Vaječný koňak
Touto klasikou opravdu nic nezkazíte. Dobrý "vaječňák" vždy přijde k chuti a navíc je za 5 minut hotový. Můžete ho ještě vylepšit použitím nějaké zajímavé lahve či nádoby. Poté už jen dozdobit mašlí či přidat nálepku jakožto etiketu s věnováním. A originální dáreček je na světě.
Na 1,3 l budeme potřebovat:
- 500 ml rumu (Božkov),
- 200 g zahuštěného, neslazeného, plnotučného mléka (Tatra),
- 600 g tradičního Salka (Tatra),
- 5 žloutků,
- 1 vanilkový cukr,
- 100 g cukru moučka.
Postup:
Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem moučkovým i vanilkovým a Salkem. Přidejte neslazené mléko a dále postupně přilévejte rum dle chuti. Vše promíchejte a nalévejte do dobře vyčištěných sklenic. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 měsíců. Jako inspirace sloužila Moje barevná kuchyně.
Nakládaný hermelín
S tímto pokrmem si lze opravdu vyhrát. Můžete zkusit různá koření či přísady. Fantazii se meze nekladou a čím více barev, tím lépe. Je na vás, jak velké sklenice zvolíte. Můžete například páry obdarovat jednou velkou sklenicí a jednotlivce zase sklenicemi menšími.
Na 15 ks budeme potřebovat:
- 15 camembertů nebo vyzrálých hermelínů,
- 4 šalotky,
- 5 červených cibulí,
- 7 snítek rozmarýnu,
- 3 bobkové listy,
- 4 stroužky česneku,
- červenou mletou papriku,
- 1 – 1,5 l slunečnicového oleje,
- sklenici beraních rohů,
- 3 chilli papričky (podle chuti),
- 10 kuliček nového koření,
- 10 kuliček celého pepře,
- čerstvě mletý pepř a sůl.
Postup:
Cibuli a šalotku nasekejte na kolečka. Rozdrťte česnek a promíchejte ve dvou lžících oleje. Podélně rozkrojte hermelíny a připravte si je řeznou stranou nahoru. Všechny pořádně osolte, opepřete a posypte červenou paprikou. Dále naneste mašlovačkou česnekovou směs a poklaďte trochu šalotky. Nyní hermelíny přiklopte zpět tak, že vzniknou takové hamburgery. Začněte plnit sklenice. Dno pořádně zaplňte hermelínem a posypte znovu solí a pepřem i červenou paprikou.
Naneste červenou cibuli, pár kuliček pepře a nového koření, asi dva beraní rohy, chilli papričku, rozmarýn, bobkový list a dále pokračujte s dalším patrem hermelínů. Pokud vám zbyl česnek, klidně ho také přidejte. Až bude sklenice zaplněná, celé to zalijte olejem. Na závěr sklenicí několikrát opatrně bouchněte o kuchyňskou desku, aby vyšel ven všechen vzduch. První den nechte hermelíny v tmavé tašce při pokojové teplotě. Poté je umístěte do tmy a do chladu, ideálně do lednice. Spotřebujte do 3 měsíců. Inspirováno blogem s recepty Cat&Cook.
Pesto z medvědího česneku
Ano, pesto je k dostání všude v obchodech. Avšak toto z medvědího česneku má tu pravou, nezaměnitelnou a plnou chuť. K tomuto dárku můžete přidat ještě nějaké kvalitní, zajímavé těstoviny či recept a krásný dárek je na světě.
Budeme potřebovat:
- svazek medvědího česneku,
- parmazán,
- olivový olej,
- sůl,
- trochu pepře,
- ořechy dle chuti (piniové, kešu, vlašské).
Postup:
Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru dohladka. Dle chuti a požadované konzistence pak postupně přidáváme olivový olej, parmazán a sůl. Uchovávejte v lednici, kde by mělo vydržet opravdu dlouho, zvláště pokud přidáte více oleje.
Tip: Můžete samozřejmě připravit pesto tradiční bazalkové. V tom případě jen vyměníte medvědí česnek za čerstvou bazalku a přidáte česnek čerstvý a nadrcený. Zdroj tohoto receptu je My Cooking Diary.
Mějte krásné a delikatesní Vánoce!