Gleid
Gleidshop
Sexy vlny difuzérem?

Klíčky aneb nepřeberné množství vitamínů a živin, které vaše tělo ocení. Zkuste klíčit semínka i vy!

Zkuste klíčit luštěniny, semínka a získejte tak obrovské množství vitamínů, minerálů a živin. Je to jednoduché a vaše tělo vám poděkuje.
pexels.com

 

 Čočku nebo fazole má ve spíži každá správná hospodyňka. Luštěniny obecně jsou bohaté na bílkoviny a tím pádem skvělou alternativou k živočišným bílkovinám, tedy k masu. Ale zkusily jste si někdy luštěniny nechat naklíčit? Většina lidí pokládá klíčky za něco exotického a nemají chuť je ochutnat. Je to ale škoda, klíčky v sobě ukrývají nepřeberné množství živin, minerálních prvků a vitamínů a kromě toho, že si je můžete snadno koupit v obchodě, si je můžete vypěstovat samy doma. A bude vás to stát jen pár korun.

 

Důvodů, proč zkusit domácí výrobu klíčků, je víc než dost. Naklíčením se v semínkách zvyšuje podíl vitamínů, zejména vitaminu C, A, E, ale i skupiny B. Mají vysoký obsah rostlinných bílkovin, minerálních látek jako je například vápník, hořčík, fosfor a draslík. Při procesu klíčení dochází k přeměně složitých cukrů na jednoduché a klíčky jsou poté pro tělo snadněji stravitelné. Je to prostě elixír zdraví prospěšných látek a navíc i výborně chutnají.

 

Co nakličovat?

Ke klíčení jsou vhodné všechny luštěniny a semínka. Některé ale klíčí rychleji a snadněji. Pro začátek je tedy nejvhodnější zkusit klíčit fazole mungo. Jsou drobné, zelené a seženete je ve zdravých výživách i velkých supermarketech. Naklíčit však můžete i klasickou hnědou nebo červenou čočku.

 

Nenechte se nalákat, ke klíčení nepotřebujete žádné drahé nádoby a misky, postačí vám dva hluboké talíře. Postup klíčení je jednoduchý, ale je nutné dodržovat určitá pravidla, jinak by mohly klíčky zplesnivět.

Připravte si hrst fazolek mungo a propláchněte je vodou. Poté je nutné je na 12 hodin namočit do vody, ideální je udělat to večer a nechat je ve vodě přes noc. Ráno vodu slijte a fazolky propláchněte v cedníku. Vodu nechte okapat a ještě vlhké fazolky dejte do hlubokého talíře a rozprostřete je. Poté je přikryjte druhým talířem a nechte klíčit na kuchyňské lince. Toto vlhké, teplejší a tmavé prostředí je ideální pro klíčení. Nesmíte na ně však zapomenout, je nutné je průběžně proplachovat vodou a znovu ještě vlhké dát mezi dva talíře. Proplachování stačí 2-3krát denně, ideálně ráno a večer. Pokud to neuděláte, klíčky zplesniví a můžete je vyhodit.

U fazolek mungo budete již brzy pozorovat rašení klíčků a je jen na vás, kdy se je rozhodnete sníst. Můžete je jíst, když jsou klíčky dlouhé půl centimetru, ale i centimetr a půl. Je to na vás. Hotové je přidejte do salátu, jogurtu, a nebo na chleba. Chuť vás příjemně překvapí a určitě si je hned oblíbíte a pravidelně zařadíte do jídelníčku.



foto-redaktor

Bc. Eliška Pospíchalová

minimalismus
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Co takhle "vyvenčit" vaše malé ratolesti? Máme tip na skvělý výlet pro celou rodinu. Zoologická zahrada v seve...
10.8.2017
Řešíte barvy vánoční dekorace? Jestli se hodí to, co už doma máte? Nebo zařizujete nový byt a nevíte si rady s...
11.12.2017
První noc s mužem v posteli a místo toho, abyste si to užívala, si vyčítáte včerejší svíčkovou a nenávidíte sv...
2.6.2016
Mateřídouška je růžová jemně vonící bylinka, kterou jistě všichni dobře znají. Je to taková kytička maminek, i...
6.8.2018