Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.
Jak podpořit pomocí stravy organismus v letních dnech?
Jezte lehčí jídlo, trávicí oheň se v letním teplém čase snižuje, nedokáže vytrávit těžké jídlo jako v zimě. Což může mít dopad na zhoršení našich obtíží. Trávicí oheň si můžeme představit jako naše topení v bytě - také ho vypínáme, když je venku velké teplo.
Není vhodné ani pití ledových nápojů, paradoxně se tím zvýší náš vnitřní oheň a dochází k tomu, že se člověk ještě více zpotí a má větší žízeň. Pití hodně ledových nápojů může působit jako šok pro naše tělo, leckdy nás poté začne bolet v krku nebo se můžeme cítit nemocní.
Velmi vhodné je pročištění těla pomocí ovoce a zeleniny, které jsou kromě vitamínů bohaté i na vlákninu (pomáhá například snížit zácpu).
Ideální je dopoledne, kdy kromě ovoce či zeleniny nic jiného nejíme. Ovoce by mělo být sladké nikoliv kyselé a zelenina sladká či trpká. V teplém letním čase se obecně nehodí příliš kyselá a ostrá chuť.
Výborné jsou nyní broskve, meruňky, nektarinky. Ze zeleniny například mrkev, čekanka, salát i čerstvá okurka.
Meruňky – omlazují, zlepšují krevní obraz i náladu.
Broskve – zralé a sladké jsou silným omlazujícím prostředkem, pomáhají pročistit tělo, snižují pocity strachu, odstraňují zácpu, odvodňují, pomáhají snížit váhu (při vhodné skladbě jídla).
Voda s dobromyslem
Vodu převaříme, necháme mírně vychladnout a vložíme dobromysl, můžeme přidat meduňku, mátu nebo další koření či bylinku (bazalku, levanduli), které máme rádi.
Lze i přisladit a přidat několik kapek citrónu.
Dobromysl je výborný pomocník na snížení zánětů a plísní v těle. Pokud nám nápoj bude chutnat, podpoříme očistný proces v těle.
Brokolicová polévka s kmínem a ovesnými vločkami
recept je na 4 porce polévky, z celkového množství asi 1,5 až 2 litry vody
- 1 menší brokolice,
- 1 hrnek ovesných vloček (pokud máte rádi hustou polévku, přidejme jich více),
- ghí,
- sůl,
- solčanka,
- kmín,
- zelená petrželka,
- saturejka,
- jemné kari,
- tymián,
- pískavice.
Nakrájenou brokolici orestujeme na ghí, zalijeme vodou, přidáme solčanku, kmín, jemné kari, zelenou petrželku a ostatní ingredience. Krátce vaříme. Nakonec můžete celou polévku rozmixovat nebo nechat tak jak je - dle libosti.
V tento roční čas je k dispozici čerstvá brokolice. Je výborná pro všechny, kteří chtějí snížit hladinu cukru v krvi, používá se jako prevence rakoviny a na snížení tuku v těle. Je bohatá na vlákninu a snižuje hladinu cholesterolu. Měla by být pouze lehce tepelně upravená.
Jáhlová zemlbába - s letními jablky
(uvedené množství je asi na tři porce)
- Jáhly (1 hrnek),
- tvaroh (1-2 ks),
- jablka (6- 10 ks, dle velikosti),
- skořice,
- kardamom,
- ghí,
- třtinový cukr (dle vás cca ½ hrnku),
- voda (asi 3 hrnky).
Jáhly spaříme horkou vodou, jablka oloupeme a nastrouháme, vymažeme si zapékací misku. Do formy dáme postupně jáhly, nastrouhaná jablíčka a tvaroh, posypeme cukrem, přidáme ghí a vodu, pomalu pečeme asi na 150 až 200 stupňů, dle potřeby doléváme vodu. Pokrm je hotov ve chvíli, kdy jsou jáhly měkké.
Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, mají vysokou výživovou hodnotu a velmi dobře působí na žaludek.