Gleid
Gleidshop
Sexy vlny difuzérem?

Podzim pohledem tradiční čínské medicíny

Pomalu nastal podzim. Jak se v tomto období chovat a jak se správně stravovat, abychom si zachovali pevné zdraví a vyhnuli se nemocem?

pixabay.com

 

Podzim je obdobím, kdy se nejen příroda, ale i naše tělo začne připravovat na zimu. Vše kolem nás se postupně zklidňuje a zpomaluje, aby se mohla shromáždit energie a zásoby před nadcházejícími teplotami pod nulou. Proto by měl i člověk přizpůsobit své aktivity podzimnímu klimatu a energii vydávat s rozmyslem.

Neznamená to, že bychom se měli vyhýbat všem sportům a cvičení, ale je třeba volit přirozené formy pohybu a v přiměřené míře. Dobré je také dbát na dostatek spánku a uléhat do postele už před 22. hodinou. Tělo tak získá dost času na regeneraci i uložení energie do zásob.

Na podzim vládne z pěti elementů tradiční čínské medicíny (dřevo, oheň, země, kov a voda) kov a vrcholí činnost plic a tlustého střeva. Proto je dobré o tyto orgány pečovat ve zvýšené míře.

Plíce nemají rády sucho, nesvědčí jim přetopené prostředí panelových domů ani cigaretový kouř. V tomto období jsou náchylnější k onemocnění stejně jako nos a nosní dutiny. Právě proto ve svém okolí nyní potkáváme řadu smrkajících a kašlajících osob. S plícemi a tedy i podzimem podle TČM souvisí také kůže. Lidé trpící na ekzematická onemocnění mohou v období podzimu pozorovat zhoršení v různé míře. Emocí kovu je smutek, žal. Není proto náhodou, že lidé mívají větší sklon k melancholii, pesimismu a depresím.

Abychom úspěšně předešli všem podzimním neduhům, udrželi si svěží mysl a vyhnuli se nemocem, je třeba přizpůsobit i náš jídelníček chladnějšímu klimatu.

 

Čím tedy potěšit (nejen) svůj žaludek na podzim?

Element kovu a tedy i všechno, co s ním souvisí, preferují chuť mírně pikantní. To ale neznamená přemíru koření v každém našem jídle. Je důležité zase zvolit střídmost a využívat jemnější kořenící přísady jako je například zázvor, troška chilli, kari, česnek, paprika, zelený nebo černý pepř. Neměla by chybět ani majoránka, anýz, bazalka, kardamom, muškát, koriandr či kopr. Ostrému koření je dobré se vyhnout v případě, že trpíte vysokým krevním tlakem nebo patříte mezi „horkokrevné" typy lidí. Na podzim bychom do svého jídelníčku měli zařadit především kroupy, jáhly, pohanku, oves, ale také rýži a zvěřinu, která patří obecně mezi prohřívající potraviny. Konzumaci syrového ovoce a zeleniny bychom měli omezovat úměrně s poklesem teplot a jíst je především tepelně upravené.

foto-redaktor

MUDr. Gabriela Počtová

tradiční čísnká medicína
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články

Pokud se vám stává často situace, kdy se cítíte nějakým způsobem ublíženě, ukřivděně, naštvaně a tyto pocit...

25.9.2018
Pokud máte vadu zraku a nechcete nosit brýle, je tu elegantní řešení, a to kontaktní čočky. Ovšem o ty je třeb...
13.11.2017
Náš nový redaktor František David Šmarda - kouč životní rovnováhy vás ve svém prvním článku zavede k zamyšlení...
18.8.2017

Milí čtenáři, v září bude mnoho z vás očekávat nějakou zprávu. Můžete pociťovat neklid, naději či strach. B...

1.9.2018