- Sbírejte vždy plně otevřené a co nejtmavší nebo nejvýrazněji vybarvené plody.
- Pokud jsou šišky mírně navlhlé, nebo zavité, naskládejte si je doma na pečící papír na plech a pečtě v troubě na 200°C po dobu potřebnou pro rozvití.
- Drobné borové nebo modřínové šišky lze použít na základ pro věneček, stromek nebo svícen.
- Při troše trpělivosti se s trochou vaty, provázku a kousku látky mohou proměnit v prima panáčky na vánoční stromeček nebo do podzimní dekorace.
- Ty větší mohou být zavěšené na lustru s malou tématickou přízdobou na vrchní části. Efekt je vždy zaručený.
Vánoce na sněhu může mít každý!
Pro zvýšení efektu si šišky obarvěte. Nejlíp vypadají jakoby posněžené. Stačí vám houbička na nádobí a barva na dřevo (vodou ředitelná) a samozřejmě rukavice. Namočte si část houbičky do barvy a poklepáním potřete okraje plodu. Uvidíte jak je to jednoduché.
Pro pozdně podzimní a zimní dekorace můžete šišky ponořit do rozpuštěného vosku (bílého, třeba ze zbytků svíček). U rozpouštění vosku buďte trpělivé. Pomalu a nižší teplota vám pomůže, aby se nepřepaloval. Šišku si upevněte na drát a ponořte do vosku, zavěste a nehte ztuhnout.
Samozřejmě si je můžete i vybělit. Pro domácí podmínky je vhodné použít Savo. Do skleněné nádoby naskládejte šišky a zalejte savem, nechte několik hodin působit. Plody pak vyjměte a nechte na teplém místě znovu otevřít. Nevábná vůně se do dvou až tří dnů ztratí.
Ozdoby ze šišek mají tu výhodu, že nepodléhají času, vydrží dlouho pěkné a až vás omrzí, můžete s nimi zatopit.