je tak pro zodpovědného rodiče snažícího vybavit se co největším množstvím informací stále obtížnější zaujmout takové stanovisko, o kterém by byl neotřesitelně přesvědčen, že je v nejlepším zájmu jeho dítěte. A protože mateřská role je v lidské evoluci stále klíčová, v řadě rodin jsou to především ženy, na jejichž bedrech leží tíha odpovědnosti za zdraví potomstva. Pokud chcete využít metody umělé imunizace, ale máte obavy, jestli vaše dítě získá dostatek protilátek za cenu rizika negativních vedlejších účinků vakcín, jsou zde dvě doporučení, která vám mohou pomoci celou situaci zvládnout o něco snáz.
14.5.2018

K běžně užívaným kosmetickým produktům patří deodoranty a antiperspiranty. Jsou ovšem všechny tyto prostředky bezpečné? Pokud ne, které z nich je možné v případě potřeby užít, abychom se nevystavovali zbytečným rizikům?

1.11.2017
Přírodní nebo syntetický? Vitamín nebo konzervant? Každý den nebo dvakrát za rok?
24.4.2017
Vyhledávání
Překvapení pro vás
O nás
Otestovali jsme pro vás
Najdete nás na Facebooku