Gleid
Gleidshop
Pondělní radost II.
It's never too late

Jarní recepty s chřestem v hlavní roli

Ať už vejdete do zeleniny, potravin nebo supermarketu, snad všude v tuto chvíli najdete chřest. Ten je bohatý na vitamín C, ale i draslík a celkově působí jako přírodní antioxidant. Výborně nám pomáhá pročistit klouby a odplavit škodliviny, snižuje tuky a napomáhá snížit cukr v těle.

Proto doporučuji využít nabídky a něco dobrého si z chřestu připravit.

pixabay.com

 

Jak chřest připravuji?

Nejčastěji si dělám polévku a nebo ho zapékám.

Škrábu ho jako jarní mrkev - nožem a konce odřezávám, snažím se kupovat co nejčerstvější a pokud možno z Čech. Někdy mi víc chutná zelený, který se i jednodušeji loupe, někdy více používám bílý. Nevařím ho na stojato - nemám ten správný hrnec, ale přesto chřest chutná a čistí.

Jak se vyplavují škodliviny poznáte i na poměrně štiplavé moči. Výrazně uleví bolavým kloubům, zejména pokud trpíte dnou. Výborný je i když potřebujete snížit množství cukru v těle a celkově splasknout.

 

Chřestová polévka s ovesnými vločkami

(uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)

Svazek chřestu, ochucovadlo bez glutamanu sodného, 1 hrnek jemných ovesných vloček, olivový olej, sůl.

Chřest oloupeme a nakrájíme na kousky, zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience. Krátce povaříme, popřípadě před podáváním rozmixujeme. Je to snadná, rychlá, ale moc dobrá polévka.

 

 

Když v květnu není úplně teplo, potěší vaše tělo kořeněný rooibos, který dodává vitalitu, uklidňuje a krásně voní a chutná.

 

Kořeněný rooibos

Rooibos, hřebíček, vanilka, kardamom, třtinový cukr.

Vše dáme do hrnce a převaříme s vodou. Do hrnku s čajem lze poté přidat kokosové nebo mandlové mléko.

 

Rooibos pochází z jižní Afriky, neobsahuje tein, má množství vitamínů a minerálů, pro někoho chutná do medova (také se mu občas říká medový čaj). Pomáhá při alergických i ekzémových obtížích.

 

 

Pomazánka z bílé ředkve

(asi 4 porce)

1 kvalitní pomazánkové máslo (ze smetany),

1 bílá ředkev, čerstvý tymián,

ghí, sůl, citron, orestovaná sezamová semínka.

 

Ředkev nastrouháme a krátce orestujeme na ghí, necháme vychladnout a vmícháme pomazánkové máslo, přidáme pár kapek citrónu, nasekaný tymián a sůl.

Mažeme na domácí večku či chléb a zasypáváme na sucho opraženými sezamovými semínky. Opražená sezamová semínka doladí výslednou chuť a dodají ještě více živin (např. železo).

Tato pomazánka je více vhodná na podzim, zimu a začátek jara, pomáhá pročistit krev, posiluje, podporuje správnou funkci močového ústrojí, podporuje správnou funkci žlučníku.

Hodí se do dlouhodobějších očistných diet.

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články
Máme pro vás inspiraci receptů na celý červen z publikace Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu od Ivy Georgievové.
12.6.2018
Prázdniny už se nám přehouply do druhé půlky, já vám na toto období, tedy na srpen, přináším inspiraci na pokrmy podle Ayurvedy. Dobrou chuť vám všem.
5.8.2017

Máte rádi ovocné knedlíky? To je taková milá vzpomínka na dětství. Ať už jsou to ty ze školní jídelny nebo od babičky, když jste u ní jako děti trávily prázdniny.

12.11.2018
Také si rádi občas zamlsáte, ale klasické dortíky vás už omrzely? Zkuste sympatické, oku i jazyku lahodící, makronky.
24.2.2018
Vyhledávání
Překvapení pro vás
O nás
Otestovali jsme pro vás
Najdete nás na Facebooku
Najdete nás na Instagramu
Instagram