Gleid
Gleidshop
Pondělní radost II.
It's never too late

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka s kopřivami a zelenými bylinkami je tradiční jídlo svátků jara. Zkuste jej připravit trochu netradičně, a to jen rostlinně doplněné o krále zeleniny - chřest.

Alena Hilšerová

 

Velikonoční nádivka patří k svátkům jara neodmyslitelně. Jak je mým zvykem, nebudu se držet tradičního receptu a chtěla bych vám ukázat, že lze udělat toto velikonoční jídlo i velice lehce.

Jak dobře víte, jsou Velikonoce pohyblivé svátky, a proto je někdy těžší zajistit všechny rostlinné ingredience každý rok. Tuším, že to bylo asi před dvěma roky, kdy byly Velikonoce brzo a zima ne a ne odejít, všude bylo ještě bílo. To se kopřivy velice těžko hledaly.

Týden před letošními Velikonocemi jsem se vypravila nakoupit vše potřebné pro přípravu nádivky. Zjistila jsem, že jeden nejmenovaný obchodní řetězec vyšel vstříc, nám spotřebitelům. Asi v rámci ušetření času nabízí dokonce kopřivy v oddělení ovoce a zeleniny. Domnívám se, že je to už to trochu hraničí s leností spotřebitele. Pokud nebudeme líní a spojíme jarní procházku s hledání této bylinky, uděláme i něco trochu pro své zdraví.

 

Co budeme potřebovat?

1/2 tofu

250 ml vody

4 lžíce oleje

4 celozrnné rohlíky

misku kopřiv

svazek bylinek (zelená petrželka, medvědí česnek)

4 stroužky česneku

1 červená cibule

himalájská sůl

nálev z cizrny

 

Jak nádivku připravíme?

Tofu nakrájíme, dáme do mixéru spolu s vodou a rozmixujeme na hladký krém. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji do zlatava. Rohlíky nakrájíme na kostky, dáme do misky spolu s cibulí, česnekem, bylinkami, kopřivami a vše spojíme tofu krémem. Tady se přimlouvám za zelené bylinky. Čím více, tím lépe. Hodně kopřiv neuškodí. Pokud kopřivy nenajdete, můžete použít i špenát. Nebojte se nádivku hodně očesnekovat, použít více medvědího česneku nebo podle chuti majoránku. Aby byla nádivka výrazná a ne chuťově mdlá. Nálev z cizrny ušleháme šlehacími metlami na sníh a zlehka vmícháme do nádivky. Pokud máte rádi vaječnou vůni, můžete ještě lehce osolit černou solí.

Formu vymažeme olejem nebo rostlinným margarínem, vlijeme nádivku a pečeme do křupava. 

Přílohou mé nádivky jsou vařené brambory a chřest. Pokud máte možnost, dopřejte si chřest často. Kdy jindy než právě o Velikonocích, kdy je jeho sezóna. Je to úžasná zelenina. Vaše děti si jí zamilují. Pokud použijete zelený chřest nemusíte jej žádným zvláštním způsobem čistit. Stačí seříznout zaschlý konec a přelít vařící vodou.  Doplníte tělo o kyselinu listovou, betakaroten a spoustu minerálů.

 

Něco navíc:

Černá sůl neboli Kala namak - jedná se o nerafinovanou vulkanickou sůl, která voní po síře. Dodá pokrmu vůni vajíček. Lze ji sehnat ve zdravé výživě.

Aquafaba neboli veganský sníh. Je to bláznovství? Nikoliv. Jeden chytrý kuchař zjistil, že pokud se šlehá nálev ze sterilizované cizrny nebo fazolí vyšlehá se stejně jako sníh z bílků. Dá se využít velice snadno pro kypření těst, na výrobu sněhových pusinek, piškotů nebo majonézy

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články
Avokádo - má životní láska. Jaký na něj vlastně máte názor? Polovina republiky jej adoruje a druhá nezná, nebo se spíše nesetkali s jinou formou avokáda, než s quacamole. Já si k němu však dlouhou cestu hledat nemusela, jelikož mě okouzlila zejména univerzálnost této zdravé formy tuku a tudíž mi začalo postupně nahrazovat vejce, pudinky, tuk do pečení a pomazánky. Nehledě na to, že při sportování avokádo zasytí na delší dobu, než ke snídani běžně používané sacharidy (kaše, ovoce, obiloviny). Dnes se budu tedy věnovat snídaňové variantě avokáda.
6.10.2017
Současnou hlavní potravinou na stáncích je artyčok, jehož nafialovělý květ oslní nejedno oko. Tak trochu zapomenutý druh zeleniny se díky stále populárnějším farmářským trhům pomalu vrací i na český trh. V Itálii je artyčok naopak dlouhodobě surovinou číslo jedna v tomto období. A jak na něj? Římané to ví nejlépe, proto jsem si pro vás připravila recept Carciofi alla romana!
16.3.2018

Ráda se vracím k zeleninovému kari a dělám ho na x způsobů. Existuje nespočet variací, podle toho jakou zeleninu doma máte. A pokaždé je to originál!

26.10.2018
Vyrostla jsem v rodině milovníků masa, myslivců, požitkářů... a diabetiků. Nad jídlem jsem prakticky nepřemýšlela, dokud v mých pouhých dvaceti letech nenastaly zdravotní potíže. Po několika vyšetřeních, která nic nezjistila, a rozhovorech s lékařem, který mi poradil, ať jím více tmavého pečiva a piji méně čaje, mi došlo, že tudy cesta nevede...
19.9.2017