Čím to vlastně plníme své pupíky? Je to skutečně čokoládový čert, nebo jenom další z řady šmakulád, které mají pouze podráždit naše chuťové kalíšky?
Mám jednu úchylku – čtu etikety na potravinách. Je to dobrá, nebo špatná vlastnost? Můžu vám říct, že mě někdy polévá smrtelný pot, když se dočtu, co to na mě z regálu kouká a chce, abych si to koupila a co víc, abych tu věc konzumovala!
Dopřát si občas kousek čokolády je v pořádku. Ovšem, pokud si chceme být jistí, že jíme opravdu čokoládu, potom je dobré vědět, že:
- Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35% kakaa
- Mléčná čokoláda musí obsahovat minimálně 25% kakaa
Kdy už nejde o čokoládu?
Hořká i mléčná čokoláda smí obsahovat do 5% rostlinných tuků. Nesmí obsahovat ztužené tuky. Vše ostatní, co nesplňuje tyto jednoduché podmínky je čokoládová pochoutka, poleva, nebo cukrovinka. Tyto výrobci používají, aby jejich výrobky byly levné. Obsahují totiž většinou okolo 6% kakaové hmoty, zbytek je nahrazen ztuženými tuky.
Co se skrývá za slovy: „ztužené tuky"?
Ztužené tuky obsahují trans mastné kyseliny, které vznikají mimo jiné průmyslovým ztužováním tuků - chemickou reakcí zvanou hydrogenace (působení vodíku) a při zahřívání a skladování olejů a tuků. Výsledkem této reakce je snadno roztíratelný tuk, který má dlouhou dobu trvanlivosti. Výchozí surovinou jsou levné rostlinné oleje – sójový, řepkový. Trans mastné kyseliny mají nepříznivý vliv při vývoji cévních a srdečních chorob, diabetu 2. typu, obezity a ovlivňují hladinu cholesterolu. Běžně je najdeme v jemném a trvanlivém pečivu, čokoládových výrobcích, musli tyčinkách s polevou, sušeném sojovém mléku či smetaně, ale i v cereálních snídaních. Denní dávka trans mastných kyselin by neměla překročit 2,5g za den. Jakoby to nestačilo, mnoho těchto výrobků obsahuje navíc emulgátor E476 – polyglycerolpolyricinoleát. Používá se pro lepší roztíratelnost polevy v cukrovinkách a dnešní době je problém koupit čokoládový výrobek bez tohoto éčka. Vyrábí se z živočišných tuků, takže minimálně vegetariáni a vegani by cukrovinky s obsahem E476 měli vyřadit ze svého jídelníčku. V některých státech je toto aditivum zakázáno, protože je spojeno s řadou trávících a alergických reakcí.
A kde E476 najdeme?
Obsahují ho například oblíbené Ledové kaštany, čokoláda Figaro, banánky v čokoládě, Horalky, Tatranky, oplatky Kolonáda, Delisa, perníčky v čokoládě a mnoho dalších.
Pozor na plastové obaly!
Při výběru sladkostí pro naše nejmenší bychom si měli dát pozor i na obaly. Proč? Pokud se čokoláda nachází v plastovém obalu, můžou z něj na její povrch přejít zdraví velmi škodlivé látky jako například styren, aromatický uhlovodík, který má karcinogenní účinky.
Kolik vás stál čoko kalendář?
Pokud chceme koupit dětem čokoládový kalendář, hlídejme nejen kvalitu čokolády, ale také svoji peněženku. 1kg kvalitní mléčné čokolády se v ČR prodává asi za 300 Kč. V případě kalendářů vás 1kg čokolády vyjde v přepočtu až na 900 Kč.
Rada na závěr. Číst etikety se vyplatí. Není to tak složité. Stačí vědět, že chci pravou čokoládu, tedy hořkou s obsahem minimálně 35% kakaa nebo mléčnou s minimálním obsahem 25% kakaa. Vše ostatní je lépe vrátit do regálu.
Méně někdy znamená více. Raději jednu pravou čokoládu, než deset náhražek prapodivného složení.