Gleid
Gleidshop
Šperky
Alcina style

Lahodná svíčková bez svíčky

Mám moc ráda taková ta lehká jídla, po kterých není člověk nafouknutý. Což bývá často z nedělních obědů u maminky/babičky, až si člověk musí rozepnout knoflíček u kalhot.

Alena Hilšerová

 

 Když je člověk na rostlinné stravě a nepřehání to s mastnými nebo příliš sladkými pokrmy, tak takové stavy ani moc nezná. Úplně jsem na to zapomněla, až jsem si to uvědomila minulý týden. Uvařila jsem pro někoho mně blízkému a složil mi poklonu, o které ani nevěděl, že to poklonou je.

Veganům se často vytýká to, proč se vrací k typicky masovým pokrmům, byť s použitím "náhražek". Proč si nevystačí s těmi svými kořínky a semínky, na kterých nelze přežít. Pro mě je celkem nepředstavitelné dát si na chleba salám, byť je z tofu nebo grilované párečky s označením vegan. To mi přijde už hodně. Ale co je pro někoho normální, nemusí být pro toho druhého.

Lidé, kteří jsou na rostlinné stravě si rádi připomenou onu chuť, z doby kdy maso jedli. Nemyslím tím tu masovou chuť, ale spíš emoce s tím jídlem spojené. Úsměv babičky, že je ráda, že nám chutná. Radost ze sdílení, že jsme se zase všichni sešli. Teplo rodinného krbu nebo jen vůni čerstvě uvařených knedlíků. Maso, ale nyní nechtějí nebo nemohou z nějakého prostého důvodu. Mně osobně přijde velice zajímavá myšlenka veganství a s tím spojené i vaření. Je to i o tom neustálém přemýšlení jak udělat z toho klasického jídla, tu dobrotu bez použití živočišných složek. Myslím si, že je to hodně o chutích, koření a přemýšlení.

Když jsem šla po jednom náročném dnu z práce a hlavu jsem měla plnou myšlenek. Přišla tam i myšlenka doprovázená chutí na svíčkovou. To už jsem stála v obchodě a dávala do košíku mrkev, celer, petržel a nezapomněla jsem tam přihodit i skleničku brusinek. Nevím jestli to máte podobně, ale když si něco do hlavy vezmu, musím to prostě udělat.

 

Co budeme potřebovat na kynuté houskové knedlíky?

Mým věrným kuchyňským pomocníkem je pekárna na chleba. V poslední době jí hodně využívám na hnětení těsta nebo i kynutí. Je to tak jednoduché. Vše nalijete, nasypete a Paní Pekárna se o vše postará sama. Pokud pekárnu nemáte, nic se neděje. Stejnou službu vám poskytne miska, vařečka a pár vašich nebo partnerových rukou. 

 

100 g špaldové celozrnné mouky

200 g špaldové bílé mouky

21 g čerstvého droždí (1/2 kostičky)

1 lžička soli

150 ml vody

1 celozrnný rohlík

25 g ovesných vloček a 200 ml vody

 

Do pekárny jsem nalila vodu, rozdrobila droždí, přisypala mouky a sůl. Ke konci hnětení jsem přidala na kostičky nakrájený rohlík. Nechala jsem vykynout. Z těsta jsem udělala dva knedlíky, které jsem vložila do vroucí osolené vody. Vaří se kolem 30 minut, podle velikosti. Knedlíky vyndáme a rozkrájíme na kolečka.

 

Jak připravíme svíčkovou omáčku?

 

4 velké mrkve

1 petržel

1 cibule

1/4 většího celeru

špetku tymiánu

1 bobkový list

3 kuličky nového koření

1 lžíce třtinového cukru

1 lžíce oleje

1 lžíce dijonské hořčice

1 lžíce ume octa

1 lžička soli

 

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme na kostičky nakrájené dvě mrkve (další dvě necháme stranou), petržel, celer, opékáme dokud se zelenina nerozvoní. Přidáme koření, chvilku mícháme, zasypeme třtinovým cukrem, který necháme mírně zkaramelizovat. Zalijeme vodou a dusíme společně s dalšími dvěma mrkvemi až je zelenina měkká. Koření a mrkve vyndáme a vše rozmixujeme na hladkou omáčku. Dochutíme solí, umeoctem a hořčicí. Přidáme mrkev, kterou jsme nakrájeli na kolečka. Zjemníme ovesným mlékem, které připravíme rozmixováním ovesných vloček a vody.

Necháme projít varem a můžeme podávat s knedlíky a s brusinkami.

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Avokádo - má životní láska. Jaký na něj vlastně máte názor? Polovina republiky jej adoruje a druhá nezná, nebo se spíše nesetkali s jinou formou avokáda, než s quacamole. Já si k němu však dlouhou cestu hledat nemusela, jelikož mě okouzlila zejména univerzálnost této zdravé formy tuku a tudíž mi začalo postupně nahrazovat vejce, pudinky, tuk do pečení a pomazánky. Nehledě na to, že při sportování avokádo zasytí na delší dobu, než ke snídani běžně používané sacharidy (kaše, ovoce, obiloviny). Dnes se budu tedy věnovat snídaňové variantě avokáda.
6.10.2017

Už nevíte, co udělat z cukety? Zkuste noky, které doplňte pečenou červenou řepou a vaše játra vám poděkují.

8.9.2018

Ve středu 6. března začalo jarní postní období, které bude trvat až do soboty před Velikonocemi do tzv. Bílé soboty. V tento čas se hodí ulevit svému trávicímu traktu a uvařit si tyto odlehčené dobroty.

19.3.2019
Baby špenát, červená řepa, čerstvé chilli, pražené kešu ořechy a černé olivy. Je třeba více dodávat?
17.11.2017