Gleid
Gleidshop
Šperky
Alcina style

Jakmile vstoupí zima do své druhé poloviny, nastává ideální čas pro KIWI!

Své současné jméno si toto exotické ovoce přineslo v 70. letech minulého století z Nového Zélandu. Jeho domovinou je ale oblast Asie, která ho do světa vyslala jako čínský angrešt.

pixabay.com

 

 Nevelký zelený plod, obalený hnědou slupkou a pokrytý jemnými chloupky, v naší zemi rychle zdomácněl. Ani náhodou, co se týká pěstování. To stále zůstává na zemích jako je Itálie, Nový Zéland, Chile, Francie a Japonsko, kde se tradičně dobře daří vyprodukovat každý rok tuny tohoto zajímavého ovoce. Uhnízdilo se ale velice dobře v českých kuchyních a zejména v zimě se stalo chutnou vitamínovou bombou, která nikdy neomrzí.

 

Kiwi představuje unikátní přírodní lékárnu za naprosto minimální cenu!

Málokdo ví, co všechno v sobě plod o velikosti slepičího vejce ukrývá. Množství vitamínu C, kyseliny listové a vlákniny ho staví na přední místa v pomyslné tabulce všech druhů ovoce, které můžeme v přírodě najít. Když k tomu přidáte zvýšený obsah dalších vitamínů (E, A, B) a minerálů (draslík, hořčík, železo, měď), máte před sebou pomocníka, který vám bude stát po boku při nejedné zdravotní lapálii.

 

S čím nám může kiwi pomoci?

Zvyšuje celkovou odolnost organismu a zároveň pomáhá v boji proti infekčním nemocem

A právě druhá polovina zimy, která je pověstná velkým nárůstem virových a bakteriálních onemocnění, si o každodenní konzumaci sladkokyselého plodu přímo říká. Vitamín C, který si naše tělo nedokáže vyrobit a je závislé na jeho dodávce „zvenčí“, představuje nutný doping pro všechny buňky imunitního systému. Najít člověka, který by okamžitě za zdroj tohoto vitamínu neoznačil citrony či pomeranče, snad ani nenajdete. Ovšem v porovnání s těmito citrusovými plody je obsah „céčka“ v kiwi téměř dvojnásobný. A naše jablko za ním zaostává až sedmnáctkrát.

Věděli jste, že stačí jedno malé kiwi a máte potřebnou denní dávku vitamínu C splněnou?

 

Uvolňuje zácpu a snižuje hladinu cholesterolu

Což je další z problémů, které narůstají v zimních měsících, kdy se mnohem méně pohybujeme a také méně konzumujeme ovoce a zeleninu. Kiwi obsahuje velké množství vlákniny, z níž většinu tvoří pektin (rozpustná vláknina). Ta ulehčuje  pohyb stolice ve střevech a společně s dostatečným pitným režimem zařídí úlevu od málo častého vyprazdňování. Jako bonus se mix vlákniny a ostatních látek úspěšně podílí na regulaci množství cholesterolu a jeho usazování na stěnách cév.

 

Zmírňuje anémii (chudokrevnost)

Především pro vysoký obsah vitamínu C, železa, mědi a kyseliny listové je přírodninou, která je ideální pro posílení krvetvorby. To platí především v případech, kdy chudokrevnost způsobuje přirozený nedostatek železa a také v okamžicích, kdy žena zažívá dlouhé nebo velice silné menstruační krvácení. Když ke kiwi přidáte ještě malé jablko, 5 švestek (sušené namočte do vody) a semínka dýně a slunečnic, máte vynikající směs pro přípravu léčivého smoothie, plného železa, které můžete popíjet každý den.

 

Pomáhá pokožce vyrovnat se se všemi nepříznivými vlivy okolí

Nálož důležitých vitamínů a minerálních látek, které kiwi v sobě ukrývá, má také pozitivní vliv na kůži člověka. Podporuje obnovu nových buněk a zvyšuje syntézu kolagenu. Doma vyrobené masky na obličej a speciálně na rty nejsou rovněž k zahození.

Pokud si ověříte, že plátek kiwi, přiložený na vaši tvář, nevyvolal žádnou alergickou reakci, nebude od věci si pravidelně vytvořit blahodárnou směs, kterou jednou za týden v období zimy nanesete ve své relaxační chvilce na všechny části obličeje.

Stačí si koupit bílý jogurt, nanést ho na vyčištěnou tvář a na něj poskládat plátky kiwi. Jestliže chcete zvýšit účinnost přírodních látek, rozdrťte dužninu zeleného plodu, dobře ji promíchejte s vámi zakoupeným kysaným výrobkem a potřete směsí celý obličej. Tak či tak nechejte působit 10 minut a poté smyjte vodou (nebo klidně snězte).

Rty v zimě dostávají zabrat a jejich pokožka bývá často suchá a někdy i popraskaná. Směs olivového oleje (1 lžička), cukru (1/2 lžičky) a rozdrcené zelené části kiwi (1 lžička) stačí nanést 2x týdně na rty, nechat působit 3 minuty a potom smýt.

 

Uchvátilo vás kiwi svým potenciálem?

To je dobře. Když k tomu ještě připočtete fakt, že plod je velice odolný vůči působení okolních vlivů a vydrží ve spíži až 5 týdnů, není chemicky ošetřen a můžete ho jíst klidně i se slupkou, nic vám nebrání v tom, aby se zelený přírodní poklad v hnědém chlupatém obalu objevil ve vašem každodenním zimním jídelníčku. Kromě lahodné chuti a příjemného estetického zážitku z jeho podoby po rozkrojení, získáte to, co si za peníze nekoupíte. Zdraví!

foto-redaktor

Šárka Kocurková

učitelka s velkým srdcem, biolog

Šárka miluje svou rodinu, rodné Valašsko a skutečný život. Dýchá pro svou učitelskou profesi, která v ní probudila zájem o psychologii a sociologii. Najdete u ní články o lidských vztazích, plné humorných situací a rad, které jsou určeny přímo pro ženy, i témata odborná, která se snaží populární formou zpřístupnit našim čtenářkám.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články
Slunce rozpouští poslední zbytky sněhu a láká nás ven. Nevím jak vy, ale já už se nemůžu dočkat jak se budu moci pustit do údržby a péče o zahradu.
21.2.2017
Seděla jsem u ohně. V teplácích a mikině, s gumáky na nohou. Načichlá ohněm z táboráku a zahleděná do plamenů, které olizovaly kousky dřeva.
25.11.2016
Máte rádi turistiku a historii? Máme pro vás tip na nejstarší a největší skanzen ve střední Evropě, který byl založen už v roce 1925.
19.8.2017
Jak je člověk bláhový ve svých domněnkách, že je schopen sám ovládat svůj život. Zapomíná na to, že má nad sebou šéfa, který se řídí jinými mechanismy než myšlenkou. Jeho jméno je lidský organismus.
9.8.2017